ابوالفضل شریفیان بهرمان* ، عادل سپهری2 ، حسین بارانی3
دانشکدهی مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، abolfazlsharifiyan@gmail.com ، abolfazlsharifiyan@gmail.com
2- adelsepehry@yahoo.com
3- baranihossein@yahoo.com
پروژه‌های اصلاح و احیاء مراتع شور و قلیایی از طریق کشت گونه کام‌تیغ (Lycium depressum Stock.) در شمال استان گلستان در ایران طی سالیان اخیر با موفقیت همراه نبوده است که یکی از دلایل آن می‌تواند عدم آگاهی از روابط خاک و گیاه باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در زیستگاه و خارج زیستگاه گونه کام‌تیغ در مراتع شهرستان آق‌قلا بود. نمونه‌های خاک از عمق 0 تا 30 سانتی‌متر از پای گیاه، بین پایه‌های گیاه درون زیستگاه و نیز خارج زیستگاه در ده تکرار برداشت شد. ویژگی‌های بافت خاک، وزن مخصوص ظاهری، تخلخل، میانگین قطر خاکدانه، ماده آلی، نیتروژن، کلسیم، منیزیم، آهک، رطوبت اشباع، اسیدیته و هدایت الکتریکی اندازه‌گیری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون تجزیه واریانس یک طرفه با بهره‌گیری از بسته‌های آماری در نرم‌افزار Rstudio صورت گرفت. نتایج نشان داد میزان درصد شن و رس، وزن مخصوص ظاهری، تخلخل، میانگین وزن قطر خاکدانه و هدایت الکتریکی خاک به طور معنی‌داری بین درون و بیرون زیستگاه متفاوت بود (p<0.05). از سوی دیگر، در مقادیر ماده آلی، نیتروژن و رطوبت اشباع بین تیمار بین پایه‌ها و خارج زیستگاه تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد (p>0.05). با این حال، بین پای گونه با دو تیمار بین پایه‌ها و خارج زیستگاه تفاوت معنی‌داری وجود داشت. در نتیجه‌گیری کلی می‌توان گفت خرد زیستگاه گونه کام‌تیغ از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاصی برخوردار است که حضور، رویش و تکثیر آن را ممکن می‌سازد. بنابراین پیشنهاد می‌شود در کشت گونه کام‌تیغ، مکان‌یابی صحیح با توجه به خصوصیات خاک بویژه خصوصیات فیزیکی مورد توجه قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: آق‌قلا، اصلاح مرتع، اکولوژی مرتع، خصوصیات خاک، دیوخار
دریافت: 1399/11/13 | پذیرش: 1400/3/10 | انتشار: 1400/12/25
1. آرامي، ع.، اونق، م.، واحدبردي، ش. 1392. برنامه مديريت خطر بيابان‌زايي منطقه آق‌بند، استان گلستان، فصلنامه مطالعات جغرافيايي مناطق خشک، 4(14): 103-108.
2. حسنعلی‌زاده، ن.، مساعدی، ا.، ظهیری، ع.، بابانژاد، م.، 1393. تعیین نواحی همگن توزیع بارش سالانه در سطح استان گلستان با استفاده از تحلیل خوشه‌ای و روش گشتاورهای خطی، نشریه آب و خاک (علوم و صنایع کشاورزی)، 28(5): 1061-1071.
3. شريفيان بهرمان، ا.، باراني، ح.، عابدي سروستاني، ا.، حاجي ملاحسيني، ا. 1397. بررسي نقاط قوّت، ضعف، فرصت و تهديد بهره‌برداري از مراتع (مطالعه موردي: مراتع شهرستان آق‌قلا در استان گلستان)، نشريه علمي پژوهشي مرتع، 12(1): 1-13.
4. شريفيان بهرمان، ا.، نيک‌نهاد‌قرماخر، ح. 1396. بررسي اثرات هجوم ملخ‌ها بر تخريب مراتع از ديدگاه بهره‌برداران دامدارـ کشاورز شمال استان گلستان، نشريه حفاظت زيست‌بوم گياهان، 5(11): 89-102.
5. مصداقي، م.، حسن‌عباسي، ن.، کر، ع. 1368. شناسايي پوشش گياهي و ارزيابي مراتع، طرح مرتعداري آلاگل، انتشارات کميته کشاورزي جهاد سازندگي گرگان، 30 صفحه.
6. مظفريان، و. 1378. فلور خوزستان، مرکز منابع طبيعي خوزستان، 460 صفحه.
7. هنردوست، ف.، اونق، م.، واحدبردي، ش. 1390. گزارش کوتاه علمي: ارزيابي وضعيت فعلي بيابان‌زايي دشت صوفيکم ـ منگالي در شمال غربي استان گلستان، پژوهش‌هاي حفاظت آب و خاک (علوم کشاورزي و منابع طبيعي)، 18(3): 213-219.

Sharifian Bahraman A, Sepehry A, Barani H. Soil physiochemical characteristics of Lycium depressum Stocks. habitat in saline and alkaline rangelands in north of Golestan Province, Iran. PEC 2022; 9 (19) :47-62

شریفیان بهرمان ابوالفضل، سپهری عادل، بارانی حسین. بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک زیستگاه گونه کام‌تیغ (Lycium depressum Stocks.) در مراتع شور و قلیایی شمال استان گلستان، ایران. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1400; 9 (19) :47-62

دوره 9، شماره 19 - ( پاییز و زمستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645