:: دوره 2، شماره 5 - ( (دوره دوم- شماره پنجم- پاییز و زمستان 1393 ) - تعداد مقالات موجود: 7 مقاله 1393 ) ::
رضا یاری* ، غلامعلی حشمتی ، شعله قلافی‌مود ، سعید بیگی
گروه مرتعداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، yarireza1364@gmail.com ، yarireza1364@gmail.com

یکی از اهداف بلندمدت مدیریت در اکوسیستم¬های طبیعی حفظ تنوع¬گونه¬ای می¬باشد. با توجه به اهمیت ارزیابی و پایش تنوع گونه¬ای در پی¬بردن به نحوه مدیریت اعمال¬شده، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر قرق و چرای شدید بر تنوع گونه¬ای ذخیرگاه ژنتیکی ترشیزوک و مراتع خادم¬آباد باغستان شهرستان فردوس می¬باشد. در منطقه معرف هر رویشگاه 4 ترانسکت 100 متری مستقر و نمونه¬برداری در امتداد ترانسکت و در پلات¬های یک متر¬مربعی بصورت تصادفی- سیستماتیک انجام شد. اولین پلات یک مترمربعی به‌صورت تصادفی و سایر پلات¬ها با فاصله 20 متر از یکدیگر و در نهایت ¬نمونه¬برداری در امتداد 4 ترانسکت و در 20 پلات یک مترمربعی صورت پذیرفت. در تمامی پلات¬ها تراکم و درصد پوشش تمامی گونه¬های موجود، اندازه¬گیری شد. با غنای¬گونه-ای، شاخص¬های یکنواختی و غالبیت گونه¬ای محاسبه شد. همچنین برای بررسی معنی¬داری و عدم معنی¬داری شاخص یکنواختی شانون-وینر از آزمون T-student استفاده شد. غنای گونه¬ای در ذخیرگاه ژنتیکی ترشیزوک 20 گونه و در مراتع خادم¬آباد باغستان 10 گونه برآورد گردید. نتایج نشان داد که شاخص شانون-وینر تنوع گونه¬ای در ذخیرگاه حفاظت¬شده ژنتیکی ترشیزوک 3/704 و در مراتع خادم¬آباد باغستان 1/928 و دارای اختلاف معنی¬دار می¬باشد (0.005>P). قرق و حفاظت باعث افزایش تنوع گونه¬ای و در نتیجه، حضور متعادل و زیاد گونه¬ها با دامنه‌های اکولوژیک متغیر، از پایداری اکولوژیکی بیشتری در مقابل عرصه تحت چرا برخوردار است.

واژه‌های کلیدی: قرق، چرای شدید، تنوع گونه‌ای، شاخص شانون-وینر، ذخیرگاه ژنتیکی ترشیزوک و مراتع خادم‌آباد باغستان.
دریافت: 1394/9/28 | پذیرش: 1394/9/28 | انتشار: 1394/9/28

Yari R, Heshmati G, Ghalafimod S, Beygi S. Investigationing the effects of enclosure and over grazing on species diversity and composition in the rangelands of Ferdows city (case study: genetic cache of Trshyzvk and rangelands of the Khadem Abad Baghestan). PEC 2015; 2 (5) :81-90

یاری رضا، حشمتی غلامعلی، قلافی‌مود شعله، بیگی سعید. بررسی تاثیر قرق و چرای شدید بر تنوع و ترکیب گونه‌ای مراتع شهرستان فردوس (مطالعه موردی: ذخیرگاه ژنتیکی ترشیزوک و مراتع خادم‌آباد باغستان). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1393; 2 (5) :81-90

دوره 2، شماره 5 - ( (دوره دوم- شماره پنجم- پاییز و زمستان 1393 ) - تعداد مقالات موجود: 7 مقاله 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها