[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
فرم های ضروری::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 12، شماره 25 - ( 12-1403 ) ::
جلد 12 شماره 25 صفحات 17-1 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی رقابت و ویژگی‌های ساختاری درختان و جست‌گروه‌های در توده‌های بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl Var.persica) جنگل‌های زاگرس (پژوهش موردی جنگل‌های قلاجه استان کرمانشاه)
نیکنام سلیمانی*
، niknamsolymani@gmail.com
چکیده:   (78 مشاهده)
رقابت یکی از مهمترین مباحث مطرح شده در اکولوژی، مکانیزم‌ ناشناخته‌ای است که گیاهان از طریق آن بر یکدیگر اثر می‌گذارند و موجب تغییر در ویژگی‌های ساختاری و نیز پویایی جنگل می‌شود. به منظور تحلیل مقادیر رقابت و ویژگی‌های ساختاری توده‌های بلوط ایرانی در منطقه حفاظت شده قلاجه (کرمانشاه) ضمن شناسایی سه توده دانه‌زاد، شاخه‌زاد و شاخه-‌دانه‌زاد به صورت تصادفی در هر کدام سه قطعه نمونه یک هکتاری برداشت و برای بررسی ویژگی‌های ساختاری نام گونه، فرم رویشی، تعداد جست‌ها، قطر برابر سینه، ارتفاع درختان و ارتفاع غالب جست‌گروه‌ها و دو قطر عمود برهم تاج برداشت شد. سپس به منظور بررسی اثراث رقابت در هر قطعه نمونه تعداد 10 پایه هدف و مجاور که دارای حداقل فاصله با هم بودند انتخاب و تمام ویژگی‌های ساختاری آنها ثبت شد. مقادیر شاخص رقابت برای درختان هدف و مجاور با استفاده از روش هیگی استخراج گردید. به طور متوسط در توده‌ دانه‌زاد تعداد 33/123، در توده شاخه دانه‌زاد 129 و در توده شاخه‌زاد 127 درخت و جست‌گروه با متوسط تاج 42/3169، 67/2178 و 34/1986 متر مربع در رویشگاه خود حضور دارند. نتایج نشان داد که تمامی ویژگی‌های ساختاری مورد بررسی در توده‌های منطقه دارای اختلاف معنی‌داری با یکدیگر می‌باشند و این موضوع حکایت از شکل و ماهیت متفاوت توده‌ها خواهد داشت. بررسی همبستگی شاخص هیگی با ویژگی‌های ساختاری در توده‌ شاخه‌زاد نشان می‌دهد که هیچ کدام پارامترهای مورد بررسی با شاخص هیگی همبستگی ندارند. اما در توده دانه‌زاد تمامی پارامترهای مورد بررسی با شاخص رقابتی دارای همبستگی بوده (P<0.01) و در توده شاخه-دانه‌زاد به غیر از قطر برابر سینه و تعداد جست سایر پارامترهای ساختاری مورد بررسی با شاخص یاد شده دارای همبستگی (P<0.01) می‌باشد. نتایج این تحقیق لزوم توجه به سیستم برنامه‌ریزی مجزا در بحث حفاظت و احیاء و عملیات‌های پرورشی برای جنگل‌های زاگرس بر اساس فرم‌های رویشی هر منطقه را بیش از پیش آشکار می‌کند.

 
شماره‌ی مقاله: 1
واژه‌های کلیدی: رقابت، شاخص فاصله‌ای هیگی، زاگرس، ویژگی‌های ساختاری
متن کامل [PDF 1462 kb]   (30 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/9/1 | پذیرش: 1403/7/25 | انتشار: 1404/2/2
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

soleymani N. Evaluation of competition and structural characteristics of trees and sprout clump crown in Iranian oak stands (Quercus brantii Lindl Var.persica) Zagros forests (case study of Kalaje forests, Kermanshah province). PEC 2025; 12 (25) : 1
URL: http://pec.gonbad.ac.ir/article-1-950-fa.html

سلیمانی نیکنام. ارزیابی رقابت و ویژگی‌های ساختاری درختان و جست‌گروه‌های در توده‌های بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl Var.persica) جنگل‌های زاگرس (پژوهش موردی جنگل‌های قلاجه استان کرمانشاه). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1403; 12 (25) :1-17

URL: http://pec.gonbad.ac.ir/article-1-950-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 25 - ( 12-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله حفاظت زیست بوم گیاهان Journal of Plant Ecosystem Conservation
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4704