فرشته بابایی دهکردی ، عطاالله ابراهیمی ، علی اصغر نقی پور* ، مریم حیدریان
دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد ، aa.naghipour@sku.ac.ir
جاشیر گیاهی چندساله است که علاوه بر ارزش علوفه­ای و دارویی می­تواند به کنترل فرسایش خاک نیز کمک کند. اطلاعات کمی در مورد تأثیر تغییرات اقلیمی بر جنس Prangos به­ویژه P. ferulacea وجود دارد. در این مطالعه، به­منظور پیش‌بینی اثر تغییر اقلیم آینده بر پراکندگی جغرافیایی بالقوه جاشیر از رویکرد مدل‌سازی اجماعی با تلفیق پنج مدل پراکندگی گونه‌ای استفاده شد. نقاط حضور جاشیر بر اساس بازدیدهای میدانی در استان چهارمحال و بختیاری و طی سال‌های 1398 و 1399 برداشت شدند. پیش‌بینی آینده بر اساس سه سناریوی SSP126، SSP370، SSP585 و مدل گردش عمومی GFDL-ESM4 انجام شد. به این منظور، تعداد 48 داده حضور گونه همراه با 11 متغیر محیطی شامل متغیرهای زیست اقلیمی، فیزیوگرافی و پوشش/کاربری سرزمین در مدل‌سازی مورد استفاده قرار گرفتند. یافته‌ها نشان داد که حدود 88/30 درصد از محدوده مورد مطالعه در وضعیت اقلیمی امروزی به­عنوان رویشگاه‌های مطلوب گونه جاشیر شناسایی شد. موثرترین متغیرها در مطلوبیت رویشگاه گونه مورد مطالعه، به ترتیب مجموع بارندگی پربارش­ترین ماه، میانگین دامنه دمای روزانه و تغییرات فصلی بارندگی بودند. یافته‌ها نشان داد که 98/23 تا 40/32 درصد از رویشگاه‌های مطلوب جاشیر تا سال 2070 به واسطه تغییر اقلیم نامناسب خواهد شد. در مقابل، 3/9 تا 3/20 درصد از رویشگاه‌های نامناسب به علت تغییر اقلیم مناسب خواهد شد. همچنین، نتایج نشان­دهنده عملکرد عالی مدل اجماعی بود (AUC= 97/0 و TSS= 83/0). نتایج مطالعه حاضر می­تواند اطلاعات ارزشمندی برای سیاست­گذاران و برنامه­ریزان به منظور انطباق و حفاظت از گونه جاشیر در برابر تغییرات اقلیمی آینده فراهم نماید.

واژه‌های کلیدی: مدل‌سازی اجماعی، مدل‌سازی پراکندگی گونه‌ای، منطقه زاگرس مرکزی، Biomod2
دریافت: 1401/2/1 | پذیرش: 1401/3/9 | انتشار: 1401/6/31
1. اميري، م.، ترکش اصفهاني، م.، جعفري، ر. 1398. پيش‌بيني آشيان بوم‌شناختي اقليمي گونه Artemisia aucheri Boiss در ايران مرکزي با استفاده از مدل‌سازي پراکنش گونه‌اي. بوم‌شناسي کاربردي، 8 (2): 61-79.
2. جعفري، م. 1387. بررسي اثرات تغيير اقليم بر روي اکوسيستم¬هاي جنگلي، مرتعي و بياباني ايران، آسيب-پذيري و انطباق برنامه¬ها، نشر سازمان محيط‌زيست کشور، دومين گزارش ملي ارزيابي آسيب‌پذيري به تغييرات اقليمي، 71 صفحه.
3. حسني، ج.، شاهمرادي، ا.ع. 1386. آت¬اکولوژي جاشير (Prangos ferulacea) در استان کردستان»، تحقيقات مرتع و بيابان ايران، 14 (2): 171-184.
4. حيدريان آقاخاني، م.، تمرتاش، ر.، جعفريان، ز.، ترکش اصفهاني، م.، طاطيان، م. 1396. پيش‌بيني اثرات تغيير اقليم بر پراکنش بالقوه گونه بادامک (Amygdalus scoparia) با استفاده از مدل‌سازي اجماعي در زاگرس مرکزي. سنجش‌ازدور و سامانه اطلاعات جغرافيايي در منابع طبيعي، 8 (3): 1-14.
5. زارع چاکوهي، م.، ناصري حصار، ن. 1397. مدل‌سازي پراکنش رويشگاه گونه‌هاي گياهي با روش رگرسيون لجستيک در مراتع نيمه‌خشک. پژوهش‌هاي گياهي (زيست‌شناسي ايران). 31 (1):100-93.
6. سلطاني، س.، يغمايي، ل.، خداقلي، م.، صبوحي، ر. 1389. پهنه‌بندي زيست‌اقليمي استان چهارمحال و بختياري با استفاده از روش‌هاي آماري چندمتغيره. علوم آب‌ و خاک (علوم و فنون کشاورزي و منابع طبيعي). 14 (54): 53-68.
7. شيخ‌زاده قهنويه، آ.، ترکش اصفهاني، م.، بشري، ح.، سلطاني کوپائي، س. 1400. بررسي تغييرات گستره جغرافيايي گون زرد تحت سناريوهاي تغيير اقليم با استفاده از روش مدل‌سازي جنگل تصادفي (RF) مطالعه موردي: استان‌هاي اصفهان و چهارمحال و بختياري. مرتع، ۱۵ (۴): ۶۰۲-۵۸۹.
8. صفاييان، ر.، آذرنيوند، ح.، جعفري، م.، آزادي، س. 1388. نقش عوامل محيطي در استراتژي بهره‌برداري پايدار از جاشيرزاران با تأكيد بر عوامل خاكي و توپوگرافي (مطالعه موردي: جاشيرزاران شمال استان فارس). مرتع، 3 (2): 190-202.
9. طويلي، ع.، حسيني، ص.، نقي‌پور برج، ع. ا.، خليقي، ش. 1400. اثرات بالقوه تغيير اقليم بر توزيع جغرافيايي گونه جو پيازدار (Hordeum bulbosum) در زاگرس مرکزي. نشريه محيط زيست طبيعي، 74 (4): 747-758.
10. طيموري اصل، س.، نقي¬پور، ع. ا.، اشرف زاده، م.، حيدريان آقاخاني، م. 1399. پيش‌بيني اثر تغيير اقليم بر رويشگاه بالقوه استپي بياباني (Stipa hohenackeriana Trin and Rupr). نشريه علمي مرتع، 3: 526-538.
11. فرزادمهر، ج.، سنگوني، ح. 1398. تعيين رويشگاه بالقوه گونه گاوزبان وحشي (Anchusa italica) در استان خراسان رضوي با استفاده از مدل تعميمي تقويت‌شده (GBM). مرتع، 3 (۴) :۶۳۱-۶۲۱.
12. فروزه، م.، حشمتي، غ.، باراني، ح. 1396. امکان‌سنجي تهيه نقشه پيش‌بيني احتمال حضور برخي از گونه‌هاي مهم مرتعي در مراتع کوهستاني زاگرس. حفاظت زيست‌بوم گياهان، ۵ (۱۰) :۷۴-۵۳.
13. ميرزايي موسي وند، ا.، قرباني، ا.، زارع چاهوکي، م.، کيوان بهجو، ف.، سفيدي، ک. 1397. مقايسه برخي عوامل بوم‌شناختي مؤثر بر انتشار گونه‌هاي Prangos uloptera و Prangos ferulacea در مراتع استان اردبيل. مرتع، 12 (4):380-390.
14. معتمدي، ج.، آزاد موسوي، ا.، مير يعقوب زاده، م.، سوري، م. 1398. مطلوبيت رويشگاه‌هاي گونه جاشير (Prangos ferulacea) در مراتع کوهستاني اروميه. مرتع، 13 (3): 408-422.
15. مقيمي، ج. 1384. معرفي برخي گونه‌هاي مهم مرتعي مناسب براي توسعه و اصلاح مراتع ايران، انتشارات آرون. 672 صفحه.
16. مومني دمنه، ج.، اسماعيل‌پور، ي.، غلامي، ح.، فراشي، آ. 1400. پيش‌بيني مناطق مناسب رويش گونه آنغوزه (Ferula assa- foetida L.) در شمال شرق ايران با استفاده از مدل بيشينه آنتروپي. تحقيقات مرتع و بيابان ايران، 28 (3): 578-592.
17. ميري نژاد، ش.، کشاورز، ک.، آفريدگان، آ. 1391. بررسي ات اکولوژي گياه مرتعي جاشير Prangos ferulacea. سومين همايش ملي-دانشجويي مرتع، آبخيز و بيابان، کرج.
18. نقي¬پور برج، ع.، حيدريان آقاخاني، م.، سنگوني، ح. 1397. پيش‌بيني اثر تغيير اقليم بر توزيع جغرافيايي بنه (Pistacia atlantica) در منطقه زاگرس مرکزي حفاظت زيست‌بوم گياهان، 6 (13): 197-214.

Babaei F, Ebrahimi A, Naghipour A A, Haidarian M. Potential geographic distribution of Prangos ferulacea (L.) Lindl. in Chaharmahal va Bakhtiari province under climate change scenarios. PEC 2022; 10 (20) :207-224

بابایی دهکردی فرشته، ابراهیمی عطاالله، نقی پور علی اصغر، حیدریان مریم. پراکندگی جغرافیایی بالقوه گونه جاشیر (Prangos ferulacea (L.) Lindl.) تحت سناریوهای تغییر اقلیم در استان چهارمحال و بختیاری. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1401; 10 (20) :207-224

دوره 10، شماره 20 - ( بهار و تابستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها