قدیر طاهری*
دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور ، ghadirtaheri@iau-neyshabur.ac.ir
شناخت روابط بین گیاهان و عوامل محیطی در برنامه­ریزی برای بهره­برداری پایدار از اکوسیستم مرتع ضرورت دارد. در این مطالعه روابط بین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و پوشش گیاهی رویشگاه­های باریجه در مراتع عطائیه و شوررود خراسان رضوی بررسی شد. نمونه­گیری از خاک و پوشش گیاهی به روش تصادفی و با استفاده از 46 قطعه نمونه انجام شد. داده­ها به روش تجزیه به مؤلفه­های اصلی برای شناسایی متغیرهای با بیشترین تأثیر در واریانس کل ویژگی‌های خاک و پوشش گیاهی، تجزیه همبستگی کانونی برای تعیین روابط بین پوشش گیاهی و خاک تجزیه‌ و تحلیل شدند. نتایج تجزیه به مؤلفه­های اصلی بیانگر آن بود که در بین ویژگی‌های خاک، ماده آلی، بافت، نیتروژن، رطوبت اشباع و کاتیون­های خاک و در بین صفات پوشش گیاهی، تراکم، تنوع گونه­ای، مقدار زی­توده پوشش گیاهی و مقدار متابولیت­های ثانویه بیشترین تأثیر را بر واریانس کل داشتند. بررسی روابط بین اولین متغیر کانونی پوشش گیاهی و خاک نشان داد که 65 درصد از واریانس مشاهده ‌شده در صفات اندازه­گیری شده پوشش گیاهی به دلیل تغییر در خصوصیات خاک است. مقدار ماده آلی و رطوبت خاک با مقدار زی­توده پوشش گیاهی و تنوع گونه­ای همبستگی مثبت و با مقدار فنل گیاه باریجه همبستگی منفی نشان داد. مقدار کلسیم خاک با تنوع گونه­ای و وزن خشک زی­توده پوشش گیاهی همبستگی منفی نشان داد. بر مبنای نتایج حاصل از تجزیه­های کانونی، خصوصیات خاک و پوشش گیاهی در رویشگاه باریجه به هم وابسته­اند و مقدار کلسیم و ماده آلی خاک از خصوصیات مهم و اثر گذار در استقرار باریجه هستند.

واژه‌های کلیدی: تجزیه به مؤلفه‌های اصلی، محتوای آب خاک، تجزیه همبستگی کانونی
دریافت: 1397/1/4 | پذیرش: 1397/12/26 | انتشار: 1398/12/27
1. ادناني،س.م.،بشری،ح. وباقری،ح. 1384 . بررسي ویژگيهایرویشگاهيوبرخيترکیبهایشیمیایي گیاهباریجهدراستانقم،تحقیقاتگیاهاندارویيو معطرایران، 21 (2): 211- 195.
2. بشری، ح.، شاه¬مرادی، ا. ع. 1383. آت¬اکولوژی سه گونه مرتعی Artemisia sieberi،Stipa hohenackeriana وFerula gumosaدر اکوسیستم¬های مرتعی استان قم. فصلنامهپژوهشيتحقيقاتمرتعوبيابانايران،11(3): 307-287.
3. بیک¬زاده، ز.، ملتی، ف.، ناصری، ک. ا. و راستگو، م. 1394. ارزیابی خصوصیات رویش و تولید ریشه ذخیره¬ای گیاه داروئی- صنعتی باریجه (Ferula gummosa Boiss.) تحت شرایط کشت در عرصه طبیعی و گلدان. نشریه پژوهشهای زراعی ایران، 13 (1): 184-192.
4. زینلی، ز.، همتی، خ.، مازندرانی، م.، اصغری، ژ. 1392.اوتاکولوژی،اتنوفارماکولوژی،فیتوشیمیاییوبررسیاثرآنتی-اکسیدانی عصارهاندامهایمختلفگیاهداروییباریجه (Ferula gummosa Boiss.)دردورویشگاهمختلفاستانخراسانرضوی، فصلنامهاكوفيتوشيميگياهاندارويي، 4 (4): 22-11.
5. قائمی، ف.، حسینی، ک. 1378. نقشه زمین¬شناسی نیشابور، مقیاس 1:100000، سازمان زمین¬شناسی و اکتشافات معدنی کشور، چهارگوش شماره ک 4 ایران.
6. گویلی کیلانه، ا.، وهابی، م. ر. 1391. تاثیر برخی خصوصیات خاک بر پراکنش پوشش گیاهی مراتع زاگرس مرکزی ایران. علوم فنون كشاورزي و منابع طبيعي، علوم آب و خاك، 16 (59): 258- 216.
7. هزارجريبي، ا.،نصرتيكاريزك، ف.،عبدالهنژاد، ک.، قرباني، خ. 1392. بررسيامكانپيشبينيظرفيتتبادلكاتيونيخاكبااستفادهازپارامترهايزوديافتخاك. نشريهآبوخاك (علوموصنايعكشاورزي)، 27 (4): 719-712.

Taheri G. Soil-vegetation relationships in galbanum (Ferula gummosa Boiss) habitats : A Case Study of Rangeland of Ataeeye and Shoorrud- Khorasan-e- Razavi Province). PEC 2020; 7 (15) :23-39

طاهری قدیر. رابطه بین برخی از ویژگی‌های رویشگاه باریجه (Ferula gummosa Boiss.) با خصوصیات خاک (مطالعه موردی: مراتع عطائیه و شوررود- خراسان رضوی). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1398; 7 (15) :23-39

دوره 7، شماره 15 - ( پاییز و زمستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها