عبدالله چمنی* ، موسی اکبرلو2 ، عادل سپهری ، منصور مصداقی3 ، معصومه مازندرانی4
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع‌طبیعی گرگان، دانشجوی دکتری علوم مرتع، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع‌طبیعی گرگان، ایران. ، chamani40@yahoo.com
2- گروه مرتعداری، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع‌طبیعی گرگان
3- گروه مرتعداری، دانشکده محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد
4- گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
جهت اعمال مدیریت علمی و صحیح بر اکوسیستم­های مرتعی، داشتن اطلاعاتی از آن به‌عنوان شاخص­های سلامت و کارکرد موردنیاز است. ارزیابی اکوسیستم­های مرتعی در برابر عکس­العمل­های محیطی و مدیریتی برای بهره­برداران این نوع اکوسیستم­ها از اهمیت بالایی برخوردار است. پارک ملی گلستان و مراتع اطراف آن با توجه به نوع مدیریتی (حفاظت) که بر آن‌ها اعمال می­شود می­تواند به لحاظ ساختاری و عملکردی کارکردهای متفاوتی داشته باشد. ازاین­رو، هدف از مطالعه حاضر بررسی خصوصیات ساختاری و عملکردی لکه­های اکولوژیک مراتع در سه منطقه پارک ملی گلستان، منطقه حفاظت­شده قرخود و منطقه ییلاقی اسپاخو است. بدین منظور در هر یک از مناطق مورد مطالعه در دامنه شرقی با استفاده از 3 ترانسکت 50 متری در جهت شیب غالب دامنه، لکه­ها و مناطق بین لکه­ای در 5 تکرار بررسی شد. با استفاده از مدل تحلیل عملکرد چشم­انداز (LFA)، سه ویژگی عملکردی (پایداری خاک، نفوذپذیری خاک و چرخه مواد غذایی) و خصوصیات ساختاری شامل (تعداد لکه­ها، سطح کل لکه­ها، شاخص سطح لکه­ها، شاخص سازمان‌یافتگی چشم­انداز) بررسی شد. نتایج نشان داد اکثر خصوصیات ساختاری (میانگین طول لکه، تعداد لکه، میانگین عرض لکه، سطح کل، شاخص سطح لکه و شاخص سازمان) در منطقه پارک ملی بیشتر از منطقه قرخود و اسپاخو است. از نظر شاخص پایداری بین مناطق پارک ملی با قرخود در سطح پنج درصد اختلاف معنی­داری وجود ندارد. شاخص­های نفوذپذیری و چرخه مواد غذایی در سطح پنج درصد اختلاف معنی­داری باهم نشان داد. در منطقه پارک ملی و قرخود بالاترین شاخص عملکردی مربوط به قطعه اکولوژیک گندمی + پهن­برگ علفی و در منطقه اسپاخو بالاترین شاخص عملکردی مربوط به قطعه اکولوژیک بوته + پهن­برگ علفی بود. از خصوصیات عملکردی و ساختاری می‌توان به‌عنوان هشدارهای اولیه برای تعیین تخریب مرتع و از این طریق اقدامات لازم جهت جلوگیری از شدت تخریب یا بهبود شرایط فراهم آورد.
واژه‌های کلیدی: خصوصیات ساختاری و عملکردی، لکه‌های اکولوژیک، تحلیل عملکرد چشم‌انداز، مراتع، پارک ملی گلستان
دریافت: 1396/9/18 | پذیرش: 1396/12/20 | انتشار: 1397/9/3
1. ارزانی، ح.، عابدي، م. 1385 . بررسی اثر مدیریت بر تغییرات ویژگی هاي سلامت مرتع و شاخص هاي تعیین کننده آن . تحقیقات مرتع و بیابان، 13: 161-145.
2. باقری، ا. مصداقی، م و امیرخانی، م. 1387. مقايسه تركيب پوشش گياهي مراتع تحت قرق، چراي آهو و گوسفند در پارك ملي گلستان و مناطق همجوار. پژوهش و سازندگی، 80: 93-83.
3. جعفری، ف.، بشری، ح.، جعفری، ر. 1393. بررسی و مقایسه ویژگی هاي ساختاري و عملکردي چشم انداز در لکه هاي اکولوژیک و وضعیت هاي مختلف اکوسیستم هاي مرتعی (مطالعه موردي: مراتع نیمه استپی آغچه-اصفهان). بوم شناسی کاربردی، 3: 24-13.
4. حشمتی، غ. 1382. بررسی آثار عوامل محیطی بر استقرار و گسترش گیاهان مرتعی با استفاده از آنالیز چند متغیره، مجله منابع طبیعی ایران، 56: 320-309.
5. حشمتی، غ.ع.، ناصری، ک.ا.، قنبریان، غ. 1387. تحلیل عملکرد چشم‌انداز (مترجم). انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. چاپ اول.
6. حشمتی، غ. ع.، کریمیان، و. 1395. مقایسه کارکرد¬های اکولوژیکی چشم¬اندازهای شمالی و جنوبی مراتع دره¬کناری خشاب، شهرستان گچساران. مرتع و آبخیزداری، 69: 585-575.
7. خلاصی اهوازی، ل.، حشمتی، غ. ع. 1391. بررسی لکه¬های مختلف با استفاده از روش LFA در مبارزه با فرسایش بادی (مطالعه موردی: مراتع حنیطیه شهرستان اهواز). فصلنامه پژوهش¬های فرسایش محیطی، 7: 56-44.
8. قدسی، م 1388. بررسی ابعاد لکه¬های اکولوژیک از نظر زمانی و در دو سطح مدیریتی(مطالعه موردی: مراتع نیمه¬استپی پارک ملی گلستان و مناطق همجوار)، پایانامه کارشناسی ارشد مرتعداری. دانشگاه علوم کشاورزی و منابع¬طبیعی گرگان.
9. قلیچ نیا، ح.، حشمتی، غ. ع.، چایی چی، م.1387 . مقایسه ارزیابی وضعیت مرتع با روش خصوصیات سطح خاك و روش چهارعامله در مراتع بوته زار پارك ملی گلستان. پژوهش و سازندگی، 21: 50-41.
10. قلیچ نیا، ح.، حشمتی، غ. ع.، چایی چی، م.1387 . مقایسه ارزیابی وضعیت مرتع با روش خصوصیات سطح خاك و روش چهارعامله در مراتع بوته زار پارك ملی گلستان. پژوهش و سازندگی، 21: 50-41.
11. کریمیان، و.، کاوه، ن.، صابری، م. 1396. ارزیابی و مقایسه ویژگی¬های ساختاری اکوسیستم¬های مرتعی ¬در موقعیت مختلف چشم¬انداز (مطالعه موردی: مراتع خشاب لیشتر، گچساران. نشریه جنگل و مرتع،103: 47-38.
12. لطفی¬اناری، پ.، حشمتی، غ. ع. 1390. بررسي صحت ارزيابي شاخصهاي سطح خاك با روش LFA (مطالعة موردي: مرتع ييلاقي مزرعه امين استان يزد). مجله مرتع، 5: 3. 312-302.
13. یاری، ر.، طویلی، ع.، زارع، س. 1390. بررسي شاخص¬هاي سطح خاك و ويژگيهاي عملكردي مرتع با استفاده از روش تحليل عملكرد چشم انداز (LFA) (مطالعه موردي: مراتع سرچاه عماري بيرجند). فصلنامة علمي¬پژوهشي تحقيقات مرتع و بيابان، 18: 636-624.

Chamani A, Akbarlo M, Sepehri A, Mesdaghi M, Mazandarani M. Investigating structural and functional features of ecological patches rangelands in several levels of management in National Golestan Park, Ghorkhoud. PEC 2018; 6 (12) :23-38

چمنی عبدالله، اکبرلو موسی، سپهری عادل، مصداقی منصور، مازندرانی معصومه. بررسی ویژگی های ساختاری و عملکردی لکه های اکولوژیک مراتع در سطوح مختلف مدیریتی در پارک ملی گلستان. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1397; 6 (12) :23-38

دوره 6، شماره 12 - ( بهار و تابستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها