[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 6، شماره 12 - ( بهار و تابستان 1397 ) ::
جلد 6 شماره 12 صفحات 177-190 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر مراحل مختلف رشد بر ارزش غذایی سوسن چلچراغ(Lilium ledebourii) در دو رویشگاه کلاردشت و اسالم
خانم شکوفه شکراللهی* ، دکتر غلامعلی حشمتی2، دکتر حامد یوسف زاده
دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان، کرج جهانشهربلواربهارستان کوی ترانه شرقی مجتمع پاییزان ، shokrollahi.sh93@yahoo.com
2- گرگان، فلکه بسیج، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، دانشکده مرتع و آبخیزداری، تلفن: مستقیم:32221418-32224080، نمابر:32227867
چکیده:   (167 مشاهده)

سوسن چلچراغ Lilium ledebourii (Baker) Boiss با گلهای سفید معطر از گیاهان بومی و نادر ایران و تنها گیاهی­است که به عنوان میراث ملی در ایران به ثبت رسیده است. این گیاه دارای ارزش دارویی، زینتی و پتانسیل اقتصادی بالایی بعنوان یک گل جدید است که بشدت در خطر انقراض قرار دارد. چرای دام، بریدن ساقه و برداشت اندامهای زیرزمینی و آفت زدگی از عوامل موثر بر انقراض این گونه ارزشمند می­باشد. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین ارزش غذایی سوسن چلچراغ در مراحل رشد در دو رویشگاه مختلف انجام شد. بدین منظور در دو رویشگاه کلاردشت و اسالم در هر یک از مراحل رشد اقدام به نمونه­برداری از اندامهای هوایی گیاه به صورت تصادفی در 3 تکرار و در هر تکرار 5 پایه گیاهی گردید و شاخصهای ارزش غذایی شامل، پروتئین خام، دیواره سلولی منهای همی سلولز، قابلیت هضم ماده خشک و انرژی متابولیسمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که مراحل فنولوژیک بر ارزش غذایی سوسن چلچراغ معنادار بوده و در هر دو رویشگاه ارزش غذایی گونه در مرحله رویشی بیش از مراحل دیگر است. به طوریکه با پیشرفت مراحل رشد از مقدار پروتئین خام، هضم پذیری ماده خشک و انرژی متابولیسمی کاسته و بر میزان دیواره سلولی عاری از همی سلولز افزوده می­شود. همچنین، شاخص­های ارزش غذایی در رویشگاه کلاردشت بیشتر از اسالم است که به نظر می­رسد، تغییرات ارزش غذایی تحت تاثیر تغییر عوامل اکولوژیکی مانند خاک و یا جهت و شیب دامنه و ارتفاع از سطح دریا قرار گرفته است.

واژه‌های کلیدی: ارزش غذایی، مراحل فنولوژی، انرژی متابولیسمی، سوسن چلچراغ، رویشگاه.
متن کامل [PDF 187 kb]   (68 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۶/۳/۲۶ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۰/۱۲ | انتشار: ۱۳۹۷/۹/۳
فهرست منابع
1. آذرنيوند ح.، اسماعيل پور، ي.، مقدم م.، صادقي پور ا، 1386. بررسي تغييرات پروتئين خام و ديواره سلولي علوفه درمنه كوهي Artemisia aucheri در مراحل مختلف رشد و در طبقات ارتفاعي، مرتع، 1(3): 250-259.
2. ارزاني ح.، احمدي ع.، آذرنيوند ح.، جعفري، ع.ا. 1385. تعيين و مقايسه كيفيت علوفه پنج گونه مرتعي در مراحل مختلف رشد، علوم كشاورزي ايران،37 (2): .303-311.
3. ارزانی ح.، قاسمی آریان ي.، معتمدي ج.، فیله کش ا.، معمري م. 1392. بررسی شاخص¬هاي کیفیت علوفه چند گونه مرتعی و مقایسه با حد بحرانی آن¬ها براي نیاز نگهداري واحد دامی چراکننده در مراتع استپی سبزوار، خشکبوم، 3 (1): 13-21.
4. پاداشت دهکایی م.ن، خلیقی ا.، نادری ر.، موسوی ا.، 1387. تاثیر غلظت های مختلف بنزیل آدنین (BA) و نفتالین استیک اسید (NAA) بر باززایی سوخک در سوسن چلچراغ (Lilium ledebourii) با استفاده از ریزفلس های سوخک، به نژادی نهال و بذر، ۲۴ (۲):۳۲۱-۳۳۲.
5. پوربابايي ح.، دادور خ. 1384. تنوع گونه اي گياهان چوبي در جنگلهاي سري يك كلاردشت، مازندران، زيست شناسي ايران، 18(4): 322-307.
6. تارویردي زاده ه.، نیکوي م.، پوربابایی ح.، نقدي ر. 1395. مطالعه اثر جاده¬هاي جنگلی بر ترکیب گونه¬اي گیاهان علفی در جنگل¬ها (مطالعه موردي: جنگل اسالم). بوم¬شناسي کاربردي، 6(1): 39-29.
7. حشمتی، غ.، باغانی، م و بذرافشان، ا. 1384. مقایسه ارزش غذایی 11 گونه مرتعی شرق استان گلستان، پژوهش و سازندگی،73 (4): 90-95.
8. خلاصی اهوازي ل.، حشمتی غ.ع.، ذوفن پ.، اکبرلو م. 1395. تأثیر عامل رویشگاه بر ارزش علوفه¬اي گونه گیاهی کنگر علوفه¬ی Gundelia tournefortii L طی مراحل مختلف فنولوژي، در شمال شرق استان خوزستان، حفاظت زیست بوم گیاهان، 4(8):31-48.
9. رسولی ب.، اميري ب.، عصاره م.ح.، جعفري، م. 1390. تعيين ارزش غذايي گونه شورپسند Halostachys caspica در مراحل مختلف فنولوژيكي در سه رويشگاه متفاوت، تحقيقات مرتع و بيابان ايران، 18(1): 32-41.
10. کریمیان ع.ا. 1384. گیاهان دارویی، معطر، مرتعی و نادر مناطق حفاظت شده کالمند بهادران و کوه بافق. مجله محیط شناسی، 31 (37):77-88.
11. کمالی ا.، فروزنده ا.، طباطبایی س.ن.، احمدرضا رنجبری ا. 1393. تعیین ارزش غذایی گونهAeluropus lagopides در مراتع استان بوشهر، علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 102: 87-81.
12. محبی ج، جمزاد ز، بخشی خانیکی غ.ر. 1395. جايگاه حفاظتي شش گونه انحصاري مرزه در ايران. مجله طبیعت ایران، 1(1):74-79.
13. مجيب حق قدم، ز، يوسف پور، م و پاداشت، م. 1392. زيست شناسي سوسك Lilioceris faldermanni (Guerin-.Meneville, (1829) (Col.:Chrysomelidae) آفت گياه سوسن چلچراغ در شرايط دمايي مختلف. مجله پژوهشهاي جانوري، 26(3):344-354.
14. مهدی آبادی ش.، مهدوی س.خ.، رسولی ب.، عبادی ع.، افشاری ح.، مسلمی، م. 1391. تنوع در ارزش غذایی گونه شور پسند در سه رویشگاه شور، گیاه و زیست بوم، 8(1-31): 60-52.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

shokrollahi S, Heshmati G, Yosefzade H. Effects of growth stages on the nutritive value of Lilium ledebourii in Kelardasht and Asalem . PEC. 2018; 6 (12) :177-190
URL: http://pec.gonbad.ac.ir/article-1-345-fa.html

شکراللهی شکوفه، حشمتی غلامعلی، یوسف زاده حامد. اثر مراحل مختلف رشد بر ارزش غذایی سوسن چلچراغ(Lilium ledebourii) در دو رویشگاه کلاردشت و اسالم. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1397; 6 (12) :177-190

URL: http://pec.gonbad.ac.ir/article-1-345-fa.html



دوره 6، شماره 12 - ( بهار و تابستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله حفاظت زیست بوم گیاهان Journal of Plant Ecosystem Conservation
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 3855