:: دوره 4، شماره 8 - ( (دوره چهارم- شماره هشتم - بهار و تابستان 1395 ) - تعداد مقالات موجود: 11 مقاله 1395 ) ::
رضا قضاوی، مینا ارست*
، minaarast@ut.ac.ir

استفاده از فاضلاب های شهری، باعث صرفه جویی در استفاده از منابع آب و کاهش آلودگی آن می­شود و میزان آب و مواد غذایی در دسترس گیاهان را افزایش دهد. درختان به عنوان عناصر زنده در اکوسیستم قادر هستند از طریق جذب، ذخیره در اندام هوایی، تنفس و فتوسنتز، بخشی از مواد آلاینده را به مواد غیر مضر تبدیل نمایند. اکالیپتوس Eucalyptus globulus از جمله درختان سریع الرشدی است که توان بالایی در جذب آب و آلاینده های خاک دارد. پژوهش حاضر در اطراف تصفیه­خانه فاضلاب شهری حصارسرخ، واقع در دشت قم به منظور ارزیابی تأثیرات پساب بر گیاه اکالیپتوس و احیای این اراضی انجام شد. مکان­های مطالعاتی شامل درختان آبیاری شده با پساب و آب چاه بودند. در این مناطق فراوانی، تراکم گونه­ای و درصد تاج پوشش گیاه مورد مطالعه و نیز شاخص غنا، تنوع گونه­ای و یکنواختی گیاهان به روش تصادفی در 10 پلات[10 10متر]، اندازه­گیری و عناصر شیمیایی سدیم، پتاسیم، کلسیم و فسفر در نمونه­های گیاهی بررسی شد، سپس داده‌ها در قالب طرح فاکتوریل و با استفاده از آزمون دانکن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده حاکی از افزایش درصد پوشش تاجی و کاهش غنای گونه­ای این گیاه در منطقه آبیاری شده با پساب و فاقد تأثیر مشخصی بر یکنواختی و تنوع گونه­ای می­باشد. همچنین آبیاری با پساب موجب اختلاف معنی­دار در سطح 5 درصد، بر مقدار عناصر، در اندام هوایی گیاه شد. به نحوی که نسبت به تیمار شاهد، عناصر فسفر، پتاسیم و سدیم به ترتیب به میزان 08/25، 04/38 و 02/40 افزایش یافتند.

واژه‌های کلیدی: آبیاری، تنوع گونه‌ای، عناصر شیمیایی، فاضلاب شهری
دریافت: 1394/11/25 | پذیرش: 1395/10/22 | انتشار: 1395/12/19
1. آذرنیوند، ح. زارع چاهوکی، م.ع. 1389 . بومشناسی مرتع. انتشارات دانشگاه تهران.
2. آقابراتی، ا. حسینی، س.م. اسماعیلی، ع. مارالیان، ح. 1388 . اثر آبیاري با فاضلاب شهري بر خصوصیات فیزیکی-شیمیایی خاك، تجمع عناصر غذایی و کادمیوم در درختان زیتون ، علوم محبطی،سال ششم.(3):1 -10
3. ارست، مینا، 1393 . بررسی اثر آبیاري با آبهاي نامتعارف بر برخی ویژگیهاي فیزیکی و شیمیایی خاك (مطالعه موردي: دشت قمرود)، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران دانشکده منابع طبیعی.
4. ارست، م. شجاعی، س. زهتابیان غ ر. خسروي، ح. 1393 . بررسی تاثیر پساب بازیافتی تصفیه خانه قم در احیاي اراضی بیابانی و توسعه برپوشش گیاهی منطقه (مطالعه موردي: دشت قم). اولین همایش ملی محیط زیست.
5. ارست، م. زهتابیان غ ر. خسروي، ح. 1393 . بررسی تأثیر آب خاکستري بر کیفیت خاك. دومین همایش ملی بحران آب.
6. امام قلی، خباط. 1390 . ارزیابی اثر فاضلاب شهري در احیاي اراضی بیابانی بر برخی ویژگیهاي شیمیایی خاك و پوشش گیاهی (مطالعه موردي:دشت سگزي اصفهان). پایاننامه کارشناسی ارشد. دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران.
7. بهرهمند، م.ر. افیونی، م. حاج عباسی، م.ع. و رضایی نژاد، ي. 1381 . اثر لجن فاضلاب بر برخی ویژگی هاي فیزیکی خاك. علوم و فنون کشاورزي و منابع طبیعی .10-1 :(4)
8. بهروز، ر.و لیاقت، ع. 1381 . مدیریت استفاده از فاضلاب در کشاورزي، یازدهمین کنفرانس کمیته آبیاري زهکش. ص102- 118.
9. شهریاري، ع ر. نوري، س. عابدي کوپایی، ج. و آصالح، ف. 1388 . اثر آبیاري با پساب فاضلاب تصفیه شده بر رشد ( گیاه قره داغ تحت شرایط گلخانه. مجله علوم و فنون کشتهاي گلخانه اي، سال اول.(4):13-21.
10. شاهآبادي، طیبه، 1390 . پیامدهاي پساب شهري بر برخی ویژگی هاي فیزیکی و شیمیایی خاك پوشش گیاهی در مناطق خشک (مطالعه موردي شرق اصفهان). پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه اصفهان دانشکده منابع طبیعی.
11. شجاعی، سعید، 1393 ، اثر استفاده از آبهاي نامتعارف در احیا یا تخریب خاك مناطق خشک (مطالعه موردي:زابل). پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران دانشکده منابع طبیعی.
12. صادقی، ح. 1381 . کاشت، داشت، برداشت زیتون. نشر آموزش کشاورزي، صفحه 414
13. صفاري، م. و فتحی، ح. 1387 . تاثیر آبیاري با پساب فاضلاب بر عملکرد و کیفیت دو گونه لوبیا و برخی ویژگی هاي خاك.
14. سومین همایش ملی بازیافت و استفاده از منابع آلی تجدید شونده در کشاورزي. صفحه 17
15. طائی سمیرمی، ج. 1384 . بررسی اثر آبیاري با فاضلاب شهري زابل بر عملکرد کمی و کیفی خاك و ویژگی هاي شیمیایی خاك پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه زابل.
16. طبري، م. صالحی، آ. محمدي، ج. علیعرب، ع. 1386 . استفاده مجدد از پساب فاضلاب شهري-پتانسیل پساب ، فاضلاب جهت استفاده در تولید جنگلکاري (کاج تهران). دهمین همایش ملی بهداشت محیط، صفحه 7 تهران.
17. عابدي، م.ج. نجفی، پ. 1380 . استفاده از فاضلاب تصفیه شده در کشاورزي (ترجمه). انتشارات کمیته ملی آبیاري و زهکشی ایران، تهران.
18. محمدزاده، ا.ر. 1390 . استفاده از پساب شهري در تولید محصولات کشاورزي. دومین سمینار ملی جایگاه آب هاي بازیافتی و پساب در مدیریت منابع آب- کاربردها در کشاورزي و فضاي سبز.
19. مظفري، ح. شیرانیراد، ا.ح. دانشیان، ج. 1392 . ارزیابی مقدار برخی از عناصر معدنی و فلزات سنگین در کلزا، یونجه و اسفناج پس از آبیاري با درجات مختلف فاضلاب خانگی. نشریه علوم و غذایی و تغزیه، 10(4).
20. ملکیان، ر. حیدرپور، م. مصطفی زاده فرد، ب. عابدي کوپایی، ج. 1387 . تاثیر آبیاري سطحی و زیرسطحی با پساب تصفیه شده بر خصوصیات چمن برموداگراس. فصلنامه علوم کشاورزي و منابع طبیعی ، سال پانزدهم،. شماره4.

Investigation the Effect of Irrigation With Municipal Waste Water on Accumulation of Some Pollutants And Chemicals Elements in Plant And Its Effect on their Ecological Characteristics (A Case Study: Eucalyptus Globulus). PEC 2016; 4 (8) :13-29

قضاوی رضا، ارست مینا. ارزیابی اثر آبیاری با پساب شهری بر تجمع برخی عناصر شیمیایی آلاینده در گیاه و تاثیر آن بر خصوصصیات اکولوژیکی گیاه ( مطالعه موردی: گیاه اکالیپتوس Eucalyptus globulus). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1395; 4 (8) :13-29

دوره 4، شماره 8 - ( (دوره چهارم- شماره هشتم - بهار و تابستان 1395 ) - تعداد مقالات موجود: 11 مقاله 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها