:: دوره 11، شماره 22 - ( 6-1402 ) ::
سیدحسین امیرخانی1 ، محمدهادی معیری* ، غلامحسین عبدالله زاده1 ، محمدرضا شهرکی3
1- گرگان، میدان بسیج
گروه جنگلداری، دانشکده‌ علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، گرگان، میدان بسیج ، moayeri@gau.ac.ir
3- گرگان خیابان شهید بهشتی
جنگل­زدایی و تغییر کاربری اراضی جنگلی به عنوان یک بحران جهانی مطرح است که روند رو­به­رشد و نگران­کننده­ای داشته است. عوامل مختلفی به صورت ترکیبی بر تغییر کاربری اراضی تأثیر دارند و پیامدهای متنوعی را به وجود می­آورند. در همین راستا تحقیق حاضر با هدف تحلیلی بر محرکه­های اثرگذار و پیامدهای تغییر کاربری اراضی جنگلی استان گلستان بر اساس نظر کارشناسان و نیروهای حفاظتی انجام شد. جمعیت مورد مطالعه در تحقیق حاضر دربرگیرندۀ کارشناسان، نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی و قرقبانان جنگل­ها در استان گلستان است که 100 نفر از آن­ها به عنوان نمونه به شیوۀ گلوله برفی هدفمند در 10 شهرستان انتخاب شدند. ابزار جمع­آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن با استفاده از نظرات کارشناسان منابع طبیعی و پایایی آن با محاسبۀ ضریب آلفای­کرونباخ انجام گرفت. اطلاعات جمع­آوری شده با نرم­افزارهای SPSS25 و Smart PLS3 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد، دو عامل ضعف­های قوانین و مقررات و خلأهای اجرایی آن  (000/0= ρ، 608/0= β و 110/24= t) و ضعف­های سازمانی و مدیریتی (000/0= ρ، 530/0= β و 401/15= t) قوی­ترین تأثیر مثبت و معنی­دار را بر تغییر کاربری عرصه­های جنگلی استان گلستان دارند. یافته­ها حاکی از آن است که تغییر کاربری جنگل­ها بیشتر متأثر از روش­های  با رویکرد بهره­برداری غیرقانونی با ضریب مسیر 833/0 در سطح 99 درصد اطمینان بوده است. با توجه به نتایج، اصلاح و رفع تناقضات قانونی و تصویب قوانین ضروری جدید و متناسب نمودن مجازات­ها با نوع و میزان جرائم متخلفان، تسریع و کوتاه­تر نمودن فرآیند رسیدگی به تخلفات تخصصی منابع طبیعی، و همچنین اصلاح تشکیلات سازمانی و انتصاب مدیران مجرب و جسور به منظور اخذ تدابیر لازم در جهت پیشگیری از بهره­برداری­های غیرمجاز، از مهم‌ترین پیشنهادهای تحقیق حاضر در راستای کاهش میزان تغییر کاربری اراضی جنگلی است.

شماره‌ی مقاله: 8
واژه‌های کلیدی: جنگل‌زدایی، متجاوزان جنگل، نیروهای حفاظتی، بهره برداری غیرقانونی
دریافت: 1401/8/16 | پذیرش: 1402/2/1 | انتشار: 1402/6/31
1. احمدپور، ا.، علوی، ا. 1393. شناسایی و تحلیل مؤلفه¬های مؤثر در تغییر کاربری اراضی کشاورزی روستایی (مطالعۀ موردی: شهرستان ساری)، مجله پژوهش و برنامه¬ریزی روستایی، 3(5): 2383-2495.
2. امانی، ج.، غلامعلی لواسانی، م.، اژه¬ای، ج.، خضری آذر، هـ. 1390. رابطه ارزش¬های فرهنگی و متغیرهای فردی با میزان استفاده از رایانه در دانشجویان، مجله علوم رفتاری، 5(1): 1-10.
3. بازگیر، م.، حیدری، م.، زینلی، ن.، کهزادیان، م. 1399. تأثیر تغییر کاربری اراضی از جنگل به زراعت و رهاسازی از زراعت بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در اکوسیستم جنگل زاگرس (مطالعه موردی: پارک جنگلی چغاسبز، استان ایلام، فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، 22(1): 201-2014.
4. بهره¬مندپاسکه، ز.، کاوسی کلاشمی، م. 1399. شناسایی عوامل مؤثر در تغییر کاربری اراضی کشاورزی روستای بلگور در شهرستان صومعه¬سرا، مجله راهبردهای توسعه روستایی، 7(2): 157-170.
5. رحیمیان، م.، ایروانی، هـ.، کلانتری، خ.، اعتماد، و. 1395. عوامل مؤثر بر بهره¬مندی پایدار از جنگل در بین جنگل-نشینان استان لرستان، مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، 47(3): 673-681.
6. شایسته¬مند، م.، حیاتی، ب.، حق¬جو، م. 1398. عوامل مؤثر بر تغییر کاربری اراضی کشاورزی در شهرستان تبریز، مجله دانش کشاورزی وتولید پایدار، 29(1): 237-249.
7. صدیقی، ص.، دربان آستانه، ع.ر.، رضوانی، م.ر. 1396. بررسی عوامل کالبدی و سیاسی مؤثر بر تغییر کاربری اراضی شهرستان محمودآباد، مجله برنامه¬ریزی فضایی، 7(2): 39-58.
8. عباسی، ر. 1395. بررسی عوامل تأثیرگذار در گسترش تصرف اراضی ملی، دومین همایش ملی پدافند غیرعامل در بخش کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست با رویکرد توسعه پایدار: تهران.
9. عبداللهی، ع.ا.، بختیاری، آ. 1396. بررسی عوامل مؤثر در تغییر کاربری اراضی در غرب گیلان، کنفرانس ملی پژوهش¬های نوین در مهندسی کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی: کرج.
10. غلامی، ش.، حبیب¬نژاد روشن، م.، نوری¬پور، م. 1394. بررسی تأثیر افزایش جمعیت بر میزان تغییر کاربری اراضی (مطالعه موردی حوزه آبخیز واز شهرستان نور). فصلنامه اکوسیستم¬های طبیعی ایران، 6(2): 37-56.
11. فتحی¬زاد، ح.، کریمی، ح.، تازه، م.، توکلی، م. 1393. پیش‌بینی تغییر کاربری اراضی و پوشش زمین با بهره¬گیری از داده‌های ماهواره‌ای و مدل زنجیره‌ای مارکوف (بررسی موردی: حوضة دویرج، استان ایلام)، مجله مدیریت بیابان، 2(3): 61-76.
12. فرج¬اللهی، ا.، عسگری، ح.ر.، اونق، م.، محبوبی، م.ر.، سلمان ماهینی، ع. 1399. نیرو محرک¬های اقتصادی- اجتماعی تغییر کاربری مراتع و جنگل¬ها در منطقه مراوه¬تپه، فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران، 27(4): 682-691.
13. فیضی، ب.، کرامت¬زاده، ع.، شیرانی بیدآبادی، ف.، رضایی، ا. 1398. عوامل مؤثر بر تغییر کاربری اراضی شیب¬دار مناطق روستایی مورد: منطقه¬ی هزارجریب استان مازندران، فصلنامه اقتصاد و توسعه روستایی، 8(2): 239-259.
14. مشیری، س.ر.، قماش¬پسند، م.ت. 1391. تحلیل پیرامون اثرات و پیامدهای تغییر کاربری اراضی کشاورزی در روستاهای بخش مرکزی شهرستان لاهیجان در دهه اخیر، مجله مطالعات برنامه¬ریزی سکونتگاه¬های انسانی، 7(21): 1-13.
15. مطیعی لنگرودی، س.ح.، رضوانی، م.ر.، کاتب ازگمی، ز. 1391. بررسی اثرات اقتصادی تغییر کاربری اراضی کشاورزی در نواحی روستایی (مطالعه موردی: دهستان لیچارکی حسن-رود بندرانزلی)، مجله پژوهش و برنامه¬ریزی روستایی، 1: 1-23.
16. مهرابی، ع.ا.، محمدی، م.، محسنی ساروی، م.، جعفری، م.، قربانی، م. 1392. بررسی نیروهای محرک انسانی مؤثر بر تغییرات کاربری سرزمین (مطالعه موردی: روستاهای سیدمحله و دراسرا- تنکابن)، مجله مرتع و آبخیزداری، 66(2): 307-320.
17. موسوی، م.، یزدان¬پناه، م. 1400. عوامل مؤثر بر تغییر کاربری اراضی کشاورزی در شهرستان باوی استان خوزستان، دوفصلنامه مدیریت اراضی، 9(1): 13-23.

Amirkhani S H, Moayeri M H, Abdollahzadeh G, Shahraki M R. Investigating the driving forces affecting forest land-used change in Golestan province based on the opinion of experts and protection forces. PEC 2023; 11 (22) : 8

امیرخانی سیدحسین، معیری محمدهادی، عبدالله زاده غلامحسین، شهرکی محمدرضا. شناسایی محرکه‌های اثرگذار بر تغییر کاربری اراضی جنگلی استان گلستان بر اساس نظر کارشناسان و نیروهای حفاظتی. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1402; 11 (22) :112-129

Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4657