:: دوره 11، شماره 23 - ( 12-1402 ) ::
امیرحسین حلبیان* ، اکبر شائمی2 ، سیدعطالله نوربخش2
گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران، گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، am_halabian@pnu.ac.ir
2- گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
امروزه، یکی از مهمترین مواردی که در برنامه­ریزی­های اقتصادی، اجتماعی و تصمیم­گیری­های آتی در یک منطقه مورد توجه است، آگاهی از نرخ پوشش گیاهی و تغییرات مکانی زمانی آن است. یکی از روش­های تحلیل تغییرات پوشش گیاهی فناوری سنجش از راه دور است. هدف از این پژوهش بررسی تغییرات پوشش گیاهی در زاگرس مرکزی با استفاده از داده­های ماهواره ترا سنجنده مادیس با تفکیک مکانی 250 متر در دوره زمانی 2001 تا 2018 و شاخص NDVI است. در این پژوهش از مدل­های DEM و DSM و روش میان­یابی دوسویه  برای تغییر اندازه یاخته­ های داده­های رستری و بازآرایی شبکه ­ای  استفاده شد. داده­ها با بهره­گیری از کدنویسی پایتون برای واکاوی تغییرات پوشش گیاهی در حریم داخلی و خارجی فعالیت­های آنتروپوژنیک در زاگرس مرکزی مورد پردازش قرار گرفت. یافته­ها نشان داد که شاخص پوشش گیاهی NDVI در این توده کوهستانی و درون گذرگاه­ها و دره­های کوهستانی و در مناطق و اراضی پست همجوار دامنه­های به سوی جنوب­غربی بویژه دشت خوزستان افزایش یافته است. در عین حال، روند زمانی تغییرات پوشش گیاهی در زاگرس مرکزی، افزایش شاخص NDVI را در دوره مورد بررسی نشان می­دهد. در زاگرس مرکزی در دی، شاخص پوشش گیاهی در ارتفاعات پائین و بویژه به طرف دشت خوزستان افزایش قابل توجهی نسبت به ارتفاعات بالاتر دارد؛ بنابراین کوچ عشایر به سوی سکونتگاه­های قشلاقی صورت می­گیرد. این در حالی است که در اردیبهشت، امکان استقرار عشایر در ارتفاعات بالاتر و استفاده از مراتع مرتفع مهیا و در نتیجه کوچ ییلاقی عشایر انجام می­شود. تغییرات فضایی پوشش گیاهی در محدوده فعالیت­ها انسانی و خارج از آن نشان داد که روند بسیار ملایم افزایش میانگین بخش مثبت شاخص پوشش گیاهی در داخل حریم 5 کیلومتری شهرها به علت گسترش باغات، زراعت و فضای سبز در این پهنه است. روند نسبتا محسوس در بیرون از آن نیز ناشی از تغییرات دما و روند کلی افزایش شاخص پوشش گیاهی در زاگرس مرکزی است. افزایش شاخص پوشش گیاهی در حریم 1 کیلومتری راهها و جاده­ها و روستاها و نیز عرصه­های خارج از آن می­تواند مربوط خیزش دما به سبب گرمایش جهانی و کاهش برف-پوش­های زمستانه و به علت گسترش مزارع، کشتگاه­ها و باغات اطراف روستاها و راهها و نیز فضای سبز دستی ایجاد شده توسط انسان در حریم راهها و روستاها باشد.

واژه‌های کلیدی: واژگان کلیدی: انسان ساز، روند، سنجنده مادیس، شاخصNDVI
دریافت: 1401/4/23 | پذیرش: 1402/5/29 | انتشار: 1403/1/1

Halabian A, Shaemi A, Nurbakhsh S A. Changes in vegetation dynamics in the interior and exterior of anthropogenic activities in the Central Zagros. PEC 2024; 11 (23) : 1

حلبیان امیرحسین، شائمی اکبر، نوربخش سیدعطالله. تغییرات پویایی پوشش گیاهی در حریم داخلی و خارجی فعالیت‌های آنتروپوژنیک در زاگرس مرکزی. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1402; 11 (23) :1-17