:: دوره 11، شماره 22 - ( 6-1402 ) ::
هژیر سلطانی1 ، سیده خدیجه مهدوی* ، غلامحسین عبدالله زاده3 ، مهشید سوری4
1- 1- دانشجوی دکتری مرتع، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلا می، نور
گروه منابع طبیعی ، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلا می، نور، گروه منابع طبیعی دانشگاه ازاد اسلامی واحد نور ، kh_mahdavi@yahoo.com
3- گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان
4- بخش تحقیقات مرتع، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران
روابط و تعامل اصولی بین دامداران و مراتع، نقش مهمی در مدیریت پایدار مراتع دارد. اگر مراتع به درستی مدیریت شوند، زمینه­های بهره­برداری پایدار از آن­ها فراهم می­شود. یکی از شاخص­های پایداری در مدیریت مراتع، بُعد اجتماعی است که عوامل مختلفی در آن دخیل می­باشند. ازاین­رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخص­های اجتماعی در مدیریت پایدار مراتع و روابط تأثیرگذاری هر یک از آن­ها بر پایداری اجتماعی مدیریت مراتع چغاخور استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل 103 دامدار ذیحق بوده که اطلاعات 83 نفر از آن­ها به عنوان حجم نمونه که بر اساس جدول کرجسی مورگان به دست آمده، جمع­آوری شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق­ساخت بود که بر اساس اطلاعات حاصل از مصاحبه­های میدانی تدوین شد. پس از جمع­بندی داده­ها، تجزیه و تحلیل در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی انجام گردید. نتایج حاصل از مدل­یابی معادلات ساختاری نشان داد، پایداری اجتماعی در مدیریت مرتع به طور مثبت و معنی­داری متأثر از هفت شاخص سطح دانش و آگاهی از دام و مرتع، سطح مهارت و توانایی در امور دام و مرتع، سطح مشارکت دامداران، سطح همبستگی و انسجام دامداران، سطح تعامل اجتماعی در دامداران و سطح رضایتمندی دامداران در سطح 99 درصد اطمینان و سطح مسئولیت­پذیری و همیاری دامداران در سطح 95 درصد اطمینان، می­باشند. اهمیت مسائل اجتماعی در مدیریت مراتع، می­طلبد سیاست­گذاری­ها و برنامه­های کلان مدیریتی مراتع با رویکرد جامع­محور صورت گرفته و با تعریف دقیقی از شاخص­های اجتماعی در مدیریت مراتع با توجه به جایگاه دامداران می­توان بهره­برداران را به توانمندی اجتماعی در حفاظت و بهره­برداری اصولی در مراتع رساند.

شماره‌ی مقاله: 2
واژه‌های کلیدی: پایداری اجتماعی، دانش، مهارت، مشارکت، مسئولیت‌پذیری، انسجام، رضایتمندی
دریافت: 1401/4/15 | پذیرش: 1401/12/23 | انتشار: 1402/6/31
1. احمدي، ر.، حيدري، ق.، خوش¬فر، غ.ر. 1399. بررسي عوامل مؤثر بر مشارکت بهره¬برداران در اصلاح و احياي مراع (مورد مطالعه: مرتع چقاکدو در استان کرمانشاه)، مجله مرتع و آبخيزداري، 73(2): 238-227.
2. ارزاني، ح.، معتمدي، ج. 1398. کاهش فشار بر مراتع از طريق اقتصادي کردن مرتع¬داري، مجله طبيعت ايران، 4(2): 14-7.
3. بيرانوند، س.، پازکي، م. 1398. مطالعه مديريت پايدار مراتع و مشارکت عشاير در حفظ، احياء و بهره¬برداري از مراتع (مطالعه موردي: استان لرستان)، چهارمين همايش ملي دانش و فناوري علوم کشاورزي، منابع طبيعي و محيط زيست ايران: تهران.
4. جنتي چنار، م.ع.، کلاهي، م.، مصداقي، م. 1399. تعارضات اجتماعي و مديريت مراتع: مطالعه موردي مراتع شهرستان کلات نادر، مجله بوم شناسي كاربردي، 9(3): 97-77.
5. زالي¬پور، م.ج.، معتمد، م.ک.، همزه¬اي، م.ر. 1390. بررسي دانش بومي دامداران کوچ رو ايل ترکاشوند (دورنماي توسعه پايدار)، اولين کنفرانس بين¬المللي توسعه روستايي، تجارب و آينده¬نگري در توسعه محلي: زاهدان.
6. سواري، م.، شعبانعلي فمي، ح.، ايرواني، هـ.، اسدي، ع. 1397. طراحي الگوي پايدارسازي معيشت کشاورزان کوچک مقياس در شرايط خشکسالي استان کردستان، نشريه تحليل فضايي مخاطرات محيطي، 5(2): 18-1.
7. قاسمي آريان، ي.، آذرنيوند، ح.، کياني¬راد، ع.، بانج شفيعي، ش.، فرج اللهي، ا. 1399. ارزيابي و مقايسه¬ي کارکرد حاصلخيزي خاک در پروژه‌هاي شاخص مقابله با بيابان¬زايي تحت دو نوع رويکرد مديريتي اکولوژيک¬محور و اجتماعي- اکولوژيک-محور در شهرستان سربيشه، مجله حفاظت زيست¬بوم گياهان، 8(17): 340-325.
8. کريمي، ک.، کرمي دهکردي، ا. 1395. عدم تعادل دام و مرتع و تأثير طرح¬هاي مرتع¬داري: مطالعه موردي در شهرستان ماهنشان، مجله مرتع، 10(1): 26-11.
9. مددي¬زاده، ن.، ارزاني، ح.، جوادي، س.ا.، موحدمحمدي، س.ح.، رزاقي، م.ح. 1400. شناسايي عوامل مؤثر بر مشارکت جوامع محلي در مديريت پايدار مراتع از ديدگاه کارشناسان (مطالعه موردي: مراتع ريگان، کرمان)، فصلنامه تحقيقات مرتع و بيابان ايران، 2(28): 207-195.
10. مظهري، م.، شاهنوشي، ن.، خاکسارآستانه، ح. 1389. تعيين وسعت اقتصادي واحدهاي مرتع¬داري مديريت و حفاظت شده، مجله تحقيقات حمايت و حفاظت جنگل¬ها و مراتع ايران، 18(2): 141-128.
11. مهدوي، س.خ.، غفوري، ف.، عابدي سروستاني، ا.، شهرکي، م.ر. 1398. بررسي تأثير انسجام اجتماعي بر ميزان مشارکت بهره¬برداران در فعاليت¬هاي احيايي و اصلاحي مراتع قشلاقي استان گلستان، فصلنامه تحقيقات مرتع و بيابان ايران، 26(1): 88-73.
12. وزيريان، ر.، مريميان، ع.ا.، قرباني، م.، افشاني، س.ع. 1400. پايش و تحليل شبکه اجتماعي و تعيين کنشگران کليدي براي مديريت پايدار منابع طبيعي، فصلنامه تحقيقات مرتع و بيابان ايران، 28(1): 194-181.

Soultani H, Mahdavi S K, Abdollahzadeh G, Souri M. Determinants of social sustainability of rangeland management among watershed basin Choghakhor beneficiaries of Chaharmahal and Bakhtiari province. PEC 2023; 11 (22) : 2

سلطانی هژیر، مهدوی سیده خدیجه، عبدالله زاده غلامحسین، سوری مهشید. تعیین کننده های پایداری اجتماعی مدیریت مرتع در بین بهره برداران حوزه آبخیز چغاخور استان چهارمحال و بختیاری. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1402; 11 (22) :18-35

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4657