میلاد قربانیان ، حسن اکبری* ، اصغر فلاح ، محیا تفضلی
گروه علوم و مهندسی جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری ، hassan_akbarivas@yahoo.com
با توجه به اینکه فعالیت گازرسانی به جنگل‌نشینان در سال‌های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، لذا هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر گازرسانی روی میزان مصرف چوب جنگل‌نشینان و تخریب جنگل در منطقه بابل‌کنار بود. برای این منظور تعداد 168 خانوار جنگل‌نشین، 36 نفر مأمور حفاظت و 19 نفر کارشناس بخش فنی  انتخاب، سپس پرسشنامه‌های مخصوص به هر گروه تهیه شد. سپس با روش میدانی با استفاده از مصاحبه مستقیم توسط پرسشگر، پرسشنامه‌ها تکمیل گردید (بر اساس طیف لیکرت، یک خیلی کم، پنج خیلی زیاد). جاده‌های احداثی جدید پس از گازرسانی با استفاده از روش پیمایش میدانی ثبت گردید، سپس مساحت تخریب‌شده  ناشی از آن‌ها محاسبه شد. به‌منظور مقایسه نظرات گروه‌های مختلف مورد مطالعه از آزمون دوجمله‌ای استفاده شد. مساحت تخریب‌شده ناشی از حفاری‌ها و احداث جاده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای AutoCad و ArcGIS محاسبه شد. بر اساس نظرات جنگل‌نشین‌ها استفاده از گاز شهری به مقدار زیادی از قطع درختان جلوگیری کرده است (مقدار عددی چهار، بر اساس طیف لیکرت)، درحالی‌که مأمورین حفاظت و کارشناسان بیان کردند که گاز رسانی تا حد کمی (سه) منجر به کاهش قطع درختان شد. جنگل‌نشین‌ها معتقد هستند که استفاده از خدمات شهری باعث کاهش تخریب شد، ولی کارشناسان و مأمورین حفاظت نظر مخالف دارند. نتایج این بررسی در خصوص برآورد میزان حجم چوب آلات جنگی قبل و پس از گازرسانی نشان داد که نظرات هر سه گروه مورد مطالعه یکسان بود و معتقد بودند که در شش ماه اول و دوم پس از گازرسانی میزان مصرف چوب آلات به‌طور معنی‌داری کاهش پیدا کرده است. نتایج نشان داد که پس از اجرای فعالیت گازرسانی طول جاده‌ها (15385 متر) و مسیرهای مال‌رو (30772 متر) افزایش یافت و میزان تخریب کل سطح جنگل‌های منطقه حدود 12 هکتار محاسبه گردید.
واژه‌های کلیدی: جنگل‌نشین، خدمات رفاهی جنگل، خوش‌نشین‌ها، گاز رسانی شهری
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/10/12 | پذیرش: 1400/1/23 | انتشار: 1400/7/6
1. انصاري، ن.، شاهيان، م. ح.، خوشرو، س. م. 1395. بررسي مقايسه¬اي اثر آلودگي نفت خاک بر روي جمعيت ميکروبي خاک جنگل و خاک صنعتي. نشريه آب و خاک، 30(4): 1219-1231.
2. بي‌نام، 1391. کتابچه طرح جنگلداري منطقه بابل‌کنار، اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري استان مازندران. 300 صفحه.
3. حبيبي، ب.، علي‌پور، ح.، کيادليري، ه. 1393. بررسي ميزان مشارکت جنگل نشينان در مديريت جنگل و چگونگي تقويت مشارکت ( مطالعه موردي: منطقه بابل‌کنار – شهرستان بابل). فصلنامه علمي – پژوهشي تحقيقات جنگل و صنوبر ايران،22(1) : 120-109.
4. حسيني، ع. ا.، بدراقي، ن.، هوشيارخواه، ب. 1385. مطالعه اثرات زيست محيطي لوله گذاري در جنگلهاي مازندران (مطالعه موردي،شرکت صنايع چوب و کاغذ مازندران). همايش ملي دوسالانه انجمن متخصصان محيط زيست ايران، 9 صفحه.
5. خليلي،م. ا.، حسيني، س.، ع.، پورمجيديان، م. ر.، فلاح، ا. 1389. اثر احداث جاده جنگلي بر توسعه روستاهاي جنگلي ( مطالعه موردي : سري 2 بخش 6 طرح جنگل داري نکا – ظالم رود ).پژوهش‌هاي علوم و فناوري چوب و جنگل، 17(3) :36-19.
6. رضايي مطلق، ا.، پارساخو، ا.، عادلي، م.، معيري، م. ه. 1397. بررسي اثر توسعه شبکه جاده‌ها در خدمات رساني به جوامع روستايي جنگل نشين ( بررسي موردي : منطقه چگني استان لرستان).فصلنامه علمي-پژوهشي پژوهش و توسعه جنگل. 4(2): 271-257
7. زندبصيري، م.، غضنفري، ه. 1389. تدوين پيامدها و عوامل تأثيرگذار بر مديريت مردم محلي جنگل¬هاي زاگرس (مطالعه موردي: حوضه آبخيز قلعه گل استان لرستان). مجله جنگل ايران، 2(2):127-138.
8. شهرکي، م. ر.، معيري، م. ه.، باراني، ح.، بهمنش، ب. 1391. عوامل مؤثر بر ميزان استفاده جنگل نشينان از جنگل (مطالعه موردي: جنگل گلوگاه – منطقه هزار جريب). نشريه حفاظت و بهره‌برداري از منابع طبيعي،1(4): 31-47.
9. غضنفري، ه. 1382. بررسي رويش و تغييرات پراکنش قطري توده¬هاي وي ول-مازودار به منظور ارائه الگوي تنظيم جنگلدر منطقه بانه (مطالعه موردي هواره خول). رساله دکتري، دانشگاه تهران. 90 صفحه.

Ghorbanian M, Akbari H, Fallah A, Tafazoli M. The effect of gas transmission to forest villages on firewood consumption and forest degradation in Babolkenar region, Mazandaran province. PEC 2021; 9 (18) :115-131

قربانیان میلاد، اکبری حسن، فلاح اصغر، تفضلی محیا. اثر گازرسانی به روستاهای جنگل‌نشین بر روی میزان مصرف هیزم و تخریب جنگل در منطقه بابل‌کنار، استان مازندران. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1400; 9 (18) :115-131

دوره 9، شماره 18 - ( بهار و تابستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645