علیرضا قهرمانی1 ، جعفر محمدی2 ، سید امیر موسوی3 ، مرضیه قنبری جهرمی*
1- alirezaghahremani751@yahoo.com
2- dr.jaf.mohammadi@gmail.com
3- m-amir@nigeb.ac.ir
عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی و زراعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ghanbari@srbiau.ac.ir ، ghanbari@srbiau.ac.ir
گیاه کور (Capparis spinosa)، یکی از گیاهان مهم و نادری است که شرایط سخت را تحمل می‏کند. کور می‏تواند برای احیای خاک‏های شور و آهکی و آیش مورد استفاده قرار گیرد. گیاه بالغ، سیستم ریشه‏ای گسترده‏ای را تولید می‏کند که به عمق خاک نفوذ می‏نماید. همچنین کانوپی رویشی کور سطح خاک را می‏پوشاند و به علت این دو ویژگی گیاه در کنترل فرسایش خاک و حفظ رطوبت خاک موثر است. با هدف حفظ این گیاه با ارزش غذایی، دارویی، صنعتی و پوششی، شش ناحیه در منطقه شیت طارم (با مساحتی بالغ بر 350 هکتار) به صورت تصادفی انتخاب شد. 18 صفت فنوتیپی و 4 صفت فیتوشیمیایی مربوط به کور اندازهگیری و آنالیز گردید. آنالیزها حاکی از وجود تفاوت معنیدار (در سطح 1 درصد) در تمام صفات مورد مطالعه به غیر از عرض برگ، طول دمبرگ، طول دم میوه و طول خار که در سطح 5 درصد معنیدار بود. در بین صفات مورفولوژیکی با روش آنالیز خوشهای، چهار خوشه با روش پیوستگی بین گروهی در استفاده از روش مربع فاصله اقلیدس بدست آمد. نتایج مولفههای اصلی نشان داد که صفاتی مانند اندازه گل و میوه و اجزا آن-ها، تعداد شاخسارههای اصلی و فرعی و اندازه برگ از صفات اصلی متمایز کننده منطقه بود. بیشترین میزان فنول کل و فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به منطقه 6 و پس از آن منطقه 2 بود. در بررسی تجزیه کلاستر صفات فیتوشیمیایی، در برش از فاصله 5 واحد اقلیدسی مکانهای رویش گیاه کَوَر به سه دسته جداگانه تقسیم شدند. نتایج نشاندهنده وجود تنوع مورفولوژیکی بین 6 جمعیت کور بود که برای ارائه نقطه نظرات جامع‏تر لازم است آنالیزها با اکوتیپ‏های بیشتر و نشانگرهای مولکولی تکمیل شوند.
واژه‌های کلیدی: کور، اسانس، طول برگ، طارم، فنول کل
دریافت: 1399/8/19 | پذیرش: 1400/7/25 | انتشار: 1400/12/25
1. آذرنيوند، ح.، عرياني¬قوام، م.، سفيدکن، ف.، طويلي، ع. 1388. بررسي تاثير ويژگي¬هاي اکولوژيک (خاک و ارتفاع) بر کميت و کيفيت اسانس گل و برگ Achillea millefolium L. subsp. Millefolium، تحقيقات گياهان دارويي و معطر ايران، 25(4). 571-556.
2. جعفري، م.، جوادي، س.ا.، باقرپورزارچي، م.ع.، طهمورث، م. 1388. بررسي روابط پوشش گياهي با بعضي از خصوصيات خاك در مراتع ندوشن استان يزد، نشريه مرتع، 3(1): 40-29.
3. جمشيدي، الف.، امين¬زاده، م.، آذرنيوند، ح.، عابدي، م. 1384. تاثير ارتفاع بر كميت و كيفيت اسانس گياه آويشن كوهي، فصلنامه گياهان دارويي، 18: 93-86.
4. رمضاني¬گسک، م.، تقوائي، م.، مسعودي، م.، رياحي، ا.، بهبهاني، ن. 1387. ارزيابي اثرات تنش شوري و خشکي بر جوانه¬زني و رشد گياهچه کور (Capparis spinosa)، مجله مرتع، 2(4): 420-411.
5. عصري، ي. 1384. اکولوژي پوشش‏هاي گياهي. انتشارات دانشگاه پيام‏نور.
6. فخري، م.، بخشي¬خانيكي، غ.ر.، صادقي، م. 1387. بررسي برخي ويژگي¬هاي اكولوژيك گونه Capparis spinosa در استان بوشهر، فصلنامه پژوهش و سازندگي در منابع طبيعي، 80: 175-169.
7. کريميان، و.، مسيبي، م.، جهانتاب، ا.، گلزار، ا.، فرزين، م.، کاويانپور، ا.ح. 1397. بررسي خصوصيات مورفولوژيکي گياه دارويي، صنعتي Verbascum songaricum schrenk در رويشگاه¬هاي مرتعي، هفتمين کنفرانس ملي مرتع و مرتعداري ايران.
8. يزداني، د.، جمشيدي، ا.ح.، مجاب، ف. 1381. مقايسه ميزان اسانس و منتول موجود در نعناع فلفلي كاشته شده در مناطق مختلف کشور، فصلنامه علمي ـ پژوهشي گياهان دارويي، 3(3): 77-73.

Ghahramani A, Mohammadi J, Mousavi S A, Ghanbari Jahromi M. Morphological identification of Zanjan shit's region capers (Capparis spinosa) and its fruits qualitative and quantitative and photochemical Assessment. PEC 2022; 9 (19) :157-179

قهرمانی علیرضا، محمدی جعفر، موسوی سید امیر، قنبری جهرمی مرضیه. شناسایی مورفولوژیکی کَوَرهای (Capparis spinosa) منطقه شیت زنجان و بررسی خواص کمی، کیفی و فیتوشیمیایی میوه‌های آن. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1400; 9 (19) :157-179

دوره 9، شماره 19 - ( پاییز و زمستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها