ودود محمدی ، مهدی معمری* ، اردوان قربانی ، میکائیل بدرزاده ، فرید دادجو
دانشکده کشاورزی مشگینشهر، دانشگاه محقق ارد بیلی ، moameri@uma.ac.ir
چکیده:   (1915 مشاهده)
تولید اولیه سطح زمین یکی از مشخصات کلیدی اکوسیستم‌های مرتعی بوده و اهمیت بالایی در چرخه ‌مواد و انرژی در این اکوسیستم‌ها دارد. هدف اصلی تحقیق حاضر ارزیابی تولید اولیه سطح زمین فرم‌های رویشی (گندمیان، پهن‌برگان علفی، بوته‌ای‌ها) و تولید اولیه سطح زمین کل و سپس مدل‌سازی پیش‌بینی تولید اولیه سطح زمین فرم‌های رویشی و تولید اولیه سطح زمین کل با استفاده از عوامل اقلیمی (بارندگی و دما)، در مراتع کوهستانی سیاه‌پوش و گنج‌گاه شهرستان کوثر، استان اردبیل بود. برای انجام تحقیق، هفت مکان نمونه‌برداری در ارتفاعات مختلف انتخاب شد و در هر مکان تعداد سه ترانسکت صد متری در نظر گرفته شد. سپس در امتداد هر ترانسکت، 10 پلات یک متر مربعی با در نظر گرفتن سیمای پوشش گیاهی مناطق معرف، به‌منظور ارزیابی تولید اولیه سطح زمین مستقر گردید. بررسی اثر طبقات اقلیمی بارندگی و دما بر تولید اولیه سطح زمین با استفاده از تجزیه واریانس یک‌طرفه و مقایسه میانگین داده‌ها با استفاده از آزمون دانکن انجام‌شد. با استفاده از رگرسیون خطی نیز اقدام به مدل‌سازی شد که مدل‌ها در نرم‌افزار ArcMap10.0 به‌صورت نقشه شبیه‌سازی شدند. نتایج نشان‌‌داد بین عوامل دما و بارندگی با تولید اولیه سطح زمین فرم‌های رویشی و کل رابطه معنی‌دار وجود دارد (05/0>p). صحت نقشه‌های شبیه‌سازی شده (RMSE) نیز برای تولید اولیه سطح زمین گندمیان، پهن‌برگان علفی، بوته‌ای‌ها و کل به ترتیب برابر با 07/0، 08/0، 14/0 و 06/0 به‌دست آمد. از نتایج این‌تحقیق می‌توان برای مدیریت اکوسیستم‌های مرتعی در راستای ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضای تولید گیاهان مرتعی استفاده نمود.
واژه‌های کلیدی: شبیه‌سازی، طبقات دما و بارندگی، فرم‌های رویشی، گیاهان مرتعی
دریافت: 1399/8/10 | پذیرش: 1400/4/11 | انتشار: 1400/12/25
1. احساني، ع.، ارزاني، ح.، فرحپور، م.، احمدي، ح.، جعفري، م.، جليلي ، ع.، ميرداودي، ح.ر.، عباسي، ح.ر. ، عظيمي، م.ا. 1386 . تأثير شرايط اقليمي بر توليد علوفه مراتع در من طقه استپي اخترآباد ساوه، تحقيقات مرتع و بيابان ايران، 14 ( 2 :) 249-260 .
2. حس نزاده کوهساره، ا.، قرباني، ا.، معمري، م.، هاشمي مجد، . ، پورنعمتي، ا. 1396 . تغييرات توليد اوليه در اثر عوامل پستي و بلندي در مراتع کوهستاني شهرستان نمين. مرتع و آبخيزداري، 70 ( 4 :) 867 - 851 .
3. پورنعمتي، ا.، قرباني ، ا.، بهرامي، ب.، شريفي، ج. 1395 . بررسي عوامل پستي و بلندي و اقليمي با توليد علوفه مراتع سبلان، پژوهش و سازندگي ، 29 ( 110 :) 77-87 .
4. دادجو، ف.، قرباني ، ا.، معمري، م.، بيدارلرد، م. 1397 . اثر دما و بارندگي بر توليد روي زمين مراتع هير و نئور استان اردبيل، تحقيقات مرتع و بيابان ايران، 25 ( 3 :) 577-593 .
5. قرباني ، ا.، دادجو، ف.، معمري، م.، بيدار لرد، م. الف. 1397 . بررسي تأثير عوامل محيطي بر توليد اولية سطح زمين )مطالعة موردي: مراتع هير نئور استان اردبيل(، مرتع و آبخيزداري، - 71 ( 4 :) 1055-1071 .
6. قرباني ، ا.، دادجو، ف.، معمري، م.، بيدار لرد، م.، هاشمي مجد، . ب. 1397 . بررسي رابطه بين توليد اوليه مرتع با خصوصيات فيزيوگرافيکي در مراتع هير و نئور استان اردبيل، مرتع، 12 ( 1 :) 73-88 .
7. محمدي، و. 1399 . بررسي تول يد اوليه سطح زمين در مراتع سياهپوش و گنجگاه استان اردبيل. پاي اننامه کارشناسي ارشد رشته علوم و مهندسي مرتع، گرايش مديريت مرتع، دانشگاه محقق اردبيلي، 79 ص.

Mahammadi V, Moameri M, Ghorbani A, Badrzadeh M, Dadjou F. Simulation of Aboveground net primary production by using the climatic factors in the Siahpoush and Ganjghah rangelands of Ardabil Province. PEC 2022; 9 (19) :1-17

محمدی ودود، معمری مهدی، قربانی اردوان، بدرزاده میکائیل، دادجو فرید. شبیه‌سازی تولید اولیه سطح زمین با استفاده از عوامل اقلیمی در مراتع سیاه‌پوش و گنج‌گاه استان اردبیل. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1400; 9 (19) :1-17

دوره 9، شماره 19 - ( پاییز و زمستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها