:: دوره 1، شماره 3 - ( (دوره اول - شماره سوم - پاییز 1392 ) - تعداد مقالات موجود: 7 مقاله 1392 ) ::
رضا تمرتاش* ، محمد جعفری2 ، حسین حیدری شریف آباد3 ، قوام الدین زاهدی امیری4 ، غلامرضا زهتابیان4
عضو هیأت‌علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع‌طبیعی ساری ، reza_tamartash@yahoo.com
2- دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
3- 3استاد موسسه نهال و ثبت گواهی بذر
4- دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
جهت بررسی روابط عناصر غذایی کم‌مصرف و پرمصرف خاک با گونه‌های مرتعی این تحقیق در مراتع کوهستانی طالقان انجام پذیرفت. پس از تعیین نقشه واحدهای کاری، نمونه‌برداری در هر یک از واحدها به صورت سیستماتیک انجام شد. تعداد و اندازه پلات با استفاده از روش سطح حداقل و روش آماری تعیین گردید. انتخاب گونه‌ها برای نمونه برداری با آنالیز خوشه‌ای صورت گرفته و درصد پوشش و حضور گونه‌ها در هر پلات با استفاده از مقیاس کریجینا صورت پذیرفت. همراه با نمونه‌برداری از گیاهان، نمونه‌های خاک از محدوده اطراف ریشه گونه‌ها جمع‌آوری و پارامترهای فیزیکی و شیمیایی و عناصر غذایی هر نمونه در آزمایشگاه مشخص گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آنالیز واریانس و مقایسه میانگین‌ها انجام شد. سپس با استفاده از آنالیزهای چند متغیره، روابط عناصر غذایی خاک و گونه‌های گیاهی تعیین گردید. نتایج تحقیق نشان داد که میزان عناصر غذایی قابل جذب در گیاهان بیشتر از خاک می‌باشد. این میزان در مورد عناصر کم مصرف در اندام‌های زیرزمینی بیشتر از اندام‌های هوایی گیاهان بوده در حالی که در عناصر پرمصرف عکس این حالت وجود داشته است. همچنین رابطه گونه‌های گیاهی مختلف با عناصر قابل جذب خاک ثابت نبوده و با توجه به تأثیر شرایط رویشگاهی شامل رطوبت، اسیدیته، آهک، ماده آلی و بافت خاک و نیز اثر سایر گونه‌ها و عناصر موجود در خاک بر تحرک پذیری عناصر، نسبت جذب آن‌ها متغیر بوده است.
واژه‌های کلیدی: عناصر تغذیه ای، آنالیز چندمتغیره، طالقان
دریافت: 1392/2/14 | پذیرش: 1392/10/26 | انتشار: 1393/4/20

Tamartash R, Jafari M, Heidary Sharifabad H, Zahedi Amiri G, Zehtabian G R. Determination of relationship between some herbal plants and soil in the ecosystems of mountainous rangeland of Taleghan. PEC 2013; 1 (3) :15-29

تمرتاش رضا، جعفری محمد، حیدری شریف آباد حسین، زاهدی امیری قوام الدین، زهتابیان غلامرضا. تعیین رابطه عناصر تغذیه‌‌‌ای در برخی گونه‌های مرتعی و خاک اکوسیستم‌های مرتعی منطقه طالقان. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1392; 1 (3) :15-29