عاطفه سادات حقانی1 ، رضاحسین حیدری1 ، سهیلا آقابیگی امین*
1- گروه منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
دانشگاه رازی، گروه منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران ، saghabeigi@yahoo.com
برآورد کننده‌های روش­های نمونه‌برداری فاصله­ای چون بر مبنای الگوی پراکنش تصادفی درختان ارائه‌شده‌اند، در حالت­های الگوی غیرتصادفی اریب می­باشند. این پژوهش باهدف ارزیابی اثر الگوی مکانی درختان بلوط بر نتایج برآورد مشخصه­های کمی سه توده مختلف به‌وسیله برآورد کننده‌های روش نزدیک‌ترین فرد در جنگل­های چهارزبر علیا شهرستان اسلام­آباد غرب استان کرمانشاه انجام شد. برای این منظور، سه توده در منطقه انتخاب و در داخل هر توده یک قطعه نیم هکتاری مشخص گردید. بعد از آماربرداری صددرصد توده­ها، با توجه به طرح کاملاً تصادفی تعداد 30 نمونه به روش فاصله­ای نزدیک‌ترین فرد در هر توده برداشت گردید. در مرحله بعد، الگوی پراکنش مکانی، تراکم، درصد تاج پوشش و ارتفاع درختان با روش نمونه‌برداری نزدیک‌ترین فرد محاسبه گردید. نتایج نشان داد که از سه توده موردبررسی دو توده دارای الگوی تصادفی و یک توده دارای الگوی کپه­ای بودند. در حالت الگوی تصادفی از بین پنج برآورد کننده روش مذکور با توجه به معیار صحت قابل‌قبول (دامنه  درصد)، رابطه ارائه‌شده توسط بایت و ریپلی و در الگوی کپه­ای رابطه ارائه‌شده توسط باچلر و بل مناسب‌ترین برآورد کننده‌ها برای برآورد تراکم درختان بودند و برای برآورد درصد تاج پوشش درختان در حالت الگوی تصادفی روابط ارائه‌شده توسط بایت و ریپلی، کوتام و همکاران و موریسیتا مناسب بودند ولی هیچ‌کدام از آن‌ها برای برآورد درصد تاج پوشش درختان در حالت الگوی کپه­ای مناسب نبودند. برای برآورد ارتفاع درختان، چون ارتفاع مستقل از برآورد کننده‌ها محاسبه شد، دیده شد که برآورد ارتفاع درختان با این روش نمونه‌برداری در هر دو حالت الگوهای تصادفی و کپه­ای، نتایج مناسبی داشتند. درنهایت می‌توان نتیجه گرفت که الگوی پراکنش درختان بر روی برآورد کننده‌های روش فاصله­ای نزدیک‌ترین فرد مؤثر بودند.
واژه‌های کلیدی: الگوی مکانی، تاج پوشش، تراکم، جنگل های زاگرس، روش نزدیک ترین فرد
دریافت: 1398/7/15 | پذیرش: 1399/5/16 | انتشار: 1399/12/22
1. اعتماد، و.، مریدی، م. و سفیدی، ک.، 1393. کمی سازی ساختار افقی توده¬های آمیخته راش در فاز تکاملی کاهش پایه¬ها (بررسی موردی: بخش گرازبن جنگل خیرود نوشهر). مجله منابع طبیعی ایران، 69 : 656 ـ 647.
2. پوربابایی، ح.، آهنی، ح. و بنیاد، ا.ا.، 1383. بررسی الگوی مکانی درختان کرکف در جنگل¬های شفارود، رضوان¬شهر، گیلان: مطالعه موردی. علوم محیط زیست، 1: 30 ـ 24.
3. جوانمیری¬پور، م.، مروی¬مهاجر، م.، زبیری، م.، اعتماد، و. و جور¬غلامی، م.، 1395. تغییرات کمی ساختار توده¬های جنگلی به کمک آماربرداری صددرصد (بررسی موردی: بخش گرازبن جنگل خیرود نوشهر). 8 : 505 ـ 493.
4. حیدری، ر.ح.،1387. روش¬های نمونه¬برداری فاصله¬ای در آماربرداری جنگل. انتشارات دانشگاه رازی، 121 صفحه.
5. حیدری، ر.ح.، زبیری، م.، نمیرانیان، م.، سبحانی، ه. و صفری، ا.،1389. بررسی صحت روش نمونه¬برداری نزدیک¬ترین فرد در جنگل¬های بلوط غرب. مجله جنگل ایران، 2 : 330 ـ 323.
6. زارع، ل.، عرفانی¬فرد، س.ی.، تقوایی، م. و کریمی¬نژاد، ن.، 1394. کارایی روش¬های نمونه¬برداری فاصله¬ای در برآورد ویژگی¬های زیست¬سنجی توده¬های تنک بنه (Pistaciaatlantica subsp. Mutica) در زاگرس. 23: 144 ـ 125.
7. سایت اداره هواشناسی استان کرمانشاه. 1398. آمار هواشناسی کرمانشاه(http://www.kermanshahmet.ir/met_state.aspx?lang=fa-ir)
8. سفیدی، ک.، 1394. تنوع ساختار مولفه تنوع زیستی در اکوسیستم¬های جنگلی، مطالعه موردی از جوامع درختی انجیلی (Parrotiapersica C.A. Meyer). مجله پژوهش¬های گیاهی، 29 : 818 ـ 805.
9. شیخ¬الاسلامی، ن.، عرفانی¬فرد، س.ی.، فلاح¬شمسی، س.ر.، مسعودی، م و خسروی، ا.، 1396. تاثیر نوع الگوی مکانی درختان بر کارایی روش¬های نمونه¬برداری فاصله¬ای و قطعه¬نمونه¬ای در درختزارهای زاگرس. مجله جنگل ایران، 9 : 117 ـ 101.
10. صفری، ا.، شعبانیان، ن.، حیدری، ر.ح.، عرفانی¬فرد، س.ی. و پوررضا، م.، 1389. بررسی الگوی مکانی درختان بلوط ایرانی (QuercusbrantiiLindi.)در جنگل¬های باینگان کرمانشاه. تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، 18 : 608 ـ 596.
11. عرفانی¬فرد، س.ی.، شیخ¬الاسلامی، ن. و زارع، ل.، 1393. تاثیر الگوی پراکنش بر برآورد تراکم با روش نمونه¬برداری نزدیک-ترین فرد: مطالعات موردی در درختزارهای بنه زاگرس و توده¬های شبیه¬سازی شده. مجله بوم شناسی کاربردی، 7 : 92 ـ83.
12. عسکری، ی.، زبیری، م. و سهرابی، ه.، 1392. مقایسه پنج روش نمونه¬برداری فاصله¬ای برای برآورد ویژگی¬های کمی در جنگل-های زاگرس. 21 : 328 ـ 316.

Haghani A S, Heidary R H, Aghabeigi Ami S. Study of the effect of forest stand spatial pattern on results of different estimators of the nearest individual distance method (Case study: in Forests of Chaharzbar Olia village in Kermanshah province). PEC 2021; 8 (17) :123-138

حقانی عاطفه سادات، حیدری رضاحسین، آقابیگی امین سهیلا. بررسی تأثیر الگوی پراکنش توده جنگلی بر نتایج برآورد کننده‌های مختلف روش فاصله‌ای نزدیک‌ترین فرد (مطالعه موردی: جنگل های روستای چهارزبر علیا، استان کرمانشاه). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1399; 8 (17) :123-138

دوره 8، شماره 17 - ( پاییز و زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645