سحر غفاری1 ، اردوان قربانی* ، مهدی معمری3 ، رئوف مصطفی زاده3 ، محمود بیدارلرد4 ، آزاد کاکه ممی1
1- رشت
دانشیار، دانشکده‌ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، دانشیار، دانشکده‌ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی ، a_ghorbani@uma.ac.ir
3- استادیار، دانشکده‌ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
4- استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، رشت.
مطالعه جوامع گیاهی بهترین راه برای شناخت ساختار و توزیع پوشش گیاهی و همچنین تعامل‌های مختلف بین گیاهان در یک اکوسیستم است. عامل ارتفاع نقش مهمی در شکل‌گیری توزیع گیاهان دارند که درنهایت منجر به شکل‌گیری مناطق مختلف فیتوگرافی می‌شود. مطالعه حاضر به‌منظور بررسی تغییرات ترکیب گیاهی و شاخص‌های تنوع در طول گرادیان ارتفاعی 100 تا 3300 متر از سطح دریا انجام شد. در هر سایت، سه ترانسکتو در هر ترانسکت 10 پلات یک مترمربعی برداشت شد. در هر پلات ویژگی‌های ترکیب و تراکم گونه‌ای، درصد تاج پوشش هر یک از گونه‌ها ثبت شد. ‌سپس به‌منظور بررسی رابطه ارتفاع با شاخص‌های پوشش گیاهی در طبقات مختلف ارتفاعی از آزمون تجزیه واریانس و از آزمون دانکن برای مقایسه میانگین‌ها و گروه‌بندیآن‌ها استفاده شد. مدل‌هایرگرسیون برای ارزیابی روابط ارتفاع با شاخص‌های پوشش گیاهی ترسیم شد. نتایج نشان داد خانواده Asteraceae، Poaceae و Fabaceae دارای بیش‌ترین غنای گونه‌ای در سطح منطقه موردمطالعه بودند. درمجموع 387 گونه متعلق به 200 جنس و 44 خانواده در منطقه شناسایی شد. بیش‌ترین تعداد گونه (172 گونه) در ارتفاع 1500-1200 متر و کم‌ترین تعداد گونه (29 گونه) در محدوده ارتفاعی 3300-3000 متر مشاهده شد. تعداد گونه تا ارتفاع 1500 متری با افزایش ارتفاع، افزایشیافت؛ اما در ارتفاعات بالاتر از 1500 متری تعداد گونه کاهش یافت. تنوع و غنای گونه‌ای با افزایش ارتفاع افزایش و سپس روند کاهشی نشان داد در حالیکه درصد تاج پوشش روند معکوسی نشان داد. گیاهان کلاس I و II با افزایش ارتفاع در ابتدا کاهش و سپس افزایش نشان دادند در حالیکه گیاهان کلاس III روند معکوسی نشان دادند. افزایش تنوع و غنا در محدوده ارتفاع میانی در منطقه موردمطالعه بیش‌تردرنتیجه تخریب مراتع و درنتیجه مدیریت نامناسب و فقیر بودن مراتع است.
واژه‌های کلیدی: گرادیان ارتفاعی، مولفه‌های تنوع، کلاس خوشخوراکی، فرضیه اختلال متوسط
دریافت: 1398/3/16 | پذیرش: 1398/10/29 | انتشار: 1399/6/31
1. احمدآلی، و.، قربانی، ا.، عظیمی مطعم، ف.، اصغري، ع.، تیمورزاده، ع.، بدرزاده، م. 1394. بررسی فلور، شکل زیستی، کروتیپ و تغییر تنوع و یکنواختی گونه‌اي تحت تأثیر فواصل مختلف چرایی از کانون‌هاي بحرانی در دامنه‌هاي جنوب شرقی سبلان، تاکسونومی و بیوسیستماتیک، 32: 84-69.
2. دهشیری، م.م.، صفی‌خانی، ک.، مصطفوی،ح.1395. رستنی آلپی بخشی از کوه الوند در استان همدان، زیست‌شناسی گیاهی ایران، 8(30): 104-89.
3. شریفی نیارق، ج.، جلیلی، ع.، قاسم‎اف، ش.، نقی‌نژاد، ع.، عظیمی‌معطم،ف. 1391. بررسي فلوريستيك، شكل زيستي و پراكنش جغرافيايي گياهان اراضی ماندابی (wetlands)، دامنه‌هاي شمالي و شرقي سبلان، تاکسونومی و بیوسیستماتیک، 4 (10): 52-41.
4. شریفی نیارق، ج.، قربانی، ا.، فیاض، م.، عشوري،پ. 1395. تیپ‌هاي گیاهی و شکل زیستی گیاهان در مراتع آلپی سبلان در استان اردبیل، فصلنامه اکوسیستم‌های طبیعی ایران، 7(2): 75-65.
5. شیدایی، گ. 1361. کد گیاهان مرتعی، انتشارات سازمان جنگل‌ها و مراتع.
6. غفاری، س.، قربانی، ا.، ارجمند، ک.، تیمورزاده، ع.، هاشمی‌مجد، ک.، جعفری، س.، دبیری،ر.ا. 1396. بررسی تأثیر شدت چرای دام بر برخی مشخصه‌های پوشش گیاهی و فیزیکوشیمیایی خاک (مطالعه موردی: مراتع سامان روستای کلش، استان اردبیل)، حفاظت زیست‌بوم گیاهان، 5(10): 204-183.
7. قربانی، ا.، پورعلی، ا.، بدرزاده، م.، تیمورزاده، ع.، شریفی، ج.، پورنعمتی، ا. 1393 (الف). تأثیر فاصله از روستا بر فلور، شکل زیستی، کوروتیپ، تنوع و یکنواختی گونه‌ای در مراتع حریم روستای مشگین‌شهر، حفاظت زیست بوم گیاهان، 2 (5): 108-91.
8. قربانی، ا، غفاری، س.، ستاریان، ع.، اکبرلو، م.، بیدارلرد،م. 1395. گیاهان دارویی زیست‌بوم مرتعی سبلان در استان اردبیل، حفاظت زیست‌بوم گیاهان، 4(9): 96-77.
9. مخدوم، م. 1393. شالوده آمایش سرزمین، انتشارات دانشگاه تهران.
10. مصداقی، م. 1380. توصیف و تحلیل پوشش گیاهی (ترجمه)، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.
11. نظري عنبران، ف.، قربانی، ا.، عظیمی معطم، ف.، تیمورزاده، ع.، اصغري، ع.، هاشمی مجد، ک. 1394. بررسی فلوریستیکی و تنوع گونه‌اي در گرادیان ارتفاعی لاهرود-شابیل (شمال سبلان)، حفاظت زیست‌بوم گیاهان، 3 (7): 18-1.

Ghafari S, Ghorbani A, Moameri M, Mostafazadeh R, Bidarlord M, Kakehmami A. Patterns of distribution and plant diversity in along elevational gradient (Case study: Moghan-Sabalan rangelands). PEC 2020; 8 (16) :37-54

غفاری سحر، قربانی اردوان، معمری مهدی، مصطفی زاده رئوف، بیدارلرد محمود، کاکه ممی آزاد. الگوی توزیع و تنوع گیاهی در امتداد گرادیان ارتفاعی (مطالعه موردی: مراتع مغان-سبلان، اردبیل). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1399; 8 (16) :37-54

دوره 8، شماره 16 - ( بهار و تابستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها