محمدحسین قراچه1 ، محمدعلی سالاری علی آبادی* ، صدرالدین قائم مقامی1 ، احمد قاسمی3
1- خرمشهر، دانشگاه علوم و فنون دریای خرمشهر
دانشکده ی علوم دریایی و اقیانوسی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، دانشگاه علوم و فنون دریای خرمشهر ، salari1346@yahoo.com
3- بوشهر، دانشگاه خلیج فارس
یکی از مهم‌ترین کانون­های توده­های دست کاشت گونه ارزشمند حرا در سواحل ایرانی خلیج‌فارس و دریای عمان، سواحل بندر امام خمینی در استان خوزستان می­باشد، لذا حفاظت از این اکوسیستم­های ارزشمند باید موردعنایت بیشتر قرار گیرد. هدف مطالعه حاضر، بررسی تنوع ژنتیکی جنگل­های دست کاشت گونه Avicennia marina و مقایسه آن با رویشگاه­های طبیعی آن با استفاده از روش ISSR بود. بدین منظور تعداد 75 پایه درختی از سه جمعیت، با رعایت حداقل فاصله 30 تا 50 متر از یکدیگر جمع‌آوری و با استفاده از 15 نشانگر ISSR موردبررسی قرار گرفتند. در همین راستا 14 آغازگر،284 باند را در 75 نمونه گیاهی از 3 جمعیت تولید کردند. نتایج، تنوع ژنتیکی نسبتاً بالایی را در سطح گونه نشان داد (48/69% =P، 199/0 = He، 308/0 = SI). تنوع ژنتیکی در جمعیت دست کاشت (99/55% =P، 179/0 = He، 272/0 = SI) کمتر از جمعیت­های طبیعی خلیج نایبند (21/85% =P، 232/0 = He، 364/0 = SI) و قشم (25/67% =P، 184/0 = He، 288/0 = SI) بود. آنالیز واریانس مولکولی AMOVA نشان داد که بیشترین تغییرات ژنتیکی مربوط به تغییرات درون جمعیتی و به میزان 82% بود و تنها 18% تفاوت ژنتیکی بین جمعیت­ها مشاهده گردید که نشان می­دهد تنوع ژنتیکی جمعیت دست کاشت نسبتاً خوب حفظ‌شده است. دندروگرام بر اساس فواصل ژنتیکی، دو خوشه عمده را نشان داد که جمعیت­های طبیعی و دست کاشت را از هم جدا کرد. به دلیل تفاوت ژنتیکی معنی‌دار جمعیت دست کاشت با جمعیت­های طبیعی، افزایش تنوع ژنتیکی آن­ها از طریق کاشت دوره­ای ممتد بذور و نهال‌های حاصل از جمعیت­های طبیعی با تنوع بالا، ضروری می­باشد.
واژه‌های کلیدی: Avicennia marina، تنوع ژنتیکی، ISSR، مانگرو
دریافت: 1398/2/18 | پذیرش: 1398/6/16 | انتشار: 1399/6/31
1. اداره كل حفاظت محيط زيست استان خوزستان.1390 .طرح مطالعه و بررسي كاشت نهال در سواحل و دلتاي رود خانه بهمنشير. 152 ص.
2. قربانزاده زعفرانی، س. ق.، عزیزی، ن.، شهلاپور، ش.، سرابی، ف. 1393. راهنمای صحرایی احیا و بازسازی اکولوژیک جنگل های مانگرو. نشر شروع، 96 ص.
3. صفیاری، ش. 1396. جنگل های مانگرو در ایران. نشریه طبیعت ایران، دوره 2، شماره 2، صفحه 57-49.

Gharacheh M, Salari Aliabadi M, Ghaemmaghami S, Qasemi A. Genetic diversity of plantations and natural stands of Avicenna marina across northern coast of Persian Gulf. PEC 2020; 8 (16) :217-228

قراچه محمدحسین، سالاری علی آبادی محمدعلی، قائم مقامی صدرالدین، قاسمی احمد. تنوع ژنتیکی توده های طبیعی و دست کاشت گونه Avicennia marina در سواحل شمالی خلیج‌فارس. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1399; 8 (16) :217-228

دوره 8، شماره 16 - ( بهار و تابستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها