بررسی رابطه تولید و تنوع زیستی در مراتع استپی استان اصفهان
سمانه دره‌سیری حسن‌آباد1 ، مجید صادقی‌نیا* ، مسعود برهانی3 ، مهدی تازه1 ، مریم مروتی4
1- گروه مهندسی طبیعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران، گروه مهندسی طبیعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران ، msadeghinia@ardakan.ac.ir
3- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
4- گروه محیط زیست، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
تنوع زیستی از مفاهیم مهم در بوم‌شناسی و مدیریت پوشش گیاهی است و نقش مهمی در سلامت، تولید و ارزیابی اکوسیستم دارد. تنوع گونه‌ای بخش عمده‌ای از تنوع زیستی و یکی از مهم‌ترین پارامترهاینشان‌دهنده‌ی تغییرات اکوسیستم‌هاست. در این تحقیق از داده‌های طرح ارزیابی مراتع مناطق مختلف آب و هوایی استان اصفهان (پنج مرتع علویجه، چرمشهر، خونداب، کلهرود و موته) به‌منظور بررسی تغییرات تنوع و غنای گونه‌ای با تولید در مراتع استپی استفاده گردید. نمونه‌برداریبه‌صورت تصادفی- سیستماتیک اجرا و تراکم و درصد پوشش تاجیهرگونه در امتداد ترانسکت‌ها با استفاده از پلات‌های ثابت و تولید نیز به روش اندازه‌گیری مضاعف با استفاده از پوشش برآورد شده است. شاخص‌های عددی تنوع گونه‌ای با استفاده از نرم‌افزارهای Excel، PAST، Ecological Methodology و PRIMER موردمحاسبه قرار گرفت. جهت بررسی ارتباط و ارائه مدل بین شاخص‌های تنوع گونه‌ای با پارامترهای (تولید، تراکم و درصد پوشش تاجی) از تحلیل همبستگی پیرسون و آنالیز رگرسیون چند متغیره در نرم‌افزار SPSS استفاده شد. نتایج تحلیل همبستگی حاکی از وجود رابطه همبستگی معنی‌دار بین برخی از شاخص‌های تنوع گونه‌ای و پارامترهای پوشش گیاهی می‌باشد. ضریب همبستگی شاخص‌های مختلف تنوع زیستی در مناطق مختلف با تراکم 76/0 تا 98/0، درصد پوشش گیاهی 74/0 تا 92/0 و تولید 71/0 تا 92/0 متغیر می‌باشد. همچنین نتایج آنالیز رگرسیون چند متغیره نشان‌دهنده‌ی تأثیرگذاری متغیرهای تراکم، درصد پوشش پهن‌برگان علفی و درصد پوشش کل بر تولید می‌باشد. در مراتع موردمطالعه شاخص غنای منهنیک توانست 1/13 درصد تغییرات تولید پهن‌برگان علفی را توجیه کند. از شاخص‌های تنوع گونه‌ای، شاخص‌های هیلN2، سیمپسون و مک‌اینتاش و از شاخص‌های یکنواختی، شاخص‌های کامارگو و شانن واینر بیشترین ارتباط با تولید داشته و می‌توانند تغییرات آن را توجیه کنند.
واژه‌های کلیدی: تنوع زیستی، تنوع گونه‌ای، تولید، مراتع استپی، شاخص‌های عددی تنوع
دریافت: 1397/12/6 | پذیرش: 1398/7/8 | انتشار: 1399/6/31
1. - اجتهادی، ح.، سپهری، ع.، عکافی، ح.ر. 1394. روش‌های اندازه‌گیری تنوع زیستی، دانشگاه فردوسی مشهد، چاپ سوم، 228 صفحه.
2. - اردکانی، م. 1397. اکولوژی، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ هفدهم، 340 صفحه.
3. - باغستانی میبدی، ن.، زارع، م. 1386. بررسی روابط بارندگی و تولید علوفه سالانه در مراتع استپی منطقه پشتکوه استان یزد، مجله پژوهش و سازندگی در منابع طبیعی، 75: 107-103.
4. - برهانی، م.، ارزانی، ح.، بصیری، م.، زارع چاهوکی، م. ع.، فرح‌پور، م. 1395. بررسی اثر اجرای طرح‌های مرتعداری بر تنوع گونه‌ای گیاهان در مراتع شهرستان سمیرم استان اصفهان، مجله بوم‌شناسی کاربردی، سال پنجم، 15: 62-51.
5. - حسینی، س.ع.، جلیلی، ع. 1397. بررسی تولید و غنای گونه‌های گیاهی در منطقه استپی پاشایلق مراوه‌تپه استان گلستان، هفتمین کنفرانس ملی مرتع و مرتعداری ایران.
6. خادمالحسيني،ز. 1387. بررسيرابطهتنوعگونه‌ايوتوليددرمراتعارسنجان،دومينهمايشمنطقه‌ايمنابعطبيعيومحيطزيست. ارسنجان - دانشگاهآزاداسلاميواحدارسنجان، 6 صفحه.
7. عشوری، پ.، جلیلی، ع.، حمزه، ب.، گودرزی، م.، نعمتی، ه. 1397. آزمون فرضیه کوهانی شکل گرایم در اکوسیستم مرتعی اوزینه، هفتمین کنفرانس ملی مرتع و مرتعداری ایران.
8. قهساره اردستانی، ا.، اقدامی، ه.، نصر، م.، بصیری، م.، ترکش، م.1391. ارتباط عوامل محیطی با شاخص تنوع گونه‌ای هیل N1 در چهار مکان مرتعی استان اصفهان، پنجمین همایش ملی مرتع و مرتعداری ایران، دانشگاه آزاد بروجرد، بروجرد- ایران.
9. - گرگينکرجي،م.،کرمي،پ.،شکري،م.،صفائيان،ن. 1385. ارزيابيغنايگونه‌ايوتوليددرساختاروعملکردعلفزارهايسارالکردستان،محيطشناسي، 32 (1)، 108-101.
10. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان. 1396. داده‌های طرح ارزیابی مراتع مناطق مختلف آب و هوایی اصفهان.
11. مریدی،ت.،کرمی،پ.،شکری،م.،جوری،م. ح. 1386. رابطه‌یتنوعوتولیددرعلفزارهاوبوته‌زارهایزاگرس،مجلهعلمیپژوهشیمرتع، 1(1): 10-1.

Darehsiri Hassanabad S, Sadeghinia M, Borhani M, Tazeh M, Morovati M. Investigation of the relationship between production and biodiversity in steppe rangelands of Isfahan province. PEC 2020; 8 (16) :55-78

دره‌سیری حسن‌آباد سمانه، صادقی‌نیا مجید، برهانی مسعود، تازه مهدی، مروتی مریم. بررسی رابطه تولید و تنوع زیستی در مراتع استپی استان اصفهان. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1399; 8 (16) :55-78

دوره 8، شماره 16 - ( بهار و تابستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها