لعیا زارع* ، یحیی اسماعیل پور ، مرتضی یوسف زادی ، فرزین عبدالهی ، مهسا رحیم زاده
دانشکده‌ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، ، layazare90@yahoo.com

تولید انواع گونه‌های اکسیژن فعال (ROS) از اثرات تنش خشکی در گیاهان است. گیاهان برای مقابله با اثرات مخرب (ROS) فعالیت آنزیم‌های آنتی‌کسیدانی را افزایش می‌دهند. در این پژوهش توان سازگاری و مقاومت به خشکی سه گونه‌ی بومی مناطق گرم و خشک جنوب ایران شامل: Taverniera cuneifolia، Lycium shawii وRhazya stricta به‌عنوان گونه‌هایی باقابلیت حفاظت خاک، علوفه‌ای و دارویی موردبررسی قرار گرفت. نمونه‌برداری از اندام‌های هوایی گیاهان یادشده در دو منطقه‌ی رودان در استان هرمزگان و جیرفت در جنوب کرمان به روش کاملاً تصادفی در فصل‌های تر و خشک انجام شد. متغیرهای محتوای نسبی آب برگ (RWC)، آنزیم‌های کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز با استفاده از روش عصاره‌گیری در آزمایشگاه اندازه‌گیری شد. میانگین مقادیر مشاهده‌شده در سطح اطمینان 95 درصد مورد آزمون قرار گرفت. نتایج مقایسه میانگین بین دو فصل خشک و مرطوب، نشان داد محتوای آب نسبی برگ هر سه گونه در فصل خشک کاهش می‌یابد اما این کاهش معنی‌دار نبوده و گیاهان توانایی حفظ رطوبت در شرایط گرم و بی‌آب فصل خشک را داشته‌اند. نتایج حاکی از آن بود در نمونه‌های گیاهی مورد آزمایش از هر دو منطقه‌ی موردبررسی فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز در هر سه گونه در دو منطقه مختلف افزایش معنی‌دار یافت. فعالیت آنزیم پراکسیداز در دو گونه‌ی R. stricta و L. shawii در هر دو منطقه با اختلاف معنی‌داری افزایش و در گونه‌ی T. cuneifolia کاهش نشان داد. به‌طورکلی این سه گونه به‌عنوان گونه‌های بومی در مناطق خشک جنوب کشور در مقابله با تنش فصل خشک از طریق افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی سازگاری یافته و می‌توان از آن‌ها به‌عنوان گیاهان چندمنظوره و مقاوم در برابر خشکی در پروژه‌های احیاء و بهره‌برداری پوشش گیاهی مناطق بیابانی جنوب ایران بهره برد.

واژه‌های کلیدی: گونه های اﻛﺴﻴﮋن ﻓﻌﺎل (ROS)، ویژگی‌های فیزیولوژیک، Taverniera cuneifolia، Lycium shawii، Rhazya stricta
دریافت: 1397/10/19 | پذیرش: 1398/10/10 | انتشار: 1399/12/22
1. اسدپور، ر.، ذاکري، ا.، سلطاني‌پور، م. ا. 1394. بررسي برخي ويژگي‌هاي بوم‌شناسي گونه هرش Taverniera cuneifolia در استان هرمزگان، دومين کنگره ملي زیست‌شناسی و علوم طبيعي ايران ۱۳۹۴، تهران.
2. پيماني‌فرد، ب. 1368. مطالعاتي پيرامون مناطق خشك بياباني، مجموعه مقالات تحقيقات منابع طبيعي، انتشارات مؤسسه تحقيقات جنگل‌ها و مراتع شماره 55، 67-56.
3. پيوندي، م.، جانجاني، ن.، اربابيان، ص. 1394. تأثیر تنش دما بر فعاليت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان و ساختمان تشريحي گياه گون گچي Astragalus fridae Rech.f. در منطقه شمال غرب سمنان (روستاي افتر). فرايند و کاربرد گياهي، 4 (13): 143-133.
4. ثابتي، ح. 1387. جنگل‌ها، درختان و درختچه‌هاي ايران (چاپ پنجم)، ناشر: دانشگاه يزد، ۸۸۶ ص.
5. جعفرپور، ا.، معتمد، ا. 1370. محيط بياباني گرم. نشريه بيابان، شماره 31، انتشارات مركز تحقيقات مناطق كويري و بياباني ايران، دانشگاه تهران.
6. جوانشير، ک. 1364. اكوسيستم مناطق بياباني، مجله زنيون، شماره 55.
7. حسن‌پور، ح.، نيکنام، و. ۱۳۹۳. بررسي اثر تنش خشکي بر رشد و فعاليت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان گياه پونه معطر (Mentha pulegium L.) در مرحله گلدهي، مجله فرآيند و کارکرد گياهي، جلد ۳، شماره ۸، ۲۵-۳۴.
8. خلاصي اهوازي، ل.، حشمتي، غ.، ذوفن، پ.، اکبرلو، م. 1395. تأثیر عوامل محيطي بر فعاليت آنتي‌اکسيداني گونه گياهي Gundelia tournefortii (L.) در مراحل مختلف رويشي. مرتع. ۱۰ (۲) :۲۳۷-۲۴۶.
9. کافي، م.، کامکار، ب.، مهدوي‌دامغاني، ع. 138۸. واکنش گياهان زراعي به محيط رشد. ترجمه‌ي کتاب: Crop Responses to Environment، نويسنده: Anthony Elmit Hall، انتشارات دانشگاه فردوسي مشهد، 300 صفحه.
10. مصلح آراني، ا.، احقاقي، ر.، عظيم‌زاده، ح.، زرگران، م. 1391. ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺮﺧﻲ از ﺷﺎﺧص‌هاي ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺑﻪ ﺧﺸﻜﻲ دو ﮔﻮﻧﻪ اﺳﻜﻨﺒﻴﻞ Calligonum persicum) و C. stenopterum) در شرايط طبيعي. دو ﻓﺼل‌نامه‌ي ﻋﻠﻤﻲ پژوهشي ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ژﻧﺘﻴﻚ و اصلاح گياهان مرتعي و جنگلي ايران، 21(1): 44-33.
11. مظفريان، و. ۱۳۸۸. فرهنگ نام‌های گياهان ايران (چاپ ششم)، ناشر: فرهنگ معاصر، 740 ص.
12. الواني، ف.، ديانتي تيلکي، ق.، ساداتي، ا. 1396. تأثیر پرايمينگ با اسيد‌آسکوربيک بر برخي خصوصيات فيزيولوژيکي گونه Taverniera cuneifolia تحت تنش خشکي. مرتع. ۱۱ (۳) :۲۹۴-۳۰۵.

zare L, esmaeilpour Y, yousefzadi M, abdolahi F, rahimzadeh M. Seasonal variations in antioxidant components activity and RWC of some plant species in Hormozgan and Southern Kerman provinces. PEC 2021; 8 (17) :57-70

زارع لعیا، اسماعیل پور یحیی، یوسف زادی مرتضی، عبدالهی فرزین، رحیم زاده مهسا. تغییرات فصلی فعالیت آنتی‌اکسیدانی و محتوای نسبی آب برگ چندگونه‌ی گیاهی در مناطق خشک هرمزگان و جنوب کرمان. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1399; 8 (17) :57-70

دوره 8، شماره 17 - ( پاییز و زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645