:: دوره 7، شماره 14 - ( بهار و تابستان 1398 ) ::
زیبا پیرمحمدی* ، علی مهدوی2
دانشگاه ایلام، استان لرستان، شهرستان کوهدشت، خیابان جهاد شمالی، بعد از کمیته امداد امام خمینی(ره)، کوچه ایمان نهم، منزل تقی زاده گراوند ، pirmohammadiz2020@gmail.com
2- خیابان پژوهش، دانشگاه ایلام، گروه علوم جنگل
استفاده از روش‌های مناسب در برآورد الگوی مکانی درختان از اهمیت بالایی برخوردار است. به‌منظور بررسی کارایی شاخص‌های نمونه‌برداری در تعیین الگوی مکانی پنج گونه چوبی (بلوط ایرانی، کیکم، بادام‌کوهی، بنه و زالزالک)، محدوده‌ای به وسعت 35 هکتار از جنگل کلخانی واقع در کوهدشت لرستان آماربرداری صددرصد شد. موقعیت مکانی گونه‌ها، نوع گونه و قطر بزرگ و کوچک تاج برداشت شد. نقشه پراکنش مکانی گونه‌ها تهیه و الگوی مکانی مطلق با روش نزدیک‌ترین همسایه و تابع K رایپلی در محیط ArcGIS تعیین شد. سپس الگوی مکانی گونه‌ها با استفاده از شاخص‌های فاصله‌ای (جانسون و زایمر، C، هاپکینز، هاینز و ابرهارت) و قطعه‌نمونه (نسبت واریانس به میانگین، موری‌سیتا، استانداردشده موری‌سیتا، گرین و خوشه‌بندی) برآورد و کارایی هرکدام در مقایسه با‌ شاخص نزدیک‌ترین همسایه و تابع K رایپلی ارزیابی گردید. نتایج نشان داد؛ گونه غالب منطقه، بلوط ایرانی با 5/61 درصد از کل گونه‌ها بود. بلوط ایرانی و زالزالک با متوسط سطح تاج پوشش 36/11 و 89/2 مترمربع به ترتیب بالاترین و پایین‌ترین مقادیر را دارا بودند. نتایج تحلیل الگوی مکانی واقعی گونه‌ها با شاخص نزدیک‌ترین همسایه و K رایپلی برای کل گونه‌ها کپه‌ای به دست آمد. همه شاخص‌های روش قطعه‌نمونه نیز الگوی کپه‌ای را برای پنج گونه برآورد کردند. از شاخص‌های فاصله‌ای تنها شاخص هاینز برای پنج گونه الگوی کپه‌ای را برآورد کرد. در کل بهترین شاخص‌ها برای تعیین الگوی مکانی گونه‌ها، شاخص فاصله‌ای هاینز و پنج شاخص قطعه‌نمونه ارزیابی شدند؛ بنابراین در عملیات پرورشی و اصلاحی جنگل با استفاده از گونه‌های موردمطالعه بایستی الگوی کپه‌ای را در نظر گرفت
واژه‌های کلیدی: الگوی پراکنش مکانی، تابع K رایپلی، شاخص‌های فاصله‌ای و قطعه‌نمونه، شاخص نزدیک‌ترین همسایه، کلخانی.
دریافت: 1397/4/6 | پذیرش: 1397/11/2 | انتشار: 1398/7/8
1. ابراهيمي، س.س.، پوربابايي، ح. 1392. تأثير حفاظت بر الگوي مکاني درختان غالب در جوامع راش (مطالعه موردي: ماسال، گيلان)، مجله علمي- پژوهشي اکولوژي کاربردي، 4: 23-13.
2. اخوان، ر.، ثاقب طالبي، خ.، پرهيزکار، پ. 1389. بررسي الگوي مکاني درختان طي مراحل تحولي جنگل در توده‌هاي دست‌نخورده کلاردشت، فصلنامه علمي- پژوهشي تحقيقات جنگل و صنوبر ايران، 2: 336-322.
3. بي‌نام، 1395. شناسنامه اقليمي شهرستان کوهدشت، اداره کل هواشناسي استان لرستان.
4. پوربابايي، ح.، زندي‌ناوگران، ش.، عادل، م. ت. 1391. الگوي مکاني سه گونه بلوط در جنگل چناره مريوان کردستان، نشريه محيط‌زيست طبيعي، مجله منابع طبيعي ايران،3: 339-329.
5. پيله‌ور، ب.، ميرآزادي، ز.، علي‌جاني، و.، جعفري سرابي، ح. 1393. کاربرد شاخص‌هاي نزديک‌ترين همسايه در بررسي ساختار گونه‌هاي زالزالک و کيکم در جنگل‌هاي زاگرس، مجله تحقيقات جنگل‌هاي زاگرس،2: 92-83.
6. پورهاشمي، م.، منصوري، ف.، پرهيزکار، پ.، پناهي، پ.، حسني، م. 1393. پراکنش مکاني جست گروه‌هاي برودار(Quercus brantii Lindl.) در توده‌هاي جنگلي بهره‌برداري شده در مريوان، مجله پژوهش‌هاي گياهي،4: 543-534.
7. زبيري، م. 1379. آماربرداري در جنگل (اندازه‌گيري درخت و جنگل)، انتشارات دانشگاه تهران، 401 صفحه.
8. جزيره‌اي، م.ح.، ابراهيمي رستاقي، م. 1382. جنگل‌شناسي زاگرس، انتشارات دانشگاه تهران. چاپ اول، 560 صفحه.
9. حسين‌پور، ل.، جعفريان، ز.، رستگار، ش.، قليچ‌نيا، ح. 1396. تعيين الگوي پراکنش گونه زرشک (Berberis integerrima) با استفاده از روش‌هاي نمونه‌برداري صددرصد، شاخص‌هاي فاصله‌اي و نقطه‌اي در مراتع مشجر اسب‌چر استان مازندران، نشريه حفاظت زيست‌بوم گياهان،10: 153-139.
10. حيدري، م.، کريمي‌کيا، ح.، جعفرزاده، ع. ا.، نادري، م. 1395. بررسي الگوي پراکنش مکاني گونه‌هاي گياهي شاخص در گروه‌هاي اکولوژيک (مطالعه موردي: منطقه حفاظت‌شده مانشت ايلام)، بوم‌شناسي کاربردي، 17: 77-65.
11. ذبيح‌اللهي، س.، شعبانيان، ن.، نميرانيان، م.، حيدري، م.1394. پراکنش مکاني گونه‌هاي چوبي در جنگل‌هاي زاگرس شمالي (بررسي موردي: جنگل‌هاي هواره‌خول)، مجله پژوهش و توسعه جنگل، دانشکده منابع طبيعي،اروميه 1: 31-17.
12. صفري،ه.، 1388. بررسي الگوي پراکنش مکاني بلوط ايراني و بنه در جنگل‌هاي زاگرس (مطالعه موردي: باينگان، استان کرمانشاه). پايان‌نامه دوره کارشناسي ارشد، دانشکده منابع طبيعي، دانشگاه کردستان، 83 صفحه.
13. عسکري، ي.، سلطاني، ع.، سهرابي، ه. 1393. ارزيابي الگوي مکاني گونه‌هاي درختي و درختچه‌اي در جنگل‌هاي زاگرس مرکزي (پژوهش موردي: ذخيره‌گاه جنگلي چهارطاق)، فصلنامه علمي- پژوهشي تحقيقات جنگل و صنوبرايران، 2: 187- 175.
14. عرفاني‌فرد، س.ي.، مهديان، ف. 1391. بررسي مقايسه‌اي روش‌هاي تعيين الگوي مکاني مطلق درختان در جنگل (مطالعه موردي: جنگل تحقيقاتي بنه استان فارس)، فصلنامه علمي- پژوهشي تحقيقات جنگل و صنوبر ايران، 1: 73-62.
15. عرفاني‌فرد، س.ي.، مهديان، ف.، فلاح شمسي، س.ر.، بردبار، س. ک. 1391. کارايي شاخص‌هاي فاصله‌اي و تراکمي در برآورد الگوي مکاني درختان در جنگل (مطالعه موردي: جنگل تحقيقاتي بنه، استان فارس)، فصلنامه علمي- پژوهشي تحقيقات جنگل و صنوبر ايران،3: 392- 379.
16. کياني، ب.، فلاح، ا.، طبري، م.، حسيني، س.م.، ايران‌نژاد پاريزي، م.ح. 1391. مقايسه شاخص‌هاي فاصله‌اي و مبتني بر کوادرات در تعيين الگوي پراکنش تاغ (منطقه سياه‌کوه يزد). مجله جنگل و فرآورده‌هاي چوب، مجله منابع طبيعي ايران،4:486-475.
17. نوري، ز.، زبيري، م.، فقهي، ج.، مروي مهاجر، م.ر. 1392. بررسي الگوي مکاني درختان و ساختار در راشستان هاي طبيعي شمال ايران (مطالعه موردي: بخش گرازبن جنگل خيرود)، مجله محيط‌زيست طبيعي (منابع طبيعي ايران)،125:1-113.

Pirmohammadi Z, Mahdavi A. The efficiency of sampling indices in estimating the spatial pattern of wooden species in central zagros forests (Kalkhani forest in Kouhdasht, Lorestan province, Iran). PEC 2019; 7 (14) :327-343

پیرمحمدی زیبا، مهدوی علی. کارایی شاخص‌های نمونه‌برداری در تحلیل الگوی مکانی گونه‌های چوبی در جنگل‌های زاگرس مرکزی (منطقه کلخانی کوهدشت لرستان). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1398; 7 (14) :327-343

دوره 7، شماره 14 - ( بهار و تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها