فخری سادات فاطمی نیا1، بهروز سبحانی*، سید ابوالفضل مسعودیان3
1- اردبیل
دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل ، Sobhani @uma.ac.ir
3- اصفهان

امروزه از تصاویر ماهواره­ای به‌طور گسترده­ای برای پایش پوشش گیاهی استفاده می­گردد. هدف از این پژوهش، بررسی گستره­ی برگ در بازه­ی زمانی 1395-1381 با تفکیک مکانی یک کیلومتر به کمک داده­های دو فرآورده­ی دورسنجی مودیس­ترا و ­آکوا و به‌صورت فصلی بوده است. برای این منظور به واکاوی داده­ها و انجام محاسبات آماری- ریاضی، کدنویسی و تشکیل پایگاه داده در نرم­افزار مت­لب اقدام و سپس نقشه­ی میانگین فصلی تهیه شد. این نقشه­ها نشان­دهنده­ی تقریباً خالی بودن مناطق مرکزی، شرقی و جنوب شرق ایران از گستره برگ هستند و یا گستره­ی برگ بسیار تنک در برخی مناطق دیده می­شود و 26/58 درصد از گستره­ی ایران خالی از پوشش گیاهی است. در مقابل دامنه­های شمالی البرز، ارتفاعات شمال غرب و دامنه­های زاگرس میانی با 74/41 درصد دارای گستره­ی برگ مناسبی هستند که به استثنا جنگل­های هیرکانی و ارسباران عموماً شامل کشتزارها می­شود. ازنظر زمانی، فصل بهار و تابستان با میانگین 47/0 درصد و 36/0 درصد بالاترین میانگین و فصل پاییز و زمستان کمترین میانگین گستره­ی برگ را دارا هستند. در مرحله­ی بعد دارنمای فصلی نمایه­ی گستره­ی برگ تهیه شد و یاخته­های موردنظر در چهارفصل و درنهایت در دو گروه قرار داده شدند. این دو گروه شامل گروه دوره­ی سرد با فصل پاییز و زمستان و گروه دوره­ی گرم با فصل بهار و تابستان هستند.

واژه‌های کلیدی: بررسی فصلی، رفتار زمانی، مودیس، نمایه‌ی گستره‌ی برگ، ایران.
دریافت: 1396/4/29 | پذیرش: 1397/3/28 | انتشار: 1398/7/8
1. باديه¬نشين، ع.، نوري، ح.، وظيفه¬دوست، م. 1393. واسنجي معادلات برآورد نمايه¬ي گستره¬ي برگ محصولات ذرت و چغندرقند با استفاده از داده¬هاي ماهواره¬اي سنجنده موديس (شبکه آبياري قزوين)، مجله تحقيقات آب‌وخاک ايران،2: 165-155.
2. ثنايي¬نژاد، ح.، شاه¬طهماسبي، ار.، صدرآبادي حقيقي. ر.، کلارستاني، ک. 1387. مطالعه تغييرات طيف بازتابي مزارع گندم در مشهد با استفاده از تصاوير MODIS، نشريه علوم آب‌وخاک، 12:19-11.
3. رحماني، ن.،کاکايي، ش.، ميريعقوب¬زاده، م. 1390. ارزيابي شاخص¬هاي پوشش گياهي مورداستفاده در سنجش از دور (مطالعه¬ي موردي؛ حوضه هريسك)، همايش ژئوماتيک.
4. سپهري، ع.، متقي، م.ر. 1381. کاربرد شاخص¬هاي گياهي سنجندهTM در برآورد درصد پوشش گياهي مراتع حفاظت‌شده جهان نما-گرگان، مجله منابع طبيعي ايران،271:55-259
5. صبوحي، ر.، سلطاني، س. 1387. تحليل روند پارامترهاي اقليمي در ايستگاه¬هاي سينوپتيک سواحل درياي خزر، اولين کنفرانس بين‌المللي تغييرات زيست‌محيطي منطقه خزري، دانشگاه مازندران، بابلسر.
6. عباس¬زاده¬تهراني، ن.، صابري، ن. 2013. ارزيابي الگوي تغييرات فصلي پوشش اراضي با تحليل داده‌هاي سنجش از دوري، سومين کنفرانس بين¬المللي برنامه¬ريزي و مديريت محيط¬زيست، تهران.
7. عدل، ح. ر. 1386. برآورد بيوماس برگ و نمايه¬ي گستره¬¬¬ي برگ دو گونه¬ي عمده در جنگل¬هاي ياسوج، مجله تحقيقات جنگل و صنوبر ايران،15: 426-417.
8. علوي پناه، ک. 1382. کاربرد سنجش از دور در علوم زمين (علوم خاک)، انتشارات دانشگاه تهران، 496 صفحه.
9. علوي¬پناه، ک،. رفيعي¬امام، ع.، حسيني، ز.، جعفر بيگلو، م. 1385. بررسي تغييرپذيري طيفي پديده-هاي مختلف پوشش گياهي و آب با استفاده از سنجش از دور، مجله پژوهش¬هاي جغرافيايي، 97:58 - 81.
10. فرج¬زاده، م. 1384. خشک‌سالي، از مفهوم تا راهکار، انتشارات سازمان جغرافيايي نيروهاي مسلح، 120 صفحه.
12. فنايي، ر.، عطايي، ه. 1391. بررسي تأثيرگذاري عناصر اقليمي بر ميزان توليد و عملكرد محصولات كشاورزي شهرستان اصفهان، اولين همايش ملي تغيير اقليم و امنيت غذايي، اصفهان.
13. مسعوديان، س ا.1391. شناسايي گونه¬هاي هواي اصفهان، فصلنامه تحقيقات جغرافيايي،3: 86-65.

Investigating the 15-year-old seasonal variations in leaf area index using MODIS sensors in Iran. PEC 2019; 7 (14) :189-208

فاطمی نیا فخری سادات، سبحانی بهروز، مسعودیان سید ابوالفضل. بررسی تغییرات فصلی 15 ساله نمایه‌ی گستره‌ی برگ با استفاده از سنجنده‌ی مودیس در گستره‌ی ایران. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1398; 7 (14) :189-208

دوره 7، شماره 14 - ( بهار و تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645