مریم احمدی ، قاسمعلی دیانتی* ، وحید غلامی
دانشگاه تربیت مدرس ، Dianatig@modares.ac.ir

مراتع به دلایل متعدد از جمله تولید علوفه، دامداری، ارزش تفرجگاهی و حفاظت آب و خاک مهم می­باشند. از طرفی، برای حفاظت و مدیریت بهینه از این منابع­طبیعی، مطالعات در مورد آن‌ها ضروری است. از آنجا که مطالعات میدانی هزینه بر و زمان بر می­باشد، استفاده از مدل­ها در کنار مطالعات صحرایی، برای برآورد ویژگی­های پوشش گیاهی متداول شده است. در تحقیق حاضر، شبکه عصبی مصنوعی و مدلسازی آماری، جهت شبیه­سازی درصد تاج پوشش مرتعی و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به­عنوان پیش­پردازنده و پس­پردازنده در شبیه­سازی در سطح مراتع بلده واقع در جنوب شهرستان نور (استان مازندران) استفاده گردیدند. جهت شبیه­سازی درصد تاج پوشش مرتعی از روش رگرسیون چند متغیره و شبکه پرسپترون چند لایه (MLP) استفاده شد. فرآیند مدلسازی با نمونه­برداری و برآورد تاج پوشش در 127 مکان مرتع مطالعاتی (متغیر وابسته) و کمی نمودن عوامل اقلیمی، توپوگرافی، ادافیک و انسانی (متغیرهای مستقل) مؤثر در میزان پوشش مرتعی، انجام گردید. مدلسازی آماری در محیط نرم­افزار SPSS با روش رگرسیون چند متغیره انجام شد. به­منظور شبیه­سازی در شبکه عصبی، ارائه شبکه بهینه، تست یا اعتباریابی شبکه و تائید کارایی آن انجام پذیرفت. همچنین در محیط GIS، سطح مراتع مطالعاتی به پیکسل­های صد در صد متری به فرمت رستری تفکیک شد و از تلفیق لایه­های ورودی مدل، لایه زمین مرجع عوامل مؤثر در میزان تاج پوشش مرتعی تهیه گردید. مقادیر کمی برای هر پیکسل به­همراه مختصات به محیط شبکه عصبی وارد گشت و شبیه­سازی درصد تاج پوشش برای مکان­های فاقد آمار با شبکه بهینه اعتباریابی شده، انحام پذیرفت. نتایج تحقیق نشان داد که از دو روش به­کار رفته، شبکه عصبی با دست­یابی مقادیر ضریب تبیین (Rsqr) 72/0 و ارائه خطای کمتر در مرحله آزمون یا تست (روش رگرسیون چند متغیره ضریب تبیین 6/0)، دقت و کارایی بیشتری دارا می­باشد. همچنین، ارزیابی کارایی شبکه عصبی در محیط GIS به­واسطه آنالیز هم­پوشانی مقادیر واقعی و نقشه درصد تاج پوشش حاصله، دلالت بر دقت و کارایی تلفیق شبکه عصبی و  GISدر مطالعات داشته است. در نهایت، نتایج شبکه عصبی به محیط GIS وارد و نقشه درصد تاج پوشش مرتعی براساس نتایج شبیه­سازی شبکه عصبی تهیه گشت.

واژه‌های کلیدی: استان مازندران، اعتباریابی، پوشش مرتعی، مدلسازی، MLP
دریافت: 1396/1/22 | پذیرش: 1396/8/7 | انتشار: 1397/9/3
1. ابراهیمی، ع. 1396. تأثیر گروه های آمار بردار و فرم‏های رویشی بر برآورد رابطه بین تولید و پوشش گیاهی، مجله منابع طبیعی ایران (نشریه مرتع و آبخیزداری)، دوره 70، شماره (1)، صفحه 30-19.
2. انجام، م. حشمتی، غ. سپهری، ع. نیک نهاد قرماخر، ح. جعفری فوتمی، ع. 1392. بررسي برخي عوامل محيطي ناشي از تغييرات ارتفاعي بر استقرار پوشش گياهي در مراتع ييلاقي رشته كوه البرز، نشريه علمي پژوهشي مرتع، سال هفتم شماره چهارم، صفحه 315-304.
3. بیگدلی م.، 1376. تعیین مناسب ترین روش اندازه‌گیری تولید گیاهان بوته‌ای (در مناطق خشک و نیمه‌خشک)، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده منابع طبیعی، صفحه45.
4. پورنعمتی، ا. قربانی، ا. شریفی نیارق، ج. میرزایی آقچه قشلاق، ف. امیرخانی، م. گودرزی، م. 1396. بررسی اثرات ارتفاع، شیب و جهات جغرافیایی بر تولید علوفه گروه‌های گیاهی مراتع سبلان در استان اردبیل، فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره 24، شماره (1)، صفحه100-91.
5. پورنعمتی، ا. قربانی، ا. شریفی نیارق، ج. میرزایی آقچه قشلاق، ف. امیرخانی، م. گودرزی، م. 1396. بررسی اثرات ارتفاع، شیب و جهات جغرافیایی بر تولید علوفه گروه‌های گیاهی مراتع سبلان در استان اردبیل، فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره 24، شماره (1)، صفحه100-91.
6. درواری، ز. غلامی، و. جوکارسرهنگی، ع. 1390. شبیه‌سازی آبدهی چشمه‌های کارستی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی(مطالعه موردی: ارتفاعات البرز مرکزی)، پژوهش های جغرافیایی طبیعی،77.صفحه 57-68.
7. فیروزان، اح. نقدی، ر. باباپور، ر. حکیمی عابد، م. 1388. اهمیت کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی در برنامه‌ریزی شبکه‌ی جاده‌های جنگلی(مطالعه ی موردی سری دو شفارود)، مجله علوم زیستی واحد لاهیجان، سال سوم، دوره3، صفحه 57-63.
8. عبداللهي، ج. ارزاني، ح. نادري، ح. 1390.عوامل اقليمي مؤثر بر توليد علوفه مراتع استپي ندوشن در استان يزد، مجله علمي پژوهشي مرتع، سال پنجم، شماره اول، صفحه 56-45.
9. زارع پور، م. شیرزادی، ا. بیرانوندس، م. 1391. شبکه‌های عصبی مصنوعی و امنیت مرز‌ها ، فصلنامه‌ی امنیت پژوهشی.دوره11 .شماره38. صفحه 219-240.
10. زارع چاهووکی، م. عباسی، م. آذرنیوند، ح. 1391. ارزیابی قابلیت مدل شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی پراکنش مکانی گونه های گیاهی (مطالعه موردی: مراتع طالقان میانی)، نشریه علمی- پژوهشی مرتع، سال هستم، شماره (2): صفحه 115-106.
11. شكراللهي، ش. مرادي، ح. ديانتي تيلكي، ق. 1391. بررسي اثر ويژگيهاي خاك و عوامل فيزيوگرافي بر پوشش گياهي (مطالعه موردي: بخشي از مراتع ييلاقي پلور)، فصلنامه علمي-پژوهشي تحقيقات مرتع و بيابان ايران، جلد 19 ، شماره 4، صفحه 668-655.
12. طهماسبی، پ. هزارخانی، ا. 1388. ارائه روشی برای بهینه سازی شبکه عصبی برای برآورد عیار با استفاده از اطلاعات سیستم مس پورفیری سوناجیل- اهر، مجله علوم زمین، سال 21. شماره 81. صفحه 31-36.
13. جوکار، ع. غلامی، و. گلی جیرنده، ع.1392. اصول و مفاهیم سامانه اطلاعات جغرافیایی، انتشارات دانشگاه مازندران، صفحه200.
14. محمدی مقدم، س. مساعدی، ا. جنگجو، م. مصداقی، م. 1394. بررسی رابطه تولید مرتع با پارامترهای اقلیمی مؤثر و شاخص‌های خشکسالی در مراتع ندوشن، مرتع و آبخیزداری، مجله منابع طبیعی ایران، دوره 68، شماره ا، صفحه 148-131.

Ahmadi Jolandan M, Dianati Tilaki G, Gholami V. Estimation of the rangeland cover by coupling artificial neural network (ANN) and geographic information system (GIS) in Baladeh Ranglands. PEC 2018; 6 (12) :153-176

احمدی مریم، دیانتی قاسمعلی، غلامی وحید. برآورد درصد تاج پوشش مرتعی با تلفیق قابلیت‌های شبکه عصبی مصنوعی و سیستم اطلاعات جغرافیایی در مراتع بلده نور. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1397; 6 (12) :153-176

دوره 6، شماره 12 - ( بهار و تابستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها