علیرضا ایلدرمی*، فرهاد قاسمی آقباش2، اشرف پارسه2، بختیار فتاحی2
دانشگاه ملایر، استان همدان، شهر ملایر، کیلومتر 4 جاده اراک، دانشگاه ملایر ، ildoromi@gmail.com
2- استان همدان، شهر ملایر، کیلومتر 4 جاده اراک، دانشگاه ملایر

چکیده

جنگل­های زاگرس از دیرباز در معرض آسیب­های فراوانی ناشی از عوامل طبیعی، خشکسالی و فعالیت­های انسانی قرار داشته­اند. یکی از این فعالیت‏ها، جاده‏ سازی جنگلی است که با قطع بخشی از درختان، اختلال و نابودی پناهگاه‏ و زیستگاه برخی از گونه­های حیات وحش و بومی منطقه را در پی داشته است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیرجاده­سازی جنگل بر تنوع گونه­های درختی و ماکروفون خاک جنگل در منطقه غالی کوه الیگودرز انجام گرفت. در این تحقیق جهت بررسی ویژگی­های کمی درختان( قطر تنه، ارتفاع و قطر تاج) و ویژگی­های کیفی( سالم یا ناسالم بودن، زنده یا مرده بودن، شادابی و نشانه­هایی نظیر پوسیدگی و چنگالی بودن گونه­های درختی) دو ترانسکت خطی به فاصله 50 تا 100 متر از دو طرف جاده و روی هر ترانسکت پلات­هایی در فواصل20، 50 و90 متر به ابعاد 10×10متر مستقر شد و شاخص­های تنوع و غنا در آن اندازه­گیری شد. همچنین بررسی گونه­های ماکروفون موجود در خاک با نمونه برداری از چهار گوشه و مرکز پلات و شمارش و تعیین نوع گونه­ها انجام گرفت. نتایج نشان داد که با فاصله گرفتن از جاده، تنوع گونه­های درختی  و ماکروفون خاک ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. همچنین ارتفاع، قطر تنه و قطر تاج پوشش درختان افزایش نشان داد. همچنین جاده­سازی در فواصل نزدیک سبب یکنواختی گونه­ها و شادابی درختان شده است.

واژه‌های کلیدی: شاخص تنوع، جاده‌سازی، ماکروفون خاک.
دریافت: 1395/10/25 | پذیرش: 1396/3/29 | انتشار: 1397/3/4
1. بازیاری، م.، جلیل¬وند، ح.، کوچ، ی.، حسینی، س. ع. ا. 1390. اثرات اکولوژیکی جاده های جنگلی بر روی تنوع زیستی و ترکیب گونه های گیاهی(مطالعه موردی: طرح های جنگلداری لیرهسر، گلند رود و مکارود). مجله پژوهش های گیاهی؛ 51-41 : (1) 27.
2. پارساخو، آ.، جلیلوند، ح.، حسینی، س. ع. ا.، شیخی، م. 1387. تاثیر جاده های جنگلی آسفالته و خاکی بر میزان موجودی حجمی توده های حاشیه جاده و مجاور. مجله علوووم کشاورزی و منابع طبیعی. 15 (5): 91-82.
3. حسینی، س. ز. 1389. اثر حاشیه ای جاده های جنگلی بر مشخصه های کمی توده های مجاور. پایان نامه کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده جنگلداری و فناوری چوب و کاغذ. دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. 127 صفحه.
4. سلیمان¬نژاد، ش.، رافت¬نیا، ن. ا.، موسوی، س. ن. ا. ۱۳۹۴. اثرات جاده های جنگلی بر درختان حاشیه ای (مطالعه موردی: جنگل سری یک ماشلک نوشهر)، اولین کنگره بین المللی در مسیر توسعه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، کشور لهستان-شهر ووج، گروه آموزش و پژوهش شرکت مهندسی بارو گستر پارس، آکادمی آکسفورد سرت انگلستان،
5. سلیمی، مریم. حسینی، سید عطاالله. جلیلوند، حمید، حجتی، محمد (1390). تاثیر نوع جاده جنگلی و ویژگیهای شیمیایی خاک اطراف آن بر رویش گونه توسکای ییلاقی (Alnus subcordata) (مطالعه موردی: دارابکلا-مازندران). مجله تحقیقات علوم و مهندسی جنگل، 1 (3): 52-45.
6. صادقی، م.، لطفعلیان، م.، حسینی، س. ع. ا. 1391. جاده جنگلی و آسیب های زیست محیطی. نشریه حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی. 1 (3): 40-31.
7. عزتي. س.، نجفي. ا.، حسيني. و. 1393. ارزيابي روند بازيابي خاک و استقرار تجديد حيات طبيعي در مسير چوبكشي پس از گذشت 20 سال از اجراي چوبكشي زميني. مجله جنگل ايران_انجمن جنگل باني ايران؛ 112-99 : (1).
8. مباشر امینی، ا.، نقدی، ر.، اسلام بنیاد، ا. 1389. اثرات جاده سازی بر رویش سطح مقطع درختان راش کناره جاده. اولین همایش ملی تحقیقات منابع طبیعی ایران، 28 و 29 مهرماه ، سنندج، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان.
9. نجفي. ا.، حسيني. س. م.، عزتي. س.، ترابي وركي. م.، فخاري. م. ع. 1389. مقايسه زادآوري و تنوع زيستي درختان در ترانشه خاك¬برداري و خاك-ريزي جاده جنگلي با افزايش فاصله از آن (مطالعه موردي: جنگل هاي چمستان، لاويج و نور). فصلنامه پژوهش¬هاي علوم و فناوري چوب و جنگل؛ 17 (4): 152-139.
10. واردی کولایی، س. م.، جلیلوند ح.، حجتی س. م.، پارساخو آ. ۱۳۹۰. بررسی تنوع زیستی در توده های تمشک و توسکای حاشیه جاده جنگلی، همایش منطقه-ای دانش محوری در مدیریت پایدار کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

Effects of Forest road construction on tree species diversity and forest soil macro faun in Qali kooh forest Lorestan، Iran. PEC 2018; 5 (11) :163-176

ایلدرمی علیرضا، قاسمی آقباش فرهاد، پارسه اشرف، فتاحی بختیار. تأثیرجاده‌سازی جنگل بر تنوع گونه‌های درختی، مشخصه های کمی درختان و ماکروفون خاک (مطالعه موردی: جنگل قالی کوه لرستان). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1396; 5 (11) :163-176

دوره 5، شماره 11 - ( پاییز و زمستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها