:: دوره 3، شماره 7 - ( (دوره سوم- شماره هفتم- پاییز و زمستان 1394 ) - تعداد مقالات موجود: 11 مقاله 1394 ) ::
بررسی ارتباط تنوع عملکرد و زیتوده جوامع گیاهی زاگرس مرکزی
علی گهرنژاد* ، پژمان طهماسبی ، اسماعیل اسدی ، جواد معتمدی
انشجوی دکتری علوم مرتع، دانشگاه شهرکرد ، goharnejad.a@gmail.com

تنوع عملکرد بطور مستقیم در ارتباط با خدمات اکوسیستمی می‌باشد که زیتوده گیاهی بسیاری از خدمات اکوسیستمی از قبیل تامین غذا، حفاظت، گردشگری، گرده افشانی را شامل می‌گردد. در این مطالعه اقدام به آزمون دو فرض اساسی (1) آزمون وجود رابطه نزدیک بین شاخص میانگین وزنی جامعه (CWM) با زیتوده گیاهی، مطابق با نظریه نسبت جرم (2) آزمون وجود رابطه نزدیک بین تنوع عملکرد رائو (Rao) با زیتوده گیاهی، مطابق با نظریه تنوع توسط تیلمان در پیش بینی زیتوده گیاهی و تعیین مناسبترین روابط بین زیتوده گیاهی با عوامل محیطی و شاخص‌های تنوع عملکرد در مراتع مشجر زاگرس مرکزی گردید. نتایج مطالعه نشان داد از بین ارزش ویژگی‌های شاخص CMW، بیشترین مقدار ضریب تبیین (R2) مربوط به شاخص تنوع عملکرد میانگین وزنی شاخص سطح برگ CWM-LAI بود که در حدود 37 درصد بود. همچنین، مقدار این ضریب در شاخص تنوع عملکرد رائو حدود 18 درصد بود که نشان دهنده توجیه 18 درصد تغییرات توسط زیتوده گیاهی می‌باشد. اکثر شاخصهای میانگین وزنی روند افزایشی با افزایش زیتوده گیاهی داشتند. تلفیق فاکتورهای غیرزنده، شاخص تنوع عملکرد رائو و میانگین وزنی جامعه (CWM) شامل متغیرهای بارش، درجه حرارت، میانگین وزنی انرژی متابولیسمی گیاهی، میانگین وزنی طول دوره رشد برگ و ارتفاع و شاخص تنوع عملکرد رائو در حدود 76 درصد تغییرات زیتوده گیاهی را توجیه می‌کنند. با توجه به اینکه شاخص میانیگن وزنی نشان دهنده اثرات گروههای عملکردی چیره بر تولید اکوسیستم است نتایج نشان می‌دهد که فرضیه نسبت جرم گرایم فرضیه صحیح تری در مقابل فرضیه استفاده تکمیلی از آشیان اکولوژیک در تاثیر تنوع عملکرد بر خصوصیات اکوسیتمی مناطق مورد بررسی است.

واژه‌های کلیدی: تنوع عملکرد، زیتوده گیاهی، فاکتورهای محیطی، CWM، زاگرس مرکزی.
دریافت: 1395/2/25 | پذیرش: 1395/2/25 | انتشار: 1395/2/25
1. رزانی، ح. صحراگرد، پ.، ترکان، ج.، سعیدي، ك. 1389 .بررسی مراحل فنولوژیک بر کیفیت علوفه گونه مرتعی در مراتع مارال کردستان. مجله مرتع. 4)2 :(167-160
2. تقويزاد، ر.، مجد، ع.، ناظریان، ح.، محرابیان، س. 1384 .بررسی جذابیت خصوصیات گیاهان شهدزا و گردهزا براي زنبور عسل در ناحیه سیرچال، استان تهران، مجله پژوهش و سازندگی، 74 :52-41
3. رئوفی، و.، ابراهیمی، ع.، ارزانی، ح.، شجاعی، ز. 1392 .بررسی رابطه بین خوشخوراکی و کیفیت علوفه در برخی گیاهان مرتعی (مطالعه موردي: مراتع کارسانک چهارمحال و بختیاري). مجله مرتع و آبخیزداري. 66)1 :( .111 -120
4. غریبوند، ح.، دیانتی، گ.، مصداقی، م.، شیرمردي، ح. 1387 .مقایسه کیفیت علوفه دو گونه Camphorosma monspeliaca و Echinophora platyloba درچهار محال بختیاری.مجله مرتع.151-161 :(2)2 .
5. فقیه، ع.ر.، عبادي، ر.، ناظریان، ح.، نوروزي، م. 1389 .تعیین جذابیت گیاهان مختلف براي زنبور عسل در نواحی خوانسار و فریدان اصفهان. مجله علوم کشاورزي. 36)3 :(536-521
6. معتمدي، ج.، ارزانی، ح.، شیدایی، ي.، علیجانپور، ع. 1392 .کیفیت علوفه 25 گونه مهم مرتعی در مراتع ییلاقی نازلوچاي در ارومیه. مجله تحقیقات مرتع و بیابان. 20)4 :(663-653
7. مقدم، م. 1384 .اکولوژي گیاهان. انتشارات دانشگاه تهران. 702 صفحه

Goharnezhad A, Tahmasebi P, Asadi E, Motamedi J. Investigating the relation of functional diversity and biomass of plant communities in the central Zagross. PEC 2016; 3 (7) :145-160