[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
فرم های ضروری::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 13، شماره 26 - ( 6-1404 ) ::
جلد 13 شماره 26 صفحات 103-88 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تنوع و دانش سنتی محصولات فرعی جنگلی و مرتعی در شمال شرق استان سمنان (مطالعه موردی: بخش بسطام)
مجید جلالی1 ، مهدی عابدی* ، عبدالباسط قربانی3 ، فرشید معماریانی4
1- گروه مرتعداری ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
دانشگاه تربیت مدرس، گروه مرتعداری ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران ، mehdi.abedi@modares.ac.ir
3- Department of Organismal Biology, Uppsala University, Norbyvägen 18D SE, 75236 Uppsala, Sweden
4- گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه فردوسی مشهذ
چکیده:   (7 مشاهده)
محصولات فرعی جنگلی و مرتعی منبع غنی از مواد مغذی است، که می‌تواند نقش مهمی در رژیم غذایی جوامع محلی داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف، بررسی تنوع و دانش سنتی در استفاده از محصولات فرعی جنگلی و مرتعی بخش بسطام باتوجه به اهمیت اجتماعی و اقتصادی و کابردهای دارویی آنها در میان جوامع روستایی منطقه انجام شد. در این تحقیق اطلاعات مربوط طی مصاحبه با مردم محلی با انجام مصاحبه‌های نیمه ساختار یافته با 44 مصاحبه شونده و مشاهد‌ه‌ی مشارکتی بر اساس بررسی‌های گسترده میدانی در 12 روستای منطقه انجام شد. نتایج مطالعه نشان داد در مجموع 10 گونه گیاهی متعلق به 8 جنس و 3 خانواده در منطقه مورد مطالعه ثبت، که برای اهداف خوراکی و دارویی مورد استفاده قرار می­گیرند. در این میان، خانواده Rosaceae با 8 گونه پرمصرف‌ترین خانواده گیاهی با بیشترین تعداد گونه، که در این بین گونه‌هایی نظیر Prunus divaricata Ledeb. و Berberis integerrima Bunge. دارای ارزش اقتصادی بوده و منبع درآمد برای جوامع محلی را تشکیل می‌دادند. یافته‌ها نشان داد حفاظت از طریق اهلی کردن میوه‌های خوراکی وحشی می‌تواند یک راهبرد مدیریتی برای حفاظت از این محصولات ‌باشد،  از مجموع گونه‌های شناسایی شده B. integerrima ، P. divaricata و Crataegus pseudoheterophylla Pojark بالاترین مقادیر شاخص ارزش استفاده را دارا بودند. به‌‌طور کلی محصولات فرعی جنگلی و مرتعی می‌تواند به‌عنوان یکی از منابع گیاهی وحشی نقش مهمی در بهبود امنیت غذایی، حفظ سلامت و معیشت پایدار جوامع محلی داشته و حفاظت از این گونه‌ها می تواند در مدیریت پایدار این منابع غذایی موثر باشد.
 
شماره‌ی مقاله: 7
واژه‌های کلیدی: امنیت غذایی، حفاظت، دانش بومی، درختان و درختچه‌ها، مصارف سنتی
متن کامل [PDF 2453 kb]   (6 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/5/6 | پذیرش: 1403/12/7 | انتشار: 1404/6/24
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jalali M, Abedi M, Ghorbani A, Memariani F. Investigating the diversity and traditional knowledge of forest and pasture by-products. PEC 2025; 13 (26) : 7
URL: http://pec.gonbad.ac.ir/article-1-989-fa.html

جلالی مجید، عابدی مهدی، قربانی عبدالباسط، معماریانی فرشید. بررسی تنوع و دانش سنتی محصولات فرعی جنگلی و مرتعی در شمال شرق استان سمنان (مطالعه موردی: بخش بسطام). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1404; 13 (26) :88-103

URL: http://pec.gonbad.ac.ir/article-1-989-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 26 - ( 6-1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله حفاظت زیست بوم گیاهان Journal of Plant Ecosystem Conservation
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4718