:: دوره 11، شماره 23 - ( 12-1402 ) ::
راضیه تقوی زاد* ، زینب آب روشن2 ، نفیسه محمدزاده2
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، ra_taghavizad@yahoo.com
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

بسیاری از پارک­ ها و فضاهای سبز تهران در مناطق آلوده واقع شده­ اند تا بتوانند مقداری از آلودگی هوا بکاهند ولی گاه به خود گیاهان صدماتی وارد می ­شود که به راحتی قابل تشخیص نیست. گیاهان زینتی مورد مطالعه جمع­آوری، گرده­هایشان از بساک جدا شدند و تخلیص آن ها به روش استولیز ارتمن انجام شد. رنگ آمیزی با آبی متیل و محلول لوگل انجام شد و گرده ­ها برای مشاهدات میکروسکوپی آماده شدند. تغییر شکل ظاهری گرده ­ها با فرورفتگی ­های ناحیه­ ای (چروکیدگی)، تغییر اندازه فضای بین اگزین و انتین، پارگی، عدم تقارن و تغییر شکل گرده به چشم خورد. در نتایج تشریحی: برخی از دانه های گرده  واکوئله شده و بزرگتر از حد نرمال بودند و برخی دیگر نشاسته دار و حاوی تجمع ذرات آلوده شدند. همه این تغییرات به عملکرد دانه گرده آسیب می ­زند. کوکب 97% و گل جعفری %83 بیشترین صدمات تشریحی و رز %46 و تاتوره %24 بیشترین صدمات ریختی را داشته­ اند.
واژه‌های کلیدی: آلودگی هوا، اگزین، انتین، واکوئله شدن
دریافت: 1401/9/19 | پذیرش: 1402/7/18 | انتشار: 1403/1/1

Taghavizad R, Abroshan Z, Mohammadzadeh N. Micromorphological and anatomical study of pollen for widely used ornamental plants in some polluted areas of Tehran Province. PEC 2024; 11 (23) : 4

تقوی زاد راضیه، آب روشن زینب، محمدزاده نفیسه. بررسی ریز ریخت شناسی و تشریحی دانه گرده گیاهان زینتی پرکاربرد در برخی از مناطق آلوده استان تهران. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1402; 11 (23) :39-50