نوید نعیمیان1 ، محمدهادی معیری* ، محمدرضا شهرکی3 ، نوبخت سبحانی4
1- واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری
دانشکده‌ی علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، دانشکده‌ی علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان ، hadimoayeri54@gmail.com
3- اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان، گرگان
4- دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات، تهران
امروزه خروج دام از جنگل­ های شمال کشور چالش ­ها و مشکلات محیطی و اجتماعی در مدیریت حفاطتی جنگل به وجود آورده است. به طوری­که حضور مجدد دام و دامداران به جنگل­ ها به دلایل مختلف را به دنبال داشته است. تحقیق حاضر به دنبال تحلیل پیشران­ های کلیدی مؤثر بر بازگشت مجدد دام در جنگل ­های استان گلستان انجام شد. جامعه نمونه در این پژوهش را 20 نفر از دامدارانی که مجدداً به جنگل بازگشته ­اند تشکیل داده و به صورت هدفمند انتخاب شدند. پس از جمع­آوری اطلاعات با استفاده از نرم ­افزار میک­مک به تحلیل 27 شاخص مستخرج از روش دلفی پرداخته شد. نتایج حاصل از پراکندگی شاخص­ها در محور تأثیرگذاری و تأثیرپذیری، بیانگر ناپایداری سیستم خروج دام از جنگل­های استان و ساماندهی آن است که بر این اساس پنج متغیر مورد شناسایی قرار گرفت. یافته­های به­دست آمده از ماتریس اثر- وابستگی مستقیم و پراکندگی شاخص­ها نشان داد که عدم اجرای دقیق مفاد طرح در جنگل، عدم پشتیبانی سازمان­های دولتی در محل اسکان، عدم ایجاد فرصت­سازی شغلی جایگزین و تنوع­سازی منابع درآمدی، نبود چراگاه­های طبیعی برای دام و گرانی نهاده ­های مکمل، پرداخت نشدن به موقع حقوق افراد مشمول طرح توسط دولت، شیوه­نامه­ها و دستورالعمل­های متعدد مغایر با طرح، عدم برنامه ریزی صحیح در اسکان دام و دامسراها، به ­عنوان مهم­ترین شاخص­ های تأثیرگذار و استراتژیک در بازگشت مجدد دام به عرصه­ های جنگلی شناخته شدند. با توجه به نتایج، تدوین و تهیه سند تحول 10 ساله در راستای ساماندهی خانوارهای جنگل ­نشین اسکان داده شده، مهم­ترین پیشنهاد با رویکرد آینده ­نگری به موضوع مورد بررسی است.
واژه‌های کلیدی: جنگل، جنگل‌نشین، دام، دامسرا، مدیریت
دریافت: 1401/2/18 | پذیرش: 1401/6/8 | انتشار: 1402/2/2
1. اميرنژاد، ح. 1390. بررسي ميزان تأثير عوامل اقتصادي- اجتماعي براي تمايل به خروج دام از جنگل¬هاي استان مازندران (مطالعۀ موردي جنگل¬هاي شهرستان ساري)، مجله مرتع، 5(2): 229-239.
2. بخشي، خ.، جوري، م.ح. 1393. بررسي طرح خروج دام از جنگل¬هاي شمال، دومين همايش ملي مهندسي و مديريت کشاورزي، محيط¬زيست و منابع طبيعي پايدار: تهران.
3. بدري¬فر، م.، حقزاد، آ. 1386. بررسي جغرافيايي اثرات اقتصادي- اجتماعي طرح «خروج دام از جنگل» در منطقه کلاردشت (شهرستان چالوس)، فصلنامه جغرافيايي سرزمين، 4(15): 29-46.
4. توحيدي، م.، يزديان، ف.، آذرنوش، م.ر.، اسحاقي، م.، عادل، م.ت.، صادق کوهستاني، ج. 1392. ارزيابي اثرات طرح¬ ساماندهي خروج دام از جنگل بر جنگل¬نشينان (مطالعه موردي: جنگل عباس¬آباد، مجله اکوسيستم¬هاي طبيعي ايران، 3(4): 75-84.
5. حيدرپور توتکله، ز.، شعبانعلي¬فمي، ح.، اسدي، ع.، ملک محمدي، ا. 1388. نقش عضويت در تعاوني¬هاي جنگل-نشينان در بهره¬برداري از منابع جنگلي غرب استان مازندران، فصلنامه تعاون و کشاورزي، 20(210 و 211): 91-115.
6. ده¬ده¬زايي سيلابي، پ.، احمدي¬فرد، ن. 1398. تعيين پيشران-هاي کليدي مؤثر بر توسعۀ گردشگري با رويکرد آينده-پژوهي (مطالعۀ موردي: شهرستان¬هاي استان مازندران)، مجله جغرافيا و پايداري محيط، 9(1): 73-89.
7. رحيميان، م.، فراشي، م.، غلامرضايي، س.، براخاص، ا. 1397. تحليل اثرات طرح خروج دام از جنگل بر مردم محلي: مطالعۀ موردي روستاي سياه¬دره نهاوند، فصلنامه روستا و توسعه، 21(3): 1-24.
8. رضواني، م.، هاشم¬زاده، ف. 1392. بررسي عوامل مؤثر در تخريب جنگل و تأثير خروج دام از حوزه 14 جنگل¬هاي شمال کشور (فومن)، نشريه پژوهش¬هاي علوم و فناوري چوب و جنگل، 20(3): 125-138.
9. زيبايي، م.، تليکاني، ش. 1389. رتبه¬بندي اهداف دامداران جنگل¬نشين شهرستان تنکابن با استفاده از روش¬هاي منطق فازي و رتبه¬بندي ساده، فصلنامه اقتصاد و کشاورزي و توسعه، 18(69): 139-165.
10. سعيدي، ح.ر.، نجفي، ا. 1389. کاربرد فرآيند تحليل شبکه¬اي (ANP) در تعيين اولويت خروج دام از جنگل و ساماندهي جنگل¬نشينان (مطالعه موردي: سري باباکوه، حوضه آبخيز دوگيلان)، مجله جنگل ايران، 2(4): 309-321.
11. شادي¬طلب، ژ. 1381. ابعاد اجتماعي در مديريت جنگل، فصلنامه اقتصاد کشاورزي و توسعه، 37: 193-220.
12. صفايي¬پور، م.، شنبه¬پور مادون، ف. (1399). تحليل ساختاري توسعه شهري کلان¬شهر اهواز با رويکرد آينده¬پژوهي. مجله مطالعات توسعه پايدار شهري و منطقه¬اي، 1(2): 1-17.
13. عابدي سروستاني، ا.، شهرکي، م.ر. 1395. عوامل تعيين¬کنندۀ پذيرش خروج دام از جنگل و ساماندهي جنگل¬نشينان (مورد مطالعه: منطقۀ نکاچوب استان مازندران)، مجله جنگل ايران، 8(1): 91-103.
14. عظيمي،‌ ن.، اميري¬لمر، م. 1387. ارزيابي اثرات اجراي طرح ساماندهي و خروج دام از جنگل بر جنگل¬نشينان در استان گيلان (مطالعه موردي بخش مرکزي شهرستان رضوانشهر، پژوهش¬هاي جغرافيايي، 63: 157-174.
15. فاضلي، م.، محمدي پارسا، م.ج. 1393. ارزيابي تأثيرات اجتماعي اجراي طرح خروج دام از جنگل، مطالعۀ موردي: مهاجران روستاي ينقاق از توابع شهرستان گاليکش در استان گلستان، مجله پژوهش¬هاي روستايي، 5(3): 517-540.
16. فرامرزي، ح. 1393. ارزيابي اقتصادي- اجتماعي طرح¬هاي ساماندهي و خروج دام از جنگل و تجميع خانوارهاي پراکنده جنگل¬نشين، مجله اکوسيستم¬هاي طبيعي ايران، 5(4): 77-93.
17. مرتضوي، س.ا.، نخعي، ن.، نوازي، م.ع. 1386. ارزيابي اقتصادي طرح خروج دام از جنگل و تأثير اجراي طرح در توليدات دام، ششمين کنفرانس اقتصاد کشاورزي ايران : مشهد.
18. ميرک¬زاده، ع.ا.، بهرامي، م.، غياثوندغياثي، ف. 1390. تحليل عوامل مؤثر بر بهره¬برداري پايدار از چوب جنگلي (مطالعه موردي: روستاي دژن شهرستان کامياران)، مجله جنگل و فرآورده¬هاي چوب، 64(1): 91-106.

Naeimian N, Moayeri M H, Shahraki M R, Sobhani N. Analysis of Key Propellants Affecting Livestock Return in Forests with a Futuristic /Forward-Looking Approach (Study in Golestan Province). PEC 2023; 10 (21) : 11

نعیمیان نوید، معیری محمدهادی، شهرکی محمدرضا، سبحانی نوبخت. تحلیلی بر پیشران های کلیدی مؤثر بر بازگشت مجدد دام در جنگل با رویکرد آینده پژوهی (مطالعه ای در استان گلستان). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1401; 10 (21) :139-154

دوره 10، شماره 21 - ( پاییز و زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها