امیر میرزایی موسیوند*
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، لرستان، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان ، mirzaeiamir91@gmail.com
به­منظور بررسی اثر چرا با شدت­های متفاوت بر کمیت و کیفیت علوفه اندام­های هوایی گونه Bromus tomentellus Boiss، دامنه­های کوه گرین در شمال شرق شهرستان دلفان انتخاب شد. سه منطقه با شدت­های چرایی متفاوت شامل منطقه قرق (مرجع)، چرای متوسط (کلید) و چرای سنگین (بحرانی) انتخاب گردید. در هر منطقه، نمونه­برداری از پوشش سطحی به روش تصادفی سیستماتیک در قالب 30 پلات 1×1 متر مربعی در طول سه ترانسکت به طول 100 متر انجام شد. خصوصیات پوشش گیاهی نظیر درصد تاج پوشش و تراکم و در ادامه تولید در واحد سطح به روش قطع و توزین محاسبه گردید. از اندام­های هوایی گونه B. tomentellus در هر تیمار چرایی اقدام به برداشت اندام هوایی 60 پایه گیاهی گردید و به آزمایشگاه منتقل شد. در آزمایشگاه نمونه­ها در داخل آون در دمای 65 درجه سانتی­گراد خشک شده و آسیاب شدند و روی آن­ها تجزیه شیمیایی صورت گرفت. برای مقایسه میانگین­ها به­ترتیب از تجزیه واریانس و آزمون توکی استفاده شد. نتایج نشان داد درصد پروتئین خام، پتاسیم، فسفر، کلسیم، ماده خشک قابل هضم و انرژی متابولیسمی، تراکم، تاج پوشش و تولید گونه مورد بررسی در مناطق قرق، چرای متوسط و چرای سنگین دارای اختلاف معنی­داری هستند (01/0>P). در هر دو تیمار چرای سنگین و متوسط، پروتئین به­ترتیب 28 و 8 درصد نسبت به منطقه قرق کاهش داشت. همچنین پتاسیم، فسفر، کلسیم، ماده خشک قابل هضم و انرژی متابولیسمی در دو تیمار تحت چرا دارای کاهش معنی­داری نسبت به منطقه قرق هستند. مقدار تولید، تراکم و تاج پوشش در منطقه کلید (به­ترتیب 17، 16 و 31 درصد) و منطقه بحرانی (به­ترتیب 42، 69 و 68 درصد) نسبت به منطقه مرجع کاهش دارند. نتیجه این پژوهش نشان داد که چرای سنگین و متوسط منجر به کاهش کمیت و کیفیت علوفه گونه B. tomentellus خواهد شد.

واژه‌های کلیدی: چرای دام، تخصیص عناصر غذایی، گونه B. tomentellus، دلفان
دریافت: 1401/1/21 | پذیرش: 1401/8/21 | انتشار: 1402/2/2
1. ابراهيمي، ع.، رئوفي راد، و.، ارزاني، ح.، شجاعي، ا. ز. 1395. بررسي رابطه ترکيبات ثانويه و خوشخوراکي گياهان مرتعي (مطالعه موردي: مراتع کرسنک استان چهارمحال و بختياري)، مرتع و آبخيزداري (منابع طبيعي ايران)، 69(2): 309-297.
2. احمدي، ا.، قصرياني، ف.، بيات، م. 1391. اثر شدت¬هاي مختلف چرا بر توليد علوفه و توان گونه Festuca ovina L. (مطالعه موردي: مراتع قره باغ، آذربايجان غربي)، نشرية علمي پژوهشي مرتع، 6(1): 17-10.
3. احمدي، ر.، حيدري، ق. 1396. بررسي تأثير شدت‌هاي چرايي مختلف دام بر برخي شاخص‌هاي کمي و کيفي گياهي (مطالعه موردي: مرتع چقاکدو در استان کرمانشاه)، نشريه حفاظت زيست بوم گياهان، 5 (11): 190-177.
4. اسدي، م.، سفيدي، ک.، معمري، م. 1397. تخصيص عناصر غذايي در اندام¬هاي هوايي و زيرزميني گونه Artemisia aucheri در شدت¬هاي مختلف چراي دام (مطالعه موردي: مراتع دامنه جنوب شرقي سبلان)، فصلنامه علمي- پژوهشي تحقيقات مرتع و بيابان، 25 (2): 417-426.
5. آذرنيوند، ح.، زارع چاهوکي، م. ع. 1387. اصلاح مراتع، انتشارات دانشگاه تهران، 352ص.
6. ترنج زر، ح.، جعفري، م.، آذرنيوند، ح.، قنادها، م. ر. 1384. بررسي رابطه خصوصيات خاک با پوشش گياهي مراتع وشنوه استان قم، نشريه بيابان، 10(2): 360-349.
7. جليلوند تمرتاش، ح. 1386. تأثير چرا بر روي گياهان و خصوصيات خاک در مراتع کجور نوشهر، نشرية علمي پژوهشي مرتع، 1: 18-7.
8. شوشتري، م. ر.، قصرياني، ف.، قربانخاني، ا. 1395. اثر شدت‌هاي مختلف برداشت بر توليد و ساير خصوصيات گونه Bromus tomentellus Boiss در مراتع گون‌بان هرسين استان کرمانشاه، فصلنامه علمي پژوهشي تحقيقات مرتع و بيابان ايران، 23(4): 822-810.
9. محمدي، س.، طاطيان، م. ر.، تمرتاش، ر.، محموديان. م. 1397. اثر حفاظت كوتاه مدت و ميان مدت بر تغييرات عناصر غذايي خاك و گياه در مراتع لاسوره استان لرستان، نشريه حفاظت زيست بوم گياهان، 6 (12): 108-93.
10. مرادي، ع.، بصيري، م. 1386. تغييرات ذخاير هيدراتهاي کربن غير ساختاري (TNC) در مراحل فنولوژيکي گونه Bromus tomentellus در دو مکان چراي سبک و سنگين در مراتع شهرستان سميرم، نشريه مرتع، 1(2): 198-182.
11. مشکوري، ل.، قرباني، ا.، اميرخاني، م.، خسروي، ح. 1396. بررسي تأثير چراي دام بر تغييرات زيست توده و بازآوري گونه¬هاي. Festuca ovina L و Alopecurus textilis Boiss. در مراتع منطقه¬ي پيست اسکي آلوارس در جنوب شرقي سبلان، پژوهش هاي آبخيزداري (پژوهش و سازندگي)، 30(5): 91-80.
12. مقدم، م. ر. 1387. مرتع و مرتعداري، انتشارات دانشگاه تهران، 484ص.
13. نيکو، ش.، رحيمي دهچراغي، م. 1395. اثر شدّت‌هاي مختلف چرا بر خصوصيات کمّي و کيفي اندام‌ هوايي درمنه دشتي (مطالعه موردي: مناطق قوشه و لوکه در استان سمنان)، نشرية علمي پژوهشي مرتع، 10(3): 203-191.
14. نيکول، ا. م. 2009. (مترجمين) ارزاني، ح.، ناصري، ک. چراي دام در مرتع و چراگاه، انتشارات دانشگاه تهران، 299ص.

Mirzaei Mossivand A. The Impact of Livestock Grazing Intensity on the Quantity and Quality of Bromus Tomentellus Boiss Aerial Organs (Case Study: Northeast of Delfan County). PEC 2023; 10 (21) : 5

میرزایی موسیوند امیر. اثر شدت های مختلف چرای دام بر خصوصیات کمّی و کیفی اندام‌های هوایی گونه Bromus tomentellus Boiss (مطالعه موردی: شمال شرق شهرستان دلفان). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1401; 10 (21) :57-67

دوره 10، شماره 21 - ( پاییز و زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها