سید علی صادقی سنگده1 ، محمد رضا طاطیان* ، رضا تمرتاش1 ، حمیدرضا ناصری3
1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
دانشکده‌ منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، m.tatian@sanru.ac.ir
3- استادیار مرکز تحقیقات بین المللی همزیستی با کویر، دانشگاه تهران
چرای مفرط و مازاد بر ظرفیت مرتع یکی از مهم‌ترین عوامل موثر بر تخریب مراتع است که موجب فشردگی خاک، افزایش میزان رواناب، تضعیف و تخریب پوشش گیاهی و تغییر ترکیب گونه­ای مراتع می­شود و سرانجام میزان تولید علوفه و محصولات دامی را تحت تاثیر قرار می­دهد. در این تحقیق اثر شدت­های مختلف چرای گاو و گوسفند و چرای تلفیقی دام و مقایسه آن با شرایط قرق در مراتع هلیچال، مرسرک، شش جوله و بزکله بسوت شهرستان سوادکوه، استان مازندران بررسی شد. بدین منظور در هر یک از مناطق، پلات استاندارد ویتاکر اصلاح­شده در دو تکرار مستقر و نمونه­های خاک از عمق صفر تا 20 سانتی­متری خاک برداشت شد و به آزمایشگاه انتقال یافت. تجزیه و تحلیل داده­های خاک به کمک آنالیز واریانس یک­طرفه و مقایسه میانگین با استفاده از روش دانکن انجام شد. نتایج نشان داد اختلاف معنی­داری بین پارامترهای رطوبت، درصد رس، نیتروژن، پتاسیم، هدایت الکتریکی و فسفر وجود داشته است. بالاترین میزان نیتروژن (86/0 پی­پی­ام)، پتاسیم (3 پی­پی­ام) و هدایت الکتریکی (93/6 دسی زیمنش بر متر) در منطقه چرای تلفیقی و بیشترین مقدار درصد رطوبت (19/5 درصد) در منطقه قرق مشاهده گردید؛ در حالی که حداکثر مقادیر فسفر (51/5 پی­پی­ام) در منطقه تحت چرای شدید گاو و حداکثر مقادیر رس (19/15 درصد)، در منطقه تحت چرای شدید گوسفند به­دست آمد. براساس نتایج آماری تحقیق حاضر، قرق مرتع بر ماده آلی، کربن آلی، کلسیم، منیزیم، سدیم، pH، چگالی ظاهری وCEC اثر معنی­داری نداشته است. جمع­بندی نتایج این مطالعه نشان داد که به ترتیب چرای تلفیقی (گاو و گوسفند) و چرای شدید دام خطری جدی برای سلامت اکوسیستم­های مرتعی است که موجب کاهش کیفیت خاک و تسریع و تشدید فرسایش خاک مراتع می­گردد.

واژه‌های کلیدی: چرای دام، تخریب مرتع، کیفیت خاک، مراتع ییلاقی، سوادکوه
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/12/25 | پذیرش: 1401/6/23 | انتشار: 1402/2/2
1. آقاجان تبارعالي، ح.م.، محسني ساروي، م.، چائي¬چي، م.ر و حيدري، ق.ا. 1394. «بررسي تاثير شدت چرا بر برخي مشخصه¬هاي فيزيکوشيميايي خاک و پوششگياهي در حوزه آبخيز واز، استان مازندران». پژوهشنامه مديريت حوزه آبخيز، 6 (11): 123-111.
2. احمدي، ت، .ملک پور، ب.، و کاظمي مازندراني، س. س. 1390. «بررسي تاثير قرق بر خصوصيات فيزيکي و شيميايي خاک در کهنه لاشک کجور مازندران». اکوفيزيولوژي ايران، 3(1):89-100.
3. باقري، ر.م.، چائي¬چي، م.ر. و محسني ساروي، م. 1389. «اثر شدت چراي دام بر رطوبت خاک و پوششگياهي، (مطالعه موردي: پارک ملي خبر و مراتع اطراف)». مرتع و بيابان، 17(2): 302-316.
4. بديعي ازاندهي، ش. 1392. کتابچه طرح مرتعداري مرتع هفت سله سوادکوه. اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري استان مازندران- ساري. 86 صفحه.
5. جعفري حقيقي، م. 1382. روش¬هاي تجزيه خاک: نمونه برداري و تجزيه¬هاي فيزيکي و شيميايي. با تاکيد بر اصول و تئوري و کاربردي.240 صفحه.
6. جعفريان، ز.، احمدي، ف. و کارگر، م. 1396. «بررسي شدت-هاي مختلف چرايي دام بر تغييرات شاخص¬هاي تنوع گونه¬اي و تنوع کارکردي گونه¬هاي گياهي در مرتع بلبان آباد، استان کردستان». فصلنامه علمي پژوهشي تحقيقات مرتع و بيابان ايران، 24(4): 777-768.
7. زارع کيا، ص.، فياض، م.، غلامي، پ.ف گودرزي، م. و جعفري، ف. 1392. «اثر مديريت¬هاي مختلف چرايي بر تنوع و غناي گونه¬اي در مراتع استپي ساوه». بوم شناسي کاربردي، 2(6):10-1.
8. ريگي، م.، و فخيره، ا. 1392. «مطالعه اثر شدت¬هاي مختلف چرا بر شاخص¬هاي غنا و تنوع پوشش گياهي به منظور حفاظت زيست بوم¬هاي مرتعي تفتان». نشريه حفاظت زيست بوم گياهان، 1(3): 118-105.
9. سوري، ل.، اخضري، د. و اميدواري، ش. 1395. «بررسي اثر قرق بر خصوصيات فيزيکوشيميايي خاک مراتع ييلاقي (مطالعه موردي: مراتع بخش زاغه استان لرستان)». نشريه مرتعداري، 3(1): 32-19.
10. شاه قريه، م. و طهماسبي، پ. 1394. «بررسي تاثير قرق بر ميزان ترسيب کربن و صفات فيزيکي و شيميايي خاک در مراتع نيمه استپ استان چهار محال و بختياري». فصلنامه اکوسيستم¬هاي طبيعي ايران، 6 (4): 109-97.
11. شيدايي کرکج، ا. معتمدي، ج. عليلو، ف و سيروسي ح. 1395. «نقش مديريت چراي دام بر خصوصيات پوشش گياهي در مراتع ييلاقي چهارباغ استان گلستان». مرتع و آبخيزداري، مجله منابع طبيعي ايران، 69 (4):961-949.
12. عليزاده، ا. 1394. اصول هيدرولوژي کاربردي. انتشارات دانشگاه امام رضا.942 صفحه.
13. فتاحي، ب.، جعفري، م.، آقابيگي امين، س.، صالحي، م.، کريمي، ا. و کرمي، ا. 1396. «بررسي اثر شدت¬هاي مختلف چراي دام بر ويژگي¬هاي شيميايي خاک». مرتع و آبخيزداري. دوره 7 (1): 951-941.
14. کهندل، ا.، ارزاني، ح. و حسيني توسل، م. 1388. «تأثير شدت¬هاي گوناگون چراي دام بر مواد آلي، نيتروژن، فسفر و پتاسيم خاک». مجله علمي- پژوهشي علوم و مهندسي آبخيزداري ايران. 3(6): 66-59.
15. کاظمي، س.م.، کريم زاده، ح.ر. ترکش اصفهاني، م. و بشري، ح. 1395. «تاثير مديريت چراي بلند مدت بر توزيع پوشش گياهي و برخي خصوصيات خاک (مطالعه موردي: ايستگاه شهيد حمزوي حنا- سميرم اصفهان)». نشريه علوم آب و خاک، علوم و فنون کشاورزي و منابع طبيعي، 22(4): 27-15.
16. کاويان پور، ا.ح.، حشمتي، غ.ع. و حسيني، س.ح. 1394. «بررسي تغييرات ويژگي¬هاي خاک و عملکرد مرتع در اثر شدت¬هاي متفاوت چراي دام (مطالعه موردي: نشو مازندران)». نشريه دانش آب و خاک، 24 (4-1): 157-168.
17. کمالي مسکوني، ا.، عادلي، ب. و اميري، ا. 1399. «تاثير شدت¬هاي مختلف چرايي بر تنوع و ترکيب پوشش گياهي مناطق نيمه خشک، مطالعه موردي: مراتع محمدآباد. جيرفت». علوم و تکنولوژي محيط زيست، 22 (2): 298-287.
18. مرادي، ع. و مفيدي چلان، م. 1391. «تاثير قرق بر ويژگي-هاي پوشش گياهي در مراتع نيمه استپي سميرم اصفهان مطالعه موردي: قرق حنا». مجله علمي پژوهشي مرتع، 6(3): 272-280.
19. مقدم، م.ر. 1393. مرتع و مرتعداري در ايران. انتشارات دانشگاه تهران. 484 صفحه.

Sadeghi sangdeh S A, Tatian M R, Tamartash R, Naseri H R. Combination Effect of Grazing Intensity and Livestock Type (Sheep, Cattle, and Integrated Grazing) on Physical and Chemical Properties of Soil: A Case Study of Woody Rangelands in Savadkouh City, Mazandaran. PEC 2023; 10 (21) : 1

صادقی سنگده سید علی، طاطیان محمد رضا، تمرتاش رضا، ناصری حمیدرضا. اثر همزمان شدت های مختلف چرا و نوع دام (گوسفند، گاو و چرای تلفیقی) بر برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک (مطالعه موردی: مراتع مشجر شهرستان سوادکوه، استان مازندران). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1401; 10 (21) :1-16

دوره 10، شماره 21 - ( پاییز و زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها