مسعود یوسفی1 ، یحیی اسماعیل‌پور* ، حامد جنیدی جعفری3 ، حنانه محمدی کنگرانی1 ، سعید صالحی4
1- گروه مهندسی منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، گروه مهندسی منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان ، y.esmaeilpour@hormozgan.ac.ir
3- گروه مهندسی مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان
4- اداره کل امور عشایر استان فارس
رشد روزافزون جمعیت انسان و تعداد دام و چرای بی‌رویه موجب سیر صعودی روند تخریب مراتع در چند دهه اخیر شده است. شناسایی عوامل تخریب و پایداری مراتع از نخستین گام‌های لازم در اصلاح بهره‌برداری از این منابع و احیاء آنها است. از این رو این مطالعه بنا به ضرورت و با هدف تحلیل و ارزیابی تخریب پوشش گیاهی مراتع قشلاقی استان فارس انجام شد. گزینه‌های موثر با مرور منابع تحقیق تعیین و در چهار شاخص شامل: هیدرولوژی(H) ، تولید گیاهی (P) ، خاک (S)، انسان(A) دسته‌بندی شدند. سپس گروه مرجع از 45 خبره آشنا با زمینه پژوهش شامل کلیه کارشناسان و بهره‌برداران محلی در دسترس و تعدادی از پژوهشگران که به روش گلوله‌برفی تعیین شدند، تشکیل شد. پرسشنامه‌ها متناسب با دو روش ارزیابی بولین و دلفی فازی به صورت جداگانه طراحی و توسط گروه مرجع امتیازدهی شد. میانگین امتیازات شاخص‌ها و گزینه‌ها به روش مقایسه زوجی رتبه‌بندی و تحلیل شد. پایایی با آزمون آلفای کرونباخ (88/0) بررسی شد و وجود تناسب بین اجزای تشکیل دهنده پرسش‌نامه را تایید نمود. با توجه به اینکه در این تحقیق گزینه‌ها و شاخص‌ها به دو روش بولین و فازی مورد ارزیابی قرار گرفتند همگرایی نتایج دو روش فوق روایی پرسش‌نامه را تایید می‌کند. ارزیابی شاخص‌های پایداری به روش فازی نشان داد شاخص‌های انسان و خاک به ترتیب با وزن 48/0 و 33/0 از بیشترین وزن نسبی برخوردار هستند و شاخص‌های تولید گیاهی و اقلیم و هیدرولوژی به ترتیب با وزن نسبی 134/0 و 056/0 از درجه اهمیت کمتری برخوردار بوده و در رتبه بعدی قرار دارند. وزن و اهمیت محاسباتی شاخص‌ها در روش بولین اختلاف بسیار کمتری داشته و در مجموع می‌توان گفت در مقایسه روش‌های بولین و فازی از نظر امکانی که در اختیار ارزیابان جهت اولویت‌بندی شاخص‌ها و گزینه‌ها می‌گذارند روش فازی کارایی بیشتری داشته و با طیف متنوع پاسخ‌های ممکن کمک می‌کند تا نتایج گویاتر و واضح‌تری جهت ارزیابی پایداری حاصل شود.
واژه‌های کلیدی: پوشش گیاهی، تخریب، توسعه، زیست‌بوم، مراتع میانبند
دریافت: 1400/2/11 | پذیرش: 1400/8/29 | انتشار: 1400/12/25
1. ارزاني، ح.، معتمدي، ج.، زارع چاهوکي، م.، 1389. گزارش طرح ملي کيفيت علوفه گونه هاي مرتعي ايران، سازمان مديريت جنگلها، مراتع و آبخيزداري کشور، ۲۳۰ صفحه.
2. اميري، م.، ج.، سلمان ماهيني، ع.، جلالي، س.، غ.، حسيني، س. م.، آذري دهکردي، ف. 1388. مقايسه روش سيستمي ادغام نقشه‌ها و ترکيب منطق بولين-فازي در ارزيابي توان اکولوژيک جنگل‌هاي حوضه هاي آبخيز 33 و 34 شمال ايران. فصل‌نامه علوم محيطي، 7(2)، ۱۲۴-۱۰۹.
3. بشردوست، م. 1394. مروري بر معماري پايدار و تأثير آن در حوزه محيط زيست. کنفرانس بين‌المللي پژوهش‌هاي نوين در عمران، معماري و شهرسازي. مرکز همايش‌هاي بين المللي صدا و سيما.
4. جمالي مهموئي، ح. 1390. ارزيابي پژوهش: رويکردها، شيوه ها و چالش ها. رهيافت، دوره 21، شماره 49، ۳۹-۵۱.
5. حافظ‌پرست، م.، عراقي‌نژاد، ش.، شريف آذري، س. 1394. معيارهاي پايداري در ارزيابي مديريت يکپارچه منابع آب حوضه آبريز ارس بر اساس رويکرد DPSIR. مجله پژوهش‌هاي حفاظت آب و خاک، 22(2)، 61-77.
6. حيدري مکرر، ح.، نسيمي، ح.، رشيدفر، م.، 1398. بررسي مقايسه‌اي عوامل مؤثر بر رکود دامداري سنتي در دو ناحيه‌ دشتي و کوهستاني (مطالعه موردي: دهستان القچين از توابع شهرستان چرام). مطالعات برنامه‌ريزي سکونت‌گاه‌هاي انساني، 14(1)، 239-257.
7. خاکي‌پور، ل. 1397. بررسي سهم مرتع در درآمد دامداري خانوار عشايري (مطالعه موردي: حوزه آبخيز هميان)، نشريه تحقيقات مرتع و بيابان ايران، دوره 25, شماره 4، پياپي 73، 805-816.
8. خليليان، ص.، 1380. بررسي وضعيت پايداري منابع طبيعي تجديد شونده (جنگل و مرتع) در برنامه اول و دوم توسعه. نشريه پژوهش و سازندگي، دوره 14، شماره 3، 19-21.
9. رحماني، س.، ۱۳۷۲. اهميت اقتصادي مراتع و آموزش تبليغاتي در استفاده بهينه از آن. مجموعه مقالات اولين سمينار ملي مديريت در ايران. انتشارات دانشگاه صنعتي اصفهان.
10. رجبي، ژ، زارع، م، زارع، ف، سلام‌پور، ک. 1389. بررسي عوامل مؤثر بر تخريب مراتع و ارزيابي اقتصادي طرح احياء مراتع به روش بوته‌کاري ( مطالعه موردي شهر زنجان)، چهارمين همايش و نمايشگاه تخصصي مهندسي محيط زيست ايران.
11. رضايي، ر.، عابديني، ه.، قراخاني، د.، 1398. تاثير بازارگرايي بر توسعه خدمات جديد با تاکيد بر نقش ميانجي استراتژي هاي‌ نوآوري اکتشافي و بهره‌بردارانه. فصلنامه مديريت توسعه و تحول، (39)، 69-77.
12. زارع چاهوکي، م.، سنايي،ا.، 1396. واکاوي عامل‌هاي محيطي و مديريتي مؤثر بر پايداري زيست بوم‌هاي مرتعي. مجله پژوهش‌هاي راهبردي در علوم کشاورزي و منابع طبيعي, 2(1), 45-58.
13. عابدي، م.، ارزاني، ح.، 1383. تعيين ويژگي‌هاي سلامت مرتع به کمک شاخص‌هاي اکولوژيک: ديدگاهي نوين در آناليز و ارزيابي مرتع، سومين همايش ملي مرتع و مرتع‌داري ايران، کرج.
14. علي‌بيگي، ج.، 1397. بررسي نظام حقوقي بهره‌برداري جوامع روستايي و عشايري از منابع طبيعي در ايران، انسان و محيط زيست، 16(1)، 75-93.
15. گوشه‌گير، س. ز.، فقهي، ج.، مروي مهاجر، م.، مخدوم، م.، Ch. Rosset. 1394. تعيين شاخص‏هاي اجرايي مناسب براي پايش پايداري کارکردهاي جنگل‏هاي شمال ايران ‌(مطالعۀ موردي: جنگل خيرود). نشريه محيط زيست طبيعي، 68 (2)، 267-276.
16. معتمدي ج.، قائمي، س. ن.، حجاريان، م.، سوري، م. 1399. اندازه واحدهاي مديريتي مرتعداري جهت استفاده چراي دام در مناطق مختلف آب و هوايي آذربايجان غربي. مرتع. ۱۴(۳):۴۲۱-۴۰۸.

Yousefi M, Esmaeilpour Y, Joneidi Jafari H, Mohammadi Kangarani H, Salehi S. Application of fuzzy and Boolean methods in prioritizing indicators for assessing the stability of nomadic rangelands (Robat Sarvestan Rangelands, Fars Province). PEC 2022; 9 (19) :19-23

یوسفی مسعود، اسماعیل‌پور یحیی، جنیدی جعفری حامد، محمدی کنگرانی حنانه، صالحی سعید. کاربرد روش‌های فازی و بولین در اولویت‌بندی شاخص‌های ارزیابی پایداری مراتع عشایری (مطالعه موردی: مراتع میانبند رباط سروستان، استان فارس). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1400; 9 (19) :19-23

دوره 9، شماره 19 - ( پاییز و زمستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها