حمید جمالی1 ، الهام قهساره اردستانی* ، عطالله ابراهیمی1 ، فاطمه پردل1
1- دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد
دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد ، elham.ghehsareh@nres.sku.ac.ir
روش‌های کمی تجزیه و تحلیل پوشش گیاهی، اساس توصیف و تحلیل جوامع گیاهی بشمار می‌روند و تراکم به عنوان یکی از مشخصه‌های اصلی برای ارزیابی عملکرد اکوسیستم‌های مرتعی (اثرات کوتاه و بلندمدت) و تصمیم‌گیری‌های مدیریتی نقش مهمی را ایفا می‌کند. بدین منظور کارایی روش‌های فاصله‌ای تراکم گیاهی در شدت تراکم‌های مختلف با انواع الگوهای پراکنش با کاربرد جمعیت شبیه‌سازی شده بر پایه تراکم واقعی (روش شاهد) گونه Astragalus albispinus Sirj & Bornm، در منطقه نیمه‌خشک مراتع مرجن، استان چهارمحال و بختیاری مورد مطالعه قرار گرفت. طرح‌های شبیهسازی در هشت محدوده 40 ×100 متری در سه شدت تراکم با سه الگوی پراکنش طراحی شد. صحت و دقت پیش‌بینی هفت روش فاصله‌ای تراکم گیاهی با مقایسه مقادیر پیش‌بینی این روش‌ها با روش شاهد و استفاده از شاخص خطای نقطه ایده‌آل مورد بررسی قرار گرفتند. به طور کلی نتایج نشان داد که روش زاویه منظم در الگوی پراکنش یکنواخت در شدت تراکم پایین، روش یک چهارم نقطه مرکزی در الگوی پراکنش تصادفی در شدت تراکم پایین و روش نزدیک‌ترین به سومین فرد در سایر انواع الگوهای پراکنش و شدت تراکم‌های مختلف، بهترین روش‌های برآورد فاصله‌ای تراکم برای گونه گیاهی A. albispinus هستند. به طور کلی در انتخاب مناسب‌ترین روش‌ فاصله‌ای برآورد تراکم، نوع الگوی پراکنش و در برخی موارد شدت تراکم گونه‌های گیاهی باید درنظر گرفته شود که بتوان به یک برآورد بدون اریب از تراکم جمعیت گیاهی دست یافت، بر این اساس می‌توان رویشگاه‌های مختلف این گونه گیاهی را از نظر مدیریت و بهره‌برداری مورد پایش و ارزیابی قرار داد.
واژه‌های کلیدی: پوشش گیاهی، روش‌های فاصله‌ای برآورد تراکم، الگوی پراکنش، شبیه‌سازی، شاخص خطای نقطه ایده‌آل
دریافت: 1399/6/31 | پذیرش: 1399/11/1 | انتشار: 1400/7/6
1. بارانيان، ا.، بصيري، م.، بشري، ح.، ترکش، م. 1393. تاثير اندازه و شکل پلات بر دقت و تعداد نمونه در مطالعه تراکم و تاج پوشش گياهي (مطالعه موردي: منطقه فريدن اصفهان)، مجله مرتع، 8(1): 36-25.
2. بارانيان، ا.، بصيري، م.، بشري، ح.، ترکش، م. 1390. بررسي الگوي پراکنش پايه‌هاي گياهي با استفاده از روش‌هاي آناليز نقطه‌اي، شاخص‌هاي کوادراتي و فاصله‌اي (مطالعه موردي: منطقه فريدن اصفهان)، مجله مرتع، 5(3): 269-258.
3. پردل، ف.، ابراهيمي، ع.، عزيزي، ز. 1396. پايش تغييرات مکاني و زماني توليد گياهي از طريق محاسبه و تعميم شاخص‌هاي گياهي مبتني بر ماهواره لندست 8 (مطالعه موردي: مرتع مرجن بروجن، مجله مرتع، 11(2): 178-166.
4. پيرمحمدي، ز.، مهدوي، ع. 1398. کارايي شاخص‌هاي نمونه‌برداري در تحليل الگوي مکاني گونه‌هاي چوبي در جنگل زاگرس مرکزي (منطقه کلخاني کوهدشت لرستان)، نشريه حفاظت زيست بوم گياهان، 7(14): 327-343.
5. جهانتاب، ا.، قاسمي آريان، ي.، سپري، ع.، حنفي، ب.، يزدان‌پناه، ع.ا. 1391. تعيين الگوي پراکنش گونه‌هاي گياهي غالب مراتع کوهستاني زاگرس مرکزي (مطالعه موردي: منطقه ديشموک در استان کهگيلويه و بويراحمد)، فصلنامه علمي-پژوهشي تحقيقات مرتع و بيابان ايران، 19(3): 482-489.
6. حسين‌پور، ل.، جعفريان، ز.، رستگار، ش.، قليچ‌نيا، ح. 1396. تعيين الگوي پراکنش زرشک (Berberis integerrima) با استفاده از نمونه‌برداري صد درصد، شاخص‌هاي فاصله‌اي و نقطه‌اي مراتع مشجر اسب‌چر استان مازندران، نشريه حفاظت زيست بوم گياهان، 5(10): 154-139.
7. زارع‌کيا، ص.، ميرحاجي، ت. 1396. ارزيابي مقدماتي چند گونه گون علفي چندساله به منظور انتخاب ژنوتيپ برتر ايستگاه تحقيقات مراتع همند آبسرد، نشريه حفاظت زيست بوم گياهان، 5(10): 99-87.

Jamali H, Ghehsareh Ardestani E, Ebrahimi A, Pordel F. Assessment of plotless plant density methods of Astragalus albispinus Sirj & Bornm in various plant density intensities and distribution patterns. PEC 2021; 9 (18) :69-92

جمالی حمید، قهساره اردستانی الهام، ابراهیمی عطالله، پردل فاطمه. ارزیابی روش‌های فاصله‌ای برآورد تراکم گونه Astragalus albispinus Sirj & Bornm در شدت تراکم‌های مختلف با انواع الگوهای پراکنش‌. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1400; 9 (18) :69-92

دوره 9، شماره 18 - ( بهار و تابستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها