:: دوره 1، شماره 3 - ( (دوره اول - شماره سوم - پاییز 1392 ) - تعداد مقالات موجود: 7 مقاله 1392 ) ::
بررسی ارتباط عوامل محیطی و شدت چرای دام با پوشش گیاهی در اکوسیستم های مرتعی خوی
جواد معتمدی1 ، فاطمه علیلو* ، اسماعیل شیدای کرکج3 ، فرشاد کیوان بهجو4 ، رقیه قریشی5
1- گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع‌طبیعی دانشگاه ارومیه
دانشگاه محقق اردبیلی ، f.aliloo@yahoo.com
3- مرتعداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع‌طبیعی گرگان
4- گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه محقق اردبیلی
5- مرتعداری دانشگاه محقق اردبیلی
در مدیریت مراتع شناخت عوامل محیطی و میزان اثر آنها بر پوشش گیاهی بسیار حائز اهمیت است. این پژوهش به منظور ارزیابی و تعیین مهم‌ترین عوامل محیطی و مدیریتی موثر بر پراکنش گونه های گیاهی در مراتع دیزج و بطچی شهرستان خوی انجام شد. پس از تعیین تیپ های گیاهی شاخص، در مناطق معرف هر تیپ، نمونه برداری به روش تصادفی- سیستماتیک در امتداد ترانسکت های 100 متری و داخل پلات‌های یک متر مربعی با برداشت میزان تراکم و درصد پوشش گونه های گیاهی انجام شد. سطح نمونه ها براساس تغییرات اندازه تاج گونه های گیاهی غالب و تعدادشان با استفاده از روش آماری تعیین شد. در ابتدا و انتهای هر ترانسکت نمونه خاک نیز از عمق (15-0) سانتی متری برداشت شد. همچنین اطلاعات مربوط به ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت جغرافیایی و شدت چرا ثبت گردید. ویژگی های بافت خاک، آهک، اسیدیته، هدایت الکتریکی رطوبت اشباع و ماده آلی در آزمایشگاه اندازه گیری شد. در گام آخر به منظور بررسی رابطه بین عوامل محیطی و پراکنش جوامع گیاهی از تجزیه مولفه های اصلی (PCA) و برای بررسی ارتباط بین گونه و عوامل مذکور ار روش آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA) استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که عوامل محیطی اثر یکسانی در پراکنش گونه های گیاهی ندارند و مهم‌ترین عوامل موثر در پراکنش و استقرار گونه های غالب نظیر Artemisia fragrans و Agropyron trichophorum بافت خاک، چرا، بارندگی، ارتفاع از سطح دریا و جهت جغرافیایی و هدایت‌ الکتریکی می باشند. نتایج حاصل از این مطالعه، مبین اثرات عوامل محیطی بر کنترل و پراکنش گونه‌های گیاهی است، لیکن اثرات نامطلوب فعالیت های انسان (مدیریت چرای دام) بر مدیریت پایدار مراتع منطقه انکار ناپذیر است.
واژه‌های کلیدی: پوشش گیاهی، عوامل محیطی، ‌ شدت چرا، تجزیه مولفه های اصلی (PCA)، آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA)، مراتع خوی.
دریافت: 1392/3/29 | پذیرش: 1392/10/21 | انتشار: 1393/4/20

Motamedi J, Alilou F, Sheidai Karkaj E, Keivan Behjou F, Goreishi R. Investigation on relationship environmental factors and grazing intensity with vegetation cover in Khoy rangeland ecosystems. PEC 2013; 1 (3) :73-90

معتمدی جواد، علیلو فاطمه، شیدای کرکج اسماعیل، کیوان بهجو فرشاد، قریشی رقیه. بررسی ارتباط عوامل محیطی و شدت چرای دام با پوشش گیاهی در اکوسیستم های مرتعی خوی. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1392; 1 (3) :73-90

دوره 1، شماره 3 - ( (دوره اول - شماره سوم - پاییز 1392 ) - تعداد مقالات موجود: 7 مقاله 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها