:: دوره 9، شماره 18 - ( بهار و تابستان 1400 ) ::
بختیار فتاحی* ، مائده قربان پور دلیوند2 ، بشری گرگانی3 ، فاطمه قاسمی حاجی ابادی3
دانشکده منابع طبیعی و محیط ز یست، دانشگاه ملایر، ملایر، کیلومتر 4 جاده اراک، دانشگاه ملایر ، fattahi_b@yahoo.com
2- ساری، دانشگاه منابع طبیعی ساری
3- ملایر، کیلومتر 4 جاده اراک، دانشگاه ملایر
چکیده:   (2033 مشاهده)
فلور هر منطقه در نتیجه پاسخ ­های زیستی گیاهان به شرایط فعلی و تکامل و سازش گیاهان از گذشته تا‌کنون می­ باشد. گیاهان از اصلی­ ترین ارکان اکوسیستم‌ها هستند و شناسایی علمی آن‌ها در ارتباط با محیط رویشی­ شان اهمیت کاربردی بسیار زیادی دارد. مطالعه حاضر با هدف معرفی شکل زیستی و ترکیب گونه ­ای عناصر گیاهی در دامنه­های جنوبی مراتع کوه گرمه ملایر در استان همدان در سال­ های 1396 و 1397 صورت گرفته است. طی بازدید و پیمایش­ های صحرایی، گونه­ های گیاهی عکس­برداری، جمع آوری و به شناسایی کلیه گونه­ های گیاهی موجود در منطقه مورد مطالعه اقدام شد و در مجموع تعداد 167 گونه گیاهی در منطقه شناسایی شد. این گونه­ ها متعلق به 24 تیره و 114 جنس گیاهی هستند. در بین این گیاهان تیره­های Compositae با 33،Leguminosae  با 22 و Graminae با 18 گونه از بیشترین تنوع برخوردار می­ باشند. کورولوژی گونه­ ها نیز نشان داد که فراوان­ ترین عنصر رویشی در منطقه به‌ترتیب مربوط به مدیترانه ­ای- ایران تورانی (37%)، ایران تورانی-بومی (28%) و مدیتران ه­ای و نیز اروپا سیبری (22%) است. هم­چنین طبقه­ بندی گیاهان بر اساس شکل زیستی رانکایر نشان داد که تروفیت دارای 69 گونه، کامفیت 47 گونه، کریپتوفیت 9 گونه و همی­کریپتوفیت 42 گونه بودند. بیش­ترین گیاهان منطقه تروفیت­ها می­ باشند که حاکی از تخریب صورت گرفته در این اراضی است. سهم بیشتر گیاهان شناسایی شده در منطقه به لحاظ کارکرد به ترتیب علوفه ­ای، حیات وحش و تنوع زیستی بود؛ همچنین گونه­ های چندساله بیشترین توزیع را در منطقه داشتند. بررسی فلوریستیک گیاهان هر ناحیه از نظر شناخت تنوع زیستی و مدیریت منابع طبیعی حائز اهمیت است؛ زیرا یکی از مهمترین روش­ها جهت شناخت ظرفیت، مدیریت، حفاظت از ذخایر تنوع زیستی و حفظ ژنتیک گیاهان آسیب پذیر، بررسی فلور می ­باشد که می ­تواند اطلاعات ارزشمندی را برای شناخت، درک و مدیریت موثرتر ویژگی­ های طبیعی این عرصه­ ها فراهم آورد.
واژه‌های کلیدی: ترکیب گیاهی، کارکرد گونه ای، کورولوژی، طبقه بندی رانکایر
دریافت: 1399/1/29 | پذیرش: 1400/1/23 | انتشار: 1400/7/6
1. آتش¬گاهي، ز.، اجتهادي، ح.، زارع، ح. 1394. ارتباط عوامل توپوگرافي و تنوع گياهان در جنگل¬هاي شرق دودانگه ساري استان مازندران، مجله زيست¬شناسي ايران، شماره 28 (1): 11-1.
2. احساني، س.م، تمرتاش، ر.، حشمتي، غ.، شيداي کرکج، ا. 1398. انتخاب سايت هاي محافظت شده براي برنامه ريزي مديريت بر اساس ارزيابي تنوع فلوريستيک و گونه (مطالعه موردي: ولويه کياسر ، مازندران). مجله تحقيقات گياهان (مجله زيست شناسي ايران) ، 33: 465-476
3. احيايي، ع.ا.، خراساني، ن.ا.، رياضي، ب. 1393. بررسي تنوع گونه¬هاي حاشيه درياچه زريوار مريوان، نشريه محيط زيست طبيعي، منابع طبيعي ايران، 67(1): 53-64.
4. اسماعيل¬زاده، ا.، نورمحمدي، ك.، اسدي، ح.، يوسف¬زاده، ح .1393. مطالعه فلورستيك جنگل¬هاي صلاح¬الدين كلا، نوشهر، ايران، تاکسونومي و بيوسيستماتيک، 6 (19): 54-37.
5. اسعدي، ع.م.، دادخواه، ع.ر. 1389. بررسي تركيب فلوريستيكي و غناي گونه¬اي مراتع ييلاقي اسدلي - پلميس در استان خراسان شمالي. فصلنامه علمي -پژوهشي تحقيقات مرتع و بيابان ايران. جلد 17¬، شماره 4، صفحات: 603-589.
6. تيمور¬زاده، ع.، قرباني، ا.، کاويان¬پور، ا.ح. 1394. بررسي فلور، شكل زيستي و كورولوژي گياهان جنگل-هاي جنوب¬شرقي شهرستان نمين (اسيقران، فندوقلو، حسني و بوبيني) در استان اردبيل. مجله پژوهش¬هاي گياهي (مجله زيست شناسي ايران). جلد 28 ، شماره 2.
7. خرازيان، ن.، عبائيان، ف.، يوسفي، م. 1396. مطالعه فلوريستيكي منطقه حفاظت¬شده زرچشمه در استان اصفهان. مجله پژوهش¬هاي گياهي (مجله زيست¬شناسي ايران). جلد 30 ، شماره 1.
8. زارع چاهوکي، م،ع. 1394. کتابچه جامعه شناسي گياهي، دانشکده منابع طبيعي دانشگاه تهران.
9. عبدي، م .، افشارزاده، س. 1391. بررسي فلورستيک منطقه شمال بادرود استان اصفهان، زيست-شناسي گياهي، 4 (13): 12-1.
10. فتاحي، ب.، آقابيگي¬امين، س.، ملکي، م. 1397. مطالعه خصوصيات کشت دو گونه Acantholimon oliganthum Boiss. و Acantholimon olivieri (Jaub. ET Spach) در رشته کوه زاگرس (مطالعه موردي: منطقه حفاظت شده لشکردر) ، دانشکده منابع طبيعي و محيط زيست دانشگاه ملاير ، پروژه تحقيقاتي.
11. قمي، س.، زارع¬چاهوکي، م. ع.، آذرينوند، ح. 1391. بررسي تنوع گياهان با توجه به شکل¬زيستي و فرم¬رويشي در بخشي از مراتع طالقان (مطالعه موردي: مراتع آرتون-فشندک). شماره 96.
12. کاظميان، آ.، ثقفي خادم، ف.، قرباني، م.، 1383 . مطالعه فلورستيک بند گلستان و تعيين شکل هاي زيستي و پراکنش جغرافيايي گياهان منطقه. پژوهش و سازندگي شماره 64، صفحات 48-61.
13. نقي¬نژاد، ع.ر.، مختاري، س.، جوهر¬چي، م.ر. 1394. بررسي فلوريستيك، اشكال زيستي و پراكنش جغرافيايي گياهان كوه¬هاي مرزي ارزنه تايباد، خراسان رضوي. مجله پژوهش¬هاي گياهي (مجله زيست¬شناسي ايران). جلد 28، شماره 1.

Fattahi B, Ghorbanpour Delivand M, Gorgani B, Ghasemi Haji Abadi F. Chorology, Biological Form and Composition of Species of Plant Elements in the southern slopes of the mountain ranges of Garmeh Malayer. PEC 2021; 9 (18) :267-285

فتاحی بختیار، قربان پور دلیوند مائده، گرگانی بشری، قاسمی حاجی ابادی فاطمه. بررسی کورولوژی، شکل زیستی و ترکیب گونه‌ای عناصر گیاهی مراتع (مطالعه موردی: دامنه های جنوبی کوه گرمه ملایر، همدان). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1400; 9 (18) :267-285

دوره 9، شماره 18 - ( بهار و تابستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645