عقیل مددی* ، مرتضی قراچورلو2
دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل ، aghil48madadi@yahoo.com
2- اردبیل
چکیده:   (2060 مشاهده)

آگاهی و شناخت صحیح از تغییرات پوشش جنگلی در ارتباط با عوامل و عناصر محیطی به لحاظ رهنمودهای حفاظتی و حمایتی حائز اهمیت می­باشد. پژوهش حاضر باهدف تشخیص، کمی­سازی و پیش­بینی چنددوره­ای جنگل­زدایی در ارتباط با متغیرهای توپوگرافی با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک انجام گرفت. حوضه­های آبخیز ارسباران شامل سه حوضه ناپشته­چای، ایلگینه­چای و مردانقم­چای، واقع در شمال غرب ایران به دلیل داشتن اکوسیستم­های جنگلی ارزشمند مورد هدف قرار گرفت. در این راستا کاهش پوشش جنگلی به‌عنوان متغیر وابسته، طی سه دوره زمانی مختلف شامل 1996-1984، 2006-1996، 2017-2006 و با استفاده از تصاویر ماهواره لندست به روش مقایسه پس از طبقه­بندی آشکار گردید. از طرفی هشت متغیر مستقل توپوگرافی از مدل رقومی ارتفاع (DEM) باقدرت تفکیک 30 متر استخراج شد. این متغیرها شامل ارتفاع، شیب، شاخص موقعیت توپوگرافی، شاخص رطوبت توپوگرافی، جهات شیب شمالی و شرقی، انحناء مسطح و انحناء پروفیل بود. نتایج آشکارسازی تغییرات طی سه دوره زمانی نشان داد که افزایش جنگل­زدایی از دوره اول تا سوم در حوضه­های ایلگینه و مردانقم مشهوده بوده و در مقابل، حوضه ناپشته با روند کاهشی جنگل­زدایی مشخص شد. نتایج آزمون مدل رگرسیون لجستیک رضایت­بخش بوده و از کارایی قابل‌قبول آن در تبیین و پیش­بینی رخداد کاهش گستره جنگل در ارتباط با متغیرهای توپوگرافی حکایت داشت، به‌طوری‌که مقادیر مشخصه عملکرد نسبی (ROC) حاصل در سه دوره زمانی به ترتیب برابر با 76/0، 72/0 و 64/0 بود. نتایج مدل­سازی نشان داد که بالاترین احتمال وقوع جنگل­زدایی به پهنه­های محدب و برآمده، ارتفاعات بالا، دره­ها و پیرامون رودها، شیب­های تند و جهات دامنه جنوبی و شرقی و نم­زارها اختصاص دارد.

واژه‌های کلیدی: ارسباران، تغییرات زمانی ـ مکانی، توپوگرافی، دینامیک، جنگل زدایی
دریافت: 1398/10/8 | پذیرش: 1399/5/6 | انتشار: 1399/12/22
1. آرخی، ص.، جعفرزاده، ع.ا.، یوسفی، ص. 1391. شبيه¬سازيتخريبجنگلبااستفادهازرگرسيونلجستيك، GISو سنجش از دور (مورد: جنگل¬های شمال ایلام)، جغرافیا و توسعه، 16: 31-42.
2. اداره کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی. 1391. بازنگری و به¬روز¬رسانی مطالعات تفصیلی مجموعه پارک ملی و منطقه حفاظت¬شده ارسباران، شرکت مهندسین مشاور پایداری طبیعت و منابع، 114 ص.
3. الهیان، م.ر. 1387. طبقه¬بندی اکوسیستم جنگلی ارسباران با روش بایوژئوکلیماتیک (BEC)، پایان¬نامه کارشناسی ارشد جنگل¬داری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد واحد چالوس، 120ص.
4. حسین¬زاده، م.م.،درفشی، خ.، میرباقری، ب. 1392. مدل‌سازیتغییراتگسترهجنگلوبررسیعواملمؤثربرآنبااستفادهازمدلرگرسیونلجستیکدرمحیطGIS(بررسیموردی: حوضه‌هایآبخیزوازولاویج)، تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، 21(1): 86-98.
5. حمزه¬ای، ب.، صفوی، س.ر.، عصری، ی.، جلیل، عادل. 1389. تجزيهوتحليلفلوريستيکيوتوصيفمقدماتيپوششگياهيذخيره-گاهزيست¬کرهارسباران،شمالغربايران، رستنیها، 11(1): 1-16.
6. قراچورلو، م. 1396. بررسی نقش پارامترهای ژئومورفولوژی در پراکنش پوشش گیاهی حوضه¬های آبخیز ارسباران (مطالعه موردی: ناپشته¬چای، ایلگینه¬چای و مردانقم چای)، رساله دکتری ژئومورفولوژی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی، 172 ص.
7. قربان¬نیا خیبری، و.، میرسنجری، م.م.، آرمین، م. 1396. پیش¬بینی تغییرات کاربری جنگل در حوزه آبخیز چالوس¬رود، سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی، 8(2): 79-91.
8. محمدزاده، ا.، بصیری، ر.، تراهی، ع.ا.، داداشیان، ر.، الهیان، م.ر. 1393. ارزيابيتنوعزيستيگونه-هايگياهيمنطقةارسبارانبااستفادهازشاخص¬هايغيرپارامتريكدرارتباطباعاملتوپوگرافيشيب (مطالعه موردی: حوضه آبخیز ایلگینه¬چای و کلیبرچای)، پژوهش¬های گیاهی، 27(4): 728-741.
9. مسروری، ا.،شتایی، ش.،معیری، م.ه.،سوسنی، ج.، باقری، ر. 1394. مدل-سازيتخريبگسترهجنگلبااستفادهازمتغيرهايفيزيوگرافيواقتصادياجتماعي (مطالعه موردی: بخشی از حوضه جنگلی کاکارضای خرم¬آباد)، بوم¬شناسی جنگل¬های ایران، 3(5): 20-30.

Madadi A, Gharachorlu M. Multi-period monitoring and prediction of forest cover loss using logistic regression model in Arasbaran catchments. PEC 2021; 8 (17) :101-122

مددی عقیل، قراچورلو مرتضی. پایش و پیش بینی چنددوره ای کاهش پوشش جنگلی با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک در حوضه های آبخیز ارسباران. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1399; 8 (17) :101-122

دوره 8، شماره 17 - ( پاییز و زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها