ساجده بلوچی1 ، نفیسه مهدی نژاد* ، براتعلی فاخری1
1- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی
دانشکده ی کشاورزی دانشگاه زابل، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی ، nmahdinezhad52@gmail.com
به‌منظور بررسی تنوع مورفومتریکی جمعیت­های گز روغنی موجود در ده منطقه و روستای واقع در شهرستان‌های فنوج و نیکشهر بلوچستان شامل بنت، کشیگ، دسک، روستای مدحی، نسفوران، کناردان، ورودی تنگ فنوج، دهان و هفت دختران, بذور گز روغنی جمع‌آوری شد، تعداد بیست بذر ضدعفونی شده از هر ژنوتیپ در سه تکرار در پتری­دیش­های مجزا کشت و ظروف کشت محتوی جنین­های نارس در اتاق رشد با تناوب نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی و دمای 25 درجه سانتی­گراد روز و 19 درجه سانتی­گراد شب قرار گرفتند و پس از جوانه­زنی در قالب طرح کاملاً تصادفی در گلدان کشت گردیدند. پس از گذشت سه ماه و استقرار کامل در مرحله پهن‌برگی صفات مرفولوژیکی شامل طول ریشه، طول غده، طول گیاهچه، قطر غده، تعداد برگ، فاصله برگ اصلی تا برگ سوزنی، طول ساقه، طول ساقه سوزنی و طول برگ سوزنی موردبررسی قرار گرفتند. تجزیه آماری شامل تجزیه واریانس، همبستگی بین صفات, تجزیه خوشه­ای و تجزیه عامل‌ها به کمک نرم افزار آماری SAS نسخه 3/9 انجام شد. طبق نتایج تجزیه واریانس همه صفات کمی موردمطالعه در سطح 05/0 اختلاف معنی­داری نشان دادند. نتایج این تحقیق همبستگی بالایی بین صفات اندازه‌گیری شده را نشان می‌دهد. بر اساس نتایج کلاستر ژنوتیپ­های مختلف گیاهی در دو گروه مجزا قرارگرفته-اند. تجزیه به عامل‌ها نیز نشان داد که مقادیر ویژه 4 عامل بیشتر از یک بوده و مجموعاً 82 درصد از تغییرات کل را در بین 10 جمعیت توجیه نموده­اند.
واژه‌های کلیدی: گز روغنی، صفات موفولوژیکی، تنوع، منطقه، گیاهچه
دریافت: 1398/2/2 | پذیرش: 1398/6/2 | انتشار: 1399/6/31
1. اسدی کرم, ف., میرزایی ندوشن, ح., امام, م., بخشی خانیکی, غ., کنشلو, ه., آچاک, م. و محمدیوسف.1389. بررسی تنوع درون و بین جمعیت‌های مختلف گز روغنی (Moringa peregrina (Forssk.) Fiori) در رویش بذر نارس. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران,26:.168-184.‎
2. اسدي كرم, ف., ميرزايي ندوشن, ح., امام, م., بخشي خانيكي, غ. و سردابي, ف.1392. بررسي شاخه زايي در تعدادي از جمعيت هاي گز روغني (Moringa peregrina).‎
3. باباییزارچ, م.ج., فتوکیانم.ح.,محمودی, س. 1391. ارزیابیتنوعژنتیکیصفات مورفولوژیکبرخیازژنوتیپ‌هایگندمبااستفادهازروشهايآماريچندمتغیره, پژوهشنامهاصلاحگیاهان زراعی,12: 85-98.
4. بیکی, ا.ح., عباسپور, ن. و مظفری, ج. 1392. بررسی تنوع وراثتی ارقام زراعی و گونه¬های خودرو جنسCrocusبا استفاده از نشانگر ISSR در ایران, زیست شناسایی ایران, 2: 173-164.
5. پورداد, س., جمشیدمقدم, م. 1392. بررسیتنوعژنتیکیدرکلکسیونگلرنگ (Carthamus tintorius) درشرایطدیم,مجلهزراعتدیمایران1: 1-16.
6. پورمیدانی, ا., میرزایی ندوشن, ح. 1384. تنوع ژنتیکی و تجزیه و تحلیل خوشه ژنوتیپHaloxylon,مجله تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان, 12 : 1-16.
7. حاتمیملکی,ح., کریمزاده, ق.,درویشزاده,ر.,علوي,ر. 1391. تنوعژنتیکیتوتون‌هايشرقیبا روش‌هايآماريچندمتغیره,نشریهپژوهش‌هایزراعیایران,100:10-106.
8. حاذقجعفري,پ.,اهريزاد,س.,محمدي, س.ا., نورمندمؤید,ف., پیمان,ب.1393.گروهبندي ژنوتیپ‌هايیونجهازنظرصفاتمختلفبااستفادهازروش‌هايآماريچندمتغیره, پژوهشنامهاصلاحگیاهان زراعی, 14: 107-121.
9. طباییعقدایی,س. ر.,بابایی,م. 1382.ارزیابیتنوعژنتیکیبرایتحملخشکیدرقلمه‌های گل محمدی(Rosa damascena Mill)بااستفادهازتجزیه‌هایچندمتغییره, فصلنامهپژوهشیتحقیقاتژنتیکواصلاحگیاهانمرتعیوجنگلیایران,11:39-51.
10. قهرمان, ا. 1379. فلور رنگی ایران,مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور.
11. مظفریان، و. 1383. درختان و درختچه‌های ایران. چاپ دوم، انتشارات فرهنگ معاصر، تهران. ص990.
12. موسويزاده, ع.,مقدم, م.,تورچی, م.,محمدي, س.ا., مسیحا, س.1385. تنوعمورفولوژیکی وزراعیتوده‌هايبومیپیازایران,مجلهعلومکشاورزيایران,37: 193-202.
13. موسيپورگرجي,ا.,زربخش, ع.1385.تعيينميزانهمبستگي وتوارثپذيريصفاتکميوکيفيسيبزميني,نهمينکنگره ژنتيکايران.
14. میرزایی ندوشن, ح.,اسدی کرم, ف. 1389. مورینگا اعجاز طبیعت, تهران موسسه تحقیقات جنگل¬ها و مراتع.

balochi S, mahdinezhad N, fakheri B. Evaluation of morphometric diversity of Moringa Peregrina Baluchestan populations. PEC 2020; 8 (16) :249-264

بلوچی ساجده، مهدی نژاد نفیسه، فاخری براتعلی. ارزیابی تنوع مورفومتریکی جمعیت‌های درختچه گز روغنی Moringa peregrina )) بلوچستان. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1399; 8 (16) :249-264

دوره 8، شماره 16 - ( بهار و تابستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها