مطالعه تنوع مورفولوژی و فیزیولوژی درخت دارویی انار شیطان (Tecomella undulate)
محبوبه سالمی1 ، نفیسه مهدی نژاد* ، براتعلی فاخری3 ، حبیب ا. . ایجباری4
1- دانش‌آموخته کارشناسی ارشد باغبانی ،گروه باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
دانشگاه زابل، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل ، nmahdinezhad@uoz.ac.ir
3- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
4- گروه زیست شناسی،دانشکده علوم پایه،دانشگاه زابل
انار شیطان درختی به­طور تقریبی همیشه سبز است که به ­دلیل گل‌های زیبا، مقاومت به دما و خشکی بالا، تثبیت شن­های روان، درمان برخی بیماری­ها و تهیه چوب قابل‌ توجه است. در این مطالعه تفاوت میان جمعیت‌های انار شیطان هفت رویشگاه متفاوت از شهرستان جیرفت واقع در استان کرمان با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی ارزیابی و تحلیل گردید. نتایج نشان داد اکثر صفات مورد بررسی  در رویشگاه‌های مورد مطالعه دارای اختلاف معنی­دار بودند که نشان‌دهنده وجود تنوع در هر صفت می‌باشد. با افزایش ارتفاع از سطح دریا ارتفاع گیاه، طول و عرض برگ و وزن تر و خشک و قطر ساقه روندی کاهشی نشان دادند. همچنین بیشترین میزان فعالیت آنزیم­های آنتی ‌اکسیدان مربوط به برگ درختان مناطق عنبرآباد و گمرکان بود. ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد بین برخی از صفات رویشی و صفات فیزیولوژیک همبستگی مثبت یا منفی معنی­دار وجود دارد. در نهایت، می‌توان از این تنوع موجود در میان توده­های جمع‌آوری ‌شده در مناطق جنوب کشور به ­عنوان یک منبع ژنتیکی ارزشمند، برای کارهای اصلاحی استفاده کرد.

واژه‌های کلیدی: جمعیت، رویشگاه، تنوع ژنتیکی، جیرفت، صفات
دریافت: 1398/1/11 | پذیرش: 1398/5/8 | انتشار: 1398/12/27

Salemi M, mahdi nezhad N, fakheri B A, Ijbari H. Study of the Morphological and Physiology Variability of Anarshitan Medicinal tree (Tecomella undulate ). PEC 2020; 7 (15) :275-294

سالمی محبوبه، مهدی نژاد نفیسه، فاخری براتعلی، ایجباری حبیب ا.... مطالعه تنوع مورفولوژی و فیزیولوژی درخت دارویی انار شیطان (Tecomella undulate). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1398; 7 (15) :275-294