ملیحه بهرنگ منش1 ، حسن خسروی* ، حسین آذرنیوند1 ، آلفانسو سناتور3
1- گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران
دانشگاه تهران، گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران ، hakhosravi@ut.ac.ir
3- گروه مهندسی محیط زیست و شیمی، دانشگاه دلا کالابریا، رند، ایتالیا
بررسی پایداری روند تغییرات پوشش گیاهی یکی از مهم‌ترین موضوعات مدیریت پوشش گیاهی در راستای توسعه پایدار است. انجام مطالعاتی دراین زمینه جهت انتخاب سیاست­های مدیریتی مناسب برای سازگاری بیشتر با شرایط جدید ضروری به نظر می­رسد. در این تحقیق تغییرات روند پویایی پوشش گیاهی استان فارس با استفاده از شاخص NDVI به‌ دست ‌آمده از MOD13Q1 در بازه زمانی 2001 تا 2017 مورد بررسی  قرار گرفت. آزمون من کندال و تیل-سن در Earth Trends Modeler نرم ‌افزار TerrSet و شاخص هورست در نرم ‌افزار Arc GIS محاسبه، سپس نتایج با یکدیگر تلفیق شدند. روند Theil-Sen برای تحلیل آماری شیب تغییرات، همراه با آزمون Mann-Kendall برای معنی­دار بودن این تغییرات، یک روش جدید برای بررسی روند تحلیل داده‌های سری زمانی NDVI است. با تلفیق نتایج تجزیه‌ و تحلیل روند و نتایج شاخص Hurst، پایداری آینده در روند تغییرات NDVI نیز محاسبه شد. با توجه به تجزیه‌ و تحلیل شاخص هورست، بیشتر تغییرات پوشش گیاهی در آینده مخالف با تغییراتی است که در گذشته اتفاق افتاده است. نتایج تحلیل روند تغییرات نیز بیانگر این است که رشد گیاه در مناطق کوهستانی به‌طور مداوم با نرخ بالاتر از مناطق دشت بهبود می‌یابد. در نهایت با تجزیه‌ و تحلیل  شاخص هورست و روند تغییرات پوشش گیاهی، بیشترین درصد تعداد پیکسل مربوط به ماه می با 1/41% در کلاس B می­باشد. کلاس B بیانگر این است که روند بهبود جایگزین روند تخریب در منطقه شده است و این روند در آینده ادامه نخواهد داشت. در این ماه نواحی شمالی و نوار جنوبی استان دارای مقدار ماکزیمم ارزش عددی می­باشد.
Hurst
واژه‌های کلیدی: شاخص هورست، من_کندال، NDVI، تیل-سن
دریافت: 1397/12/28 | پذیرش: 1398/3/20 | انتشار: 1398/12/27
1. شیخ، و.، بهره¬مند، ع.، موشخیان، ی. 1390. مقايسه روند متغيرهاي هيدرولوژيکي حوزه آبخيز اترک با استفاده از آزمون هاي ناپارامتري.پژوهش‌هاي حفاظت آب و خاك (علومكشاورزي و منابع طبيعي)، 18(2): 1-21.
2. عباس¬زادهتهرانی،ن.،صابری،ن. 1392. ارزیابیالگویتغییراتفصلیپوششاراضیباتحلیلداده-هایسنجشازدوری،سومینکنفرانسملیروزجهانیمحیط¬زیست 1392.

Behrang Manesh M, Khosravi H, Azarnivand H, Senatore A. Quantifying the trend of vegetation changes using remote sensing (Case study: Fars Province). PEC 2020; 7 (15) :295-318

بهرنگ منش ملیحه، خسروی حسن، آذرنیوند حسین، سناتور آلفانسو. کمی سازی روند تغییرات پوشش گیاهی با استفاده از سنجش از دور (منطقه مورد مطالعه: استان فارس). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1398; 7 (15) :295-318

دوره 7، شماره 15 - ( پاییز و زمستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645