رقیه حبیبی1 ، کامران رهنما* ، سید اسماعیل رضوی1 ، مرتضی خمیری1 ، محمدرضا آصف3
1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشکده تولید گیاهی-گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، kamranrahnama@gmail.com
3- مرکز تحقیقات گیاهپزشکی ایران

در این بررسی قارچ­های جداشده از ریشه گیاه گل آفتابی Helianthemum ledifolium و خاک اطراف دنبلان صحرایی (Terfezia claveryi) از 10 منطقه مختلف در شهرستان گنبد کاووس واقع در استان گلستان مورد شناسایی قرار گرفت. شناسایی قارچ­های دنبلان نمونه­برداری شده با روش­های مورفولوژیکی و مولکولی انجام گرفت. با استفاده از محیط کشت­های سیب‌زمینی دکستروز آگار، عصاره مالت آگار و موراشیگ و اسکوگ و نگهداری در دمای 25 درجه سانتی­گراد، 21 گونه­ی قارچی متعلق به 13 جنس جداسازی شد. بیشترین جدایه­ها به ترتیب مربوط به خاک اطراف آسکوکارپ­های دنبلان صحرایی (T.claveryi) و ناحیه ریزوسفر گیاه گل آفتابی (H. ledifolium) بود. گونه­های قارچی از دو جنس Aspergillus و Fusarium فراوان­ترین گونه­های جداسازی شده از خاک اطراف دنبلان صحرایی بودند. گونه­هایی از جنس­های Acremonium، Paecilomyces، Polyschema و Ulocladium با کمترین فراوانی برای اولین بار از این مناطق جداسازی شدند. همچنین گونه Polyschema sclerotigenum برای نخستین بار از ایران گزارش گردید. نتایج آنالیز نمونه خاک­های جمع‌آوری ‌شده از مناطق مختلف دارای دنبلان نشان داد که در ساختار خاک و میزان آهک موجود اختلاف کمی وجود دارد و غالب نمونه خاک­های جمع‌آوری ‌شده از نوع بازی با 2/8 pH، غیر شور، با میزان مواد آلی کم، شنی و میزان آهک بالا هستند. در حالی‌که میزان فسفر در اکثر نمونه­های خاک کم و تغییرات در مکان­های نمونه­برداری یکسان و اختلاف در بین آن­ها از نظر آماری معنادار نبود.

واژه‌های کلیدی: ریزوسفر، فسفر، فلور قارچی، Helianthemum ledifolium، Terfezia claveryi
دریافت: 1397/3/26 | پذیرش: 1397/11/20 | انتشار: 1398/12/27

Habibi R, Rahnama K, Razavi S E, Khomeiri M, Asef M R. Studies on the physical and chemical characteristics of soiland mycoflora from native desert truffle (Terfezia claveryi) and Helianthemum plant in Golestan province. PEC 2020; 7 (15) :181-195

حبیبی رقیه، رهنما کامران، رضوی سید اسماعیل، خمیری مرتضی، آصف محمدرضا. مطالعه خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک و قارچ‌های همراه دنبلان صحرایی (Terfezia claveryi) و گیاه گل آفتابی بومی استان گلستان. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1398; 7 (15) :181-195