سجاد قنبری* ، وحید نصیری2 ، یاسر محمدی3
دانشگاه تبریز، ghanbarisajad@gmail.com ، ghanbarisajad@gmail.com
2- vahid.nasiri@ut.ac.ir
3- ymohammadi84@yahoo.com
معیشت مردم روستایی به استفاده از زمین و بهره­برداری از منابع طبیعی و جنگل وابسته است. بنابراین فعالیت­های آن‌ها می­تواند اثرات معنی­داری بر این منابع داشته باشد. میزان این اثرات و تغییرات سطح جنگل از میزان توسعه‌یافتگی روستاها تأثیر می­پذیرد. هدف اصلی این مطالعه، بررسی ارتباط بین درجه توسعه­یافتگی روستاهای جنگلی با میزان تخریب جنگل در منطقه ارسباران (شمال استان آذربایجان شرقی) می­باشد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی بوده و برای جمع‌آوری داده­های تحقیق از شیوه کتابخانه­ای استفاده‌شده است. داده­ها در دو بخش تعیین درجه توسعه­یافتگی روستاها و تهیه نقشه‌های کاربری و تغییرات سطح جنگل، جمع­آوری و تحلیل شدند. ابتدا، روستاهای موردمطالعه ازلحاظ درجه توسعه­یافتگی با استفاده از شاخص­های اقتصادی اجتماعی، آموزشی بهداشتی و زیرساختی در پنج طبقه توسعه­یافتگی با ضریب ناموزون موریس تقسیم­بندی شدند. در مرحله بعد، به‌منظور بررسی میزان تغییرات سطح جنگل از تصاویر سنجنده­های مختلف ماهواره لندست استفاده شد. ضریب همبستگی بین میزان تخریب جنگل هر روستا با متغیرهایی مثل شاخص توسعه روستا، هزینه فرصت، ارتفاع از سطح دریا و میزان جمعیت محاسبه شد. نتایج نشان داد که از 15 روستا، پنج روستا، جزء روستاهای توسعه‌یافته و یک روستا جزء روستاهای محروم طبقه­بندی شدند. بررسی تغییرات سطح جنگل نشان داد که بیشترین افزایش تغییرات در دوره 86-96 مربوط به روستاهای ارزین، کلاله علیا، خریل و ابراهیم بیگلو به ترتیب برابر با 58/74، 41/56 و 55/55 و 51/48 هکتار است. بر اساس نتایج، میانگین تغییرات دوره 77-86، 08/6- هکتار و میانگین تغییرات دوره 86-96، 50/32- هکتار بوده است. بر اساس نتایج، بین تغییرات دوره اول و دوره دوم با اطمینان 99 درصد اختلاف معنی­داری وجود دارد. ضریب همبستگی نشان داد که شاخص توسعه روستا و تعداد جمعیت هر روستا با میزان تخریب جنگل همبستگی ضعیف و مستقیمی دارد. در مقابل، هزینه فرصت در هر روستا و ارتفاع از سطح دریا با میزان تخریب جنگل در هر روستا همبستگی ضعیف و معکوسی دارد.
واژه‌های کلیدی: تخریب جنگل، نقشه های کاربری، تغییرات سطح جنگل، هزینه فرصت.
دریافت: 1397/3/8 | پذیرش: 1397/10/2 | انتشار: 1398/7/8
1. افراخته، ح.، توفيقيان اصل، س.ا. 1395. تحليل مکاني-فضايي سطوح توسعه‌يافتگي دهستان‌هاي شهرستان بوير احمد، فصلنامه راهبردهاي توسعه روستايي 3 (2). 193-214.
2. بيات، م. 1388. سنجش توسعه‌يافتگي روستاهاي بخش کوار شهرستان شيراز با استفاده از روش تحليل خوشه‌اي، جغرافيا و برنامه‌ريزي محيطي، 33 (1)، 113-131.
3. رضواني، م.، هاشم زاده، ف. 1392. بررسي عوامل مؤثر در تخريب جنگل و تأثير خروج دام از حوزه 14 جنگل‌هاي شمال کشور (فومن)، نشريه پژوهش‌هاي علوم و فناوري چوب و جنگل، 20(3)، 125-138.
4. شکور، ع.، شمس‌الديني، ع.، زارع، ا.، کريمي، ف. 1392. تحليلي بر درجه توسعه‌يافتگي نواحي روستايي شهرستان مرودشت (با استفاده از مدل موريس)، مجله پژوهش و برنامه‌ريزي روستايي (2)، 49-74.
5. شمس‌الديني، ع. 1393. تحليلي بر درجه‌بندي شاخص‌هاي توسعه‌يافتگي در نواحي روستايي. فصلنامه جغرافيايي سرزمين، 11(42)، 37-50.
6. حشمت الواعظين، س.م.، 1392، ارزش‌گذاري اقتصادي جنگل (منابع طبيعي) براي تصميم‌گيري، انتشارات جهاد دانشگاهي، 312 ص.
7. فيروزآبادي، ا.، عظيم زاده، د. 1391. فقر روستايي و تخريب محيط‌زيست (موردمطالعه روستاهاي سرخون و بيدله از توابع استان چهارمحال و بختياري). توسعه روستايي، 4 (2): 99-120.
8. کلانتري،‌ خ.، 1385، پردازش و تحليل داده¬ها در تحقيقات اقتصادي اجتماعي، انتشارات شريف، 395 ص.
9. محمدي، ع.ر.، حيدري ساربان، و.، پيشگر، ا.، محمدي، ف. 1395. سطح‌بندي درجه توسعه‌يافتگي دهستان‌هاي استان گلستان. فصلنامه روستا و توسعه، 19 (2): 1-24.
10. مرکز آمار ايران، 1390، سرشماري عمومي نفوس و مسکن 1390، 61 ص.
11. مسروري، ا.، شتايي، ش.، معيري، م.ه.، سوسني، ج.، باقري، ر. 1394. مدل‌سازي تخريب گستره جنگل با استفاده از متغيرهاي فيزيوگرافي و اقتصادي اجتماعي (مطالعه‌ي موردي: بخشي از حوضه جنگلي کاکارضاي خرم‌آباد)، بوم‌شناسي جنگل‌هاي ايران 3(5)، 20-30.
12. موحد، ع.، فيروزي، م.ع.، روزبه، ح. 1390. تحليل درجه توسعه‌يافتگي شهرستان‌هاي استان خوزستان با استفاده از روش تحيل عاملي و تحليل خوشه‌اي، مجله پژوهش و برنامه‌ريزي شهري، 2 (5)، 43-56.

Ghanbari S, Nasiri V, Mohammadi Y. Effects of developmental level on forest area changes of rural areas in Arasbaran by satellite images. PEC 2019; 7 (14) :291-312

قنبری سجاد، نصیری وحید، محمدی یاسر. اثرات میزان توسعه‌یافتگی بر تغییرات سطح جنگل‌های نواحی روستایی ارسباران با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1398; 7 (14) :291-312

دوره 7، شماره 14 - ( بهار و تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها