مجید محمداسمعیلی* ، محسن نیکچه ، علی نخزری مقدم ، بهاره بهمنش
دانشگاه گنبد کاووس ، ma_456@yahoo.com
روابط متقابل بین دو گیاه، استقرار و بقای آن‌ها را تحت تأثیر قرار می­دهد؛ بنابراین آگاهی از چگونگی وقوع این روابط می­تواند برای حفاظت گونه­های مرتعی و برای پیش­گویی روند تغییرات پوشش گیاهی و مدیریت اکوسیستم­ها در یک منطقه استفاده نمود. این تحقیق به­منظور مطالعه پتانسیل رقابت بین دو گونه مرتعی Bromus tomentellus و Poa pratensis و بررسی تأثیر رقابت اندام­های هوایی و زمینی در قالب کار آزمایشگاهی و نمونه­برداری از مراتع سرعلی­آباد استان گلستان انجام شد. این آزمایش به­صورت طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار (دو تیمار شاهد و دو تیمار رقابتی) در سال 1395 در محل گلخانه دانشگاه گنبد کاووس صورت گرفت. جهت کشت گیاهان و محیط رقابت از گلدان­های پلاستیکی به قطر و ارتفاع 22 سانتی­متر استفاده شد. گلدان­ها از خاک غنی پر شده و طبق الگوی مشخص، کشت با بذر صورت گرفت. آبیاری گلدان­ها هر روزه انجام شد. تنک کردن گونه­های کشت‌شده جهت رسیدن به تراکم موردنظر صورت پذیرفت. بررسی وضعیت پوشش تاجی این دو گونه در عرصه مراتع سرعلی­آباد گرگان انجام شد. نتایج نشان داد که وزن خشک اندام هوایی و ارتفاع گونه B. tomentellus در تیمار شاهد و تیمار رقابت اختلاف معنی­داری از نظر آماری ندارد اما در وزن خشک اندام هوایی و ارتفاع گونه P. pratensis بین تیمار شاهد و تیمار رقابت اختلاف معنی­داری از نظر آماری مشاهده شد. نتایج نشان داد که بین تیمار شاهد و تیمار رقابت عملکرد وزن خشک اندام زمینی و طول ریشه در هر دو گونه مورد مطالعه معنی­دار است. نتایج بخش اندام هوایی در آزمایشگاه نشان داد که گونه B. tomentellus در رقابت با گونه P. pratensis مغلوب نشده است و توانسته است پاسخ جبران دهد اما میزان عملکرد گونه P. pratensis در رقابت با گونه B. tomentellus در داخل گلدان کاهش یافته است و پاسخ جبران مشاهده نشده است. نتایج حاصل از اندازه­گیری پوشش گیاهی در منطقه حفاظت­شده سرعلی­آباد نشان داد که درصد پوشش تاجی گونه B. tomentellus دو برابر گونه P. pratensis می­باشد که بیانگر برتری و غلبه گونه B. tomentellus به گونه P. pratensis می­باشد و داده­های آزمایشگاهی تأیید می­گردد.
واژه‌های کلیدی: روابط متقابل، ریشه، اندام هوایی، پوشش تاجی
دریافت: 1396/4/18 | پذیرش: 1396/10/18 | انتشار: 1397/9/3
1. ترابی اصل، س. 1392. پتانسیل آللوپاتیکی درمنه دشتی (Artemisia sieberi) در دوره¬های مختلف فنولوژیکی بر بذور گونه¬های همراه و پیشنهادی در شرق استان گلستان. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه گنبد کاووس، دانشگده کشاورزی و منابع طبیعی، 77 ص.
2. جنگجو برزل آباد، م. 1388. کنش های متقابل بین گیاه درمنه کوهی(Artemisia aucheri bois) و بروموس (Bromus tectorum l.). مجله زیست شناسی ایران، 3:22، ص 381-391.
3. حسینی، ع.، فیاض، م. 1393. بررسی ارزش رجحانی گیاهان مرتعی در ماه هاي مختلف فصل چرا در منطقه سرعلی آباد گرگان. نشریه مرتعداري. جلد اول، شماره اول.
4. رحیمیان مشهدی، ح. و شریعتی، ش.1378. مدل سازی رقابت علف¬های هرز و گیاهان زراعی (ترجمه). نشر آموزش کشاورزی. 295 ص.
5. مقام نیا، ا.، جنگجو، م.، ابریشم چی، پ. و اجتهادی، ح. 1389. جنبه های اکوفیزیولوژیک رقابت و تسهیل بین درمنه خراسانی و بروموس کوپه داغی. نشریه علمی پژوهشی مرتع، 2:4، ص 308-319.
6. مقدم، م. 1388. مرتع و مرتع¬داری. انتشارات دانشگاه تهران. 470 ص.
7. مقیمی، ج. 1384. معرفی برخی گونه¬های مهم مرتعی. انتشارات آرون با حمایت دفتر ترویج و مشارکت مردمی سازمان جنگل¬ها، مراتع و آبخیز¬داری. 669 ص.
8. مهدوی دامغانی، ع. و کامکار، ب. 1388. در ترجمه مروری بر رقابت علف¬های هرز و گیاهان زراعی، زیمدال، ر. (مولف). انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، 352 ص.
9. یانق، ع.، رضوانی مقدم، پ.، زرقانی، ه. و محمدیان، م. 1392. ارزیابی رقابت اندامهای هوایی و زیرزمینی بین دو گیاه کنجد (Sesamume indicum l.) و تاج خروس Amaranthus retroflexus و تأثیر آن بر عملکرد و اجزای عملکرد کنجد. نشریه پژوهش های زراعی ایران، 1:11، ص 88-96.

Mohammed Esmaeili M, Nikcheh M, Nakhzari moghadam A, Behmanesh B. A study on the competitions between two rangeland species Bromus tomentellus, Poa pratensis by protecting rangeland ecosystems. PEC 2018; 6 (12) :123-134

محمداسمعیلی مجید، نیکچه محسن، نخزری مقدم علی، بهمنش بهاره. مطالعه رقابت دو گونه مرتعی Bromus tomentellus و Poa pratensis به منظور حفاظت آن‌ها در اکوسیستم های مرتعی. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1397; 6 (12) :123-134

دوره 6، شماره 12 - ( بهار و تابستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها