محمد رضا رحمانی خرفکلی ، امین محمدی استادکلایه* ، علی حشمت پور ، محمد عباسی
دانشگاه گنبد کاووس ، aminmohammadi@gonbad.ac.ir

تحقیق حاضر درصدد است تا با بررسی و شناخت عوامل مؤثر بر مشارکت روستائیان در طرح‌های منابع طبیعی، با استفاده از روش‌شناسی کیو، ذهنیت‌های کارشناسان طرح‌های حفاظت زیست­بوم در ارتباط با عوامل مؤثر بر مشارکت در این طرح­ها را مورد شناسایی قرار دهد. نخست سعی شده است بر پایه نتایج پژوهش­های مرتبط با مشارکت روستائیان در طرح­های حفاظت زیست­بوم و تجزیه‌وتحلیل فضای گفتمانی موجود، شناخت جامعی از علل مشارکت روستائیان به­دست آید. سپس با بهره­گیری از مشارکت متخصصان، دیدگاه­های مختلف در این زمینه شناسایی و دسته­بندی شود و به این صورت، گامی فراتر از مجموعه تحلیل­های ارائه‌شده برداشته شود. در گام بعدی به روش  نمونه­گیری هدفمند از خبرگان مشارکت در منابع طبیعی، تعداد 36 نفر برای انجام مرحله مرتب­سازی کیو مشارکت کردند. براساس منطق روش­شناسی کیو، از روش تحلیل عاملی کیو که اصلی­ترین روش برای تحلیل ماتریس داده­های کیو است، بهره گرفته شد. یافته‌های پژوهش بر پایه تحلیل عاملی کیو بیانگر سه دیدگاه در زمینه عوامل مؤثر بر مشارکت از دیدگاه کارشناسان منابع طبیعی است. دیدگاه نخست دارای ویژگی­های "مشارکت­گرا" بوده و تأکید زیادی بر نقش جوامع روستایی در تمامی مراحل اجرای طرح­ها دارد. دیدگاه دوم مبتنی بر "توانمندسازی" جوامع بوده و دیدگاه سوم بر گسترش "آگاهی و دانش" جوامع محلی تأکید دارد. همچنین گویه "توجه به نیازهای اقتصادی بهره­برداران در طراحی طرح­های حفاظت از حفاظت زیست­بوم" با دارا بودن تکرار در هر سه دیدگاه، بیشترین میزان تکرار را به­خود اختصاص داده است و گفتمان غالب تحقیق بر روی این گزاره تأکید دارد.

واژه‌های کلیدی: حفاظت زیست‌بوم، مشارکت، روش‌شناسی کیو، پروژه مدیریت جنگل‌های هیرکانی
دریافت: 1395/11/10 | پذیرش: 1396/10/18 | انتشار: 1397/9/3
1. حیدری، ق.؛ بارانی، ح.، عقیلی، س.م، قربانی پاشاکلایی، ج. و محبوبی، م. (1389). رابطه خدمات حمایتی ترویجی ومشارکت بهره برداران در طرح‌های مرتع‌داری (مطالعه موردی، مراتع ییلاقی بلده- شمال ایران). مجله پژوهش‌های حفاظت آب وخاک، 17(4)، 47.
2. خوشگویان فرد، ع.ر. (1386). روش شناسی کیو. تهران: مرکز تحقیقات صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران. 35صفحه.
3. دستورانی، م.ت.، طالبی، ع. و نفرزادگان، ع. (1388). بررسی اهمیت و راه‌کارهای توسعه مشارکت مردمی در طرح‌های آبخیزداری. فصلنامه جنگل ومرتع، 127(84)، 79-74.
4. رضایی، ر.، ودادی، ا. و مهردوست، خ. (1391). بررسی عوامل تاثیرگذار بر مشارکت روستاییان در طرح‌های آبخیزداری حوزه‌آبخیزخمارک (مطالعه موردی: روستای ده جلال). فصلنامه پژوهش‌های روستایی،3(9)، 221-199.
5. صحرائی، ی. (1393). بررسي عوامل مؤثر بر مشارکت مرتعداران در طرح‌هاي مرتعداري (مطالعه موردي: مراتع شهرستان خاتم – استان يزد). پایان نامه کارشناسی ارشد منتشر نشده، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، گروه منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامي واحد ارسنجان، ارسنجان، ایران. 112 صفحه.
6. لاجوردی، ا. (1389). نقش کانون‌های تفکر دارای مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در خط‌مشی‌های عمومی: پژوهشی برمبنای روش کیو(Q). فصلنامه پژوهش و برنامه‌ریزی در آموزش عالی، 16(1)، 109-87 .
7. مرادیان، ف. (1390). روش شناسی کیو. کتاب ماه علوم اجتماعی، دوره‌ی جدید، (37) ، 101- 96.
8. نوری‌کمری، ا.، یارعلی، ن. و مافی‌غلامی، د. 1388. ارزیابی فاکتورهای موثر بر میزان مشارکت آبخیزنشینان در طرح‌های آبخیزداری. مجموعه مقالات اولین کنفرانس بین‌المللی مدیریت منابع آب، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران، 9-1.

Rahmani Rad M R, Mohammadi Ostadkalayeh A, Heshmatpour A, Abbasi M. Identification and Analysis of the Factors Affecting the Participation of Rural People in Natural Resources Projects Via Q-methodology (Caspian Hyrcanian Forests Project). PEC 2018; 6 (12) :77-92

رحمانی خرفکلی محمد رضا، محمدی استادکلایه امین، حشمت پور علی، عباسی محمد. شناخت و تحلیل عوامل مؤثر بر مشارکت روستاییان در طرح‌های حفاظت زیست بوم (مطالعه موردی: پروژه مدیریت جنگل‌های هیرکانی). حفاظت زیست بوم گیاهان. 1397; 6 (12) :77-92

دوره 6، شماره 12 - ( بهار و تابستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها