:: دوره 4، شماره 9 - ( پاییز و زمستان 1395 1395 ) ::
محمد ساغری*، حسن شاهرخی2، مسلم رستم پور2، مسعود عشقی زاده3
دانشگاه بیرجند، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست ، msaghari@birjand.ac.ir
2- دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست
3- دانشگاه گناباد

این تحقیق، به منظور بررسی عوامل توپوگرافی موثر بر خصوصیات کمی و کیفی رویشی درختچه سماق در مراتع کوهستانی شهرستان گناباد، استان خراسان رضوی انجام شد. پس از تعیین رویشگاه­های درختچه سماق در منطقه، نمونه­برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی سیستماتیک انجام شد. در این تحقیق، اثر سه عامل ارتفاع، شیب و جهت شیب بر روی خصوصیات کمی رویشی از قبیل تراکم، حداکثر قطر تنه، حداکثر قطر تاج پوشش، ارتفاع درختچه و سن درختچه و خصوصیات کیفی رویشی شامل وضعیت زادآوری، وضعیت شادابی و وضعیت زیر اشکوب بررسی شد. نتایج نشان داد اثر عوامل توپوگرافی بخصوص ارتفاع و جهت شیب بر روی خصوصیات کمی و کیفی رویشی درختچه سماق در مراتع حوزه آبخیز کاخک شهرستان گناباد معنی­دار است. به طوری که در ارتفاعات بالای 2000 متر از سطح دریا، خصوصیات کمی و کیفی مورد مطالعه بهتر از ارتفاعات کمتر از 2000 متر است. همچنین، در جهت­های شمالی و شرقی، وضعیت شادابی، وضعیت زادآوری و وضعیت زیر اشکوب درختچه سماق بهتر از سایر جهات است.

واژه‌های کلیدی: ارتفاع، جهت، تاج پوشش، وضعیت شادابی، سماق، حوزه آبخیز کاخک
دریافت: 1395/6/7 | پذیرش: 1395/12/16 | انتشار: 1396/2/28

A survey topographic factors affecting on growth parameters and establishment of sumac shrubs (Rhus coriria) in rangelands of East Watershed basin (Case Study: Kakhk Watershed of Gonabad County). PEC 2017; 4 (9) :133-150

ساغری محمد، شاهرخی حسن، رستم پور مسلم، عشقی زاده مسعود. بررسی عوامل توپوگرافی موثر بر خصوصیات رشد و استقرار درختچه سماق در مراتع حوزه آبخیز شرق کشور )مطالعه موردی:حوزه آبخیز کاخک در شهرستان گناباد(. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1395; 4 (9) :133-150