:: دوره 4، شماره 8 - ( (دوره چهارم- شماره هشتم - بهار و تابستان 1395 ) - تعداد مقالات موجود: 11 مقاله 1395 ) ::
لیلا خلاصی اهوازی* ، غلامعلی حشمتی2 ، پرژک ذوفن ، موسی اکبرلو2
گرگان-میدان بسیج-پردیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، leilakhalasi@gmail.com
2- گرگان-میدان بسیج-پردیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

شناخت ارزش علوفه­ای گیاهان مرتعی در مراحل مختلف رشد، یکی از مهم­ترین عواملی است که برای مدیریت صحیح مراتع لازم است. این پژوهش جهت تعیین و مقایسه ارزش علوفه­ای اندام­های برگ، ساقه و بذر گونۀ Gundelia tournefortii در چهار رویشگاه شمال­شرق استان خوزستان (دهدز، شاهزاده­احمد1، شاهزاده­احمد2 و دره­خرسون) و در سه مرحله فنولوژی (رویشی، گلدهی و بذردهی) انجام شد. نمونه­های خاک در هر رویشگاه از عمق30-0 سانتیمتر در سه تکرار که شامل بافت، درصد آهک، اسیدیته،EC ، ماده­آلی، نیتروژن و فسفر بود، اندازه­گیری شد. اندام­های هوایی گونه گیاهی (برگ، ساقه و بذر) در سه مرحله فنولوژی با سه تکرار برداشت، خشک و آسیاب شده و شاخص­های CPDMDWSCAsh% وADF% با استفاده از روش NIR آنالیز شد. برای تجزیه­و­تحلیل آماری از تجزیه واریانس چند­متغیره و برای مقایسه میانگین­ها از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد پارامترهای پنجگانۀ ارزش علوفه­ای برگ گونۀ G.tournefortii در در مرحله رشد رویشی بالاتر از دو مرحله گلدهی و بذردهی در رویشگاه­های چهارگانه بود. مقایسۀ میانگین­ها اختلاف معنی­داری را نشان داد(01/0p<). ارزش علوفه­ای اندام ­هوایی گونۀ مذکور در رویشگاه دهدز بیشترین و در رویشگاه دره­خرسون کم­ترین مقدار را دارد. بررسی خصوصیات خاک با تفاوت معنی­داری در سطح 99 درصد نشان داد رویشگاه دره­خرسون با بالاترین درصد آهک (1±667/35)، EC (045/0±15/2) و اسیدیته خاک (05/0±733/8) نامساعدترین شرایط خاک و رویشگاه­ دهدز با بالاترین درصد نیتروژن (05/0±87/1)، ماده­آلی (3/0±6/3) و فسفر (1/0±45) مساعدترین شرایط خاک را داراست. در­واقع تغییرات ارزش علوفه­ای مورد مطالعه در گونه گیاهی G.tournefortii تحت تأثیر تغییرات شرایط عامل رویشگاه است.

کلمات کلیدی: پارامترهای پنجگانۀ ارزش علوفه­ای، مرحله فنولوژی، اندام هوایی، خصوصیات خاک

واژه‌های کلیدی: پارامترهای پنجگانۀ ارزش علوفه ای، مرحله فنولوژی، اندام هوایی، خصوصیات خاک
دریافت: 1394/12/4 | پذیرش: 1395/10/22 | انتشار: 1395/12/19
1. احمدي، ع. 1383 . بررسی کیفیت علوفه چند گونه مرتعی در مراحل مختلف رشد فنولوژیکی با استفاده از دو پایاننامه کارشناسی ارشد مرتعداري، دانشگاه ،(NIR) روش آزمایشگاهی و طبیف سنجی مادون قرمز نزدیک تهران، 111 صفحه.
2. احمدي، ز. 1383 . تعیین و مقایسه ویژگیهاي کیفی و میزان ذخایر هیدراتهاي کربن محلول سه فرم رویشی گیاهان مرتعی در مراحل مختلف فنولوژیک، پایاننامه کارشناسی ارشد مرتعداري، دانشکده منابع طبیعی،دانشگاه تهران، 180 صفحه.
3. شریفی عاشورآبادي، ا. 1380 . بررسی تأثیر کودهاي آلی و شیمیایی بر عملکرد رازیانه. فصلنامه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 7(256) :1-26.
4. حشمتی، غ. باغانی، م. و بذرافشان، ا. 1385 . مقایسه ارزش غذایی 11 گونه ي مرتعی شرق استان گلستان،فصلنامۀ پژوهش و سازندگی، 73: 91-95.
5. حیدریان آقاخانی، م. نقیپور، ع.ا. دیانتی تیلکی، ق.ع. فیلهکش، ا. 1389 . بررسی تأثیر مراحل فنولوژي بر کیفیت علوفه و هیدراتهاي کربن محلول گونه هاي Sedlitziarosmarinus و Halothamnusglauca در مراتع شور سبزوار.نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 87:58-52.
6. زادهديفر، م. کریمیان، ن.ع. رونقی، ا.م. یثربی، ج. و امام، ي. 1389 . اثر فسفر و مادهآلی بر روابط فسفر خاك -گیاه در اسفناج ،علوم و فنون کشتهاي گلخانهاي، 45-52 :(4) .
7. عبداللهی و. 1386 . بررسی خوشخوراکی گیاهان مرتعی و برخی فاکتورهاي شیمیایی موجود در آنها در مراتع تحت چراي شتر، منطقه بیرجند، پایاننامه کارشناسی ارشد مرتعداري، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، 80 صفحه.
8. کاویانی، ب. خاورينژاد، ر.ع. و فهیمی، ح. 1383 . بررسی اثر متقابل فسفر و پتاسیم بر روي تغییر پروتئین هاي گلایسینین وB -کونگلایسینین سویا[Glycine max (L.)Merr] پژوهش و سازندگی در زارعت وباغبانی، .57:64-46.
9. کلوندي، ر. 1382 . بررسی تأثیر عوامل ب ومشناختی مختلف بر کمیت و کیفیت ماده مؤثرة گیاه داروییTh. Eriocalyx (Ronniger) Jalas در استانهاي همدان، مرکزي، کرمانشاه و کردستان. پایان نامه کارشناسی ارشد، رشته علوم گیاهی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان.
10. کریمی، ع. 1376 . تعیین ارزش غذایی کنگر فرآوري شده با گازSO2 و کاربرد آن در جیرة بره هاي پرواري.پایاننامۀ ارشد.
11. کریمی، ع. روغنی، ا. ضمیري، م.ج. و زاهديفر، م.، 1383 . ارزش تغذیهاي کنگر (Gundelia tournefortii ) و یونجه در تغذیه گوسفند. تولید و فرآوري محصولات زراعی و باغی، 8:(1)143-135 .
12. مسیبی، م. 1383 . تعیین اندازه واحد دامی و نیاز روزانه دام استفاده کننده از مرتع ( مطالعه موردي: منطقه طالقان). پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، 87 صفحه.
13. منظمی، چ، 1376 . تعیین میزان چربی و ترکیب اسیدهاي چرب در چند گونه از تیره کاسنی. پایاننامۀ کارشناسی ارشد
14. میرداوودي، ح. و سندگل، ع. 1388 . بررسی ارزش رجحانی مهمترین گونه هاي مرتعی در مراتع انجدان استان مرکزي. مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران،199:1- 190 .
15. میرعسکرشاهی، ف. بلداجی، ف. مصداقی، م. و باغستانی میبدي، ن. 1385 . مطالعه یک گونه گندمی و دو گونه بوتهاي در طی یک دور رویش براساس نوسانات کربوهیدراتهاي محلول، مجله علوم کشاورزي و منابع طبیعی، 13 (6)184-174.
16. هوشیدري، ف. 1384 . بررسی تأثیر عوامل اکولوژیک بر روي کمیت و کیفیت اسانس Salvia bracteata Bank & Soland در استان کردستان. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه پیام نور مرکز تهران.

khalasi Ahvazi L, Heshmati G A, Zoofan P, Akbarlou M. Habitat factors impact on nutritional values Gundelia tournefortii L. at phenological stages in the North East of Khozestan Province. PEC 2016; 4 (8) :30-48

خلاصی اهوازی لیلا، حشمتی غلامعلی، ذوفن پرژک، اکبرلو موسی. تأثیر عامل رویشگاه بر ارزش علوفه ای مراحل مختلف فنولوژی گونه گیاهی L. Gundelia tournefortii در شمال شرق استان خوزستان. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1395; 4 (8) :30-48

دوره 4، شماره 8 - ( (دوره چهارم- شماره هشتم - بهار و تابستان 1395 ) - تعداد مقالات موجود: 11 مقاله 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها