۷ نتیجه برای قرق
پرویز غلامی، اسفندیار جهانتاب، بختیار فتاحی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده
امروزه، اجرای عملیات احیاء به علت وجود تخریب در اکوسیستم های مرتعی ضروری به نظر می رسد. درک فرآیندهای اکولوژیکی ناشی از این عملیات و بررسی میزان موفقیت احیایی آنها بسیار اهمیت دارد. این مطالعه به بررسی اثر عملیات احیایی قرق بر پوشش گیاهی در منطقه دیشموک (کوههای دل افروز) در استان کهگیلویه و بویراحمد، پرداخته است. نمونه برداری در دو منطقه احیایی قرق و شاهد به طور تصادفی سیستماتیک با استقرار ۱۲ ترانسکت انجام گردید. ۴۴۰ پلات ۲×۲ متر مربعی (هر ۱۰ متر یک پلات) در امتداد ترانسکت ها برداشت شد. درصد تاج پوشش گیاهی به تفکیک هر گونه برآورد گردید. داده های پوشش گیاهی برای ارزیابی پاسخ گونه های گیاهی و صفات کارکردی به اجرای عملیات احیایی قرق و شاهد مورد آنالیز قرار گرفتند. برای ارزیابی اثرات اجرای عملیات احیایی قرق بر کل گونه های پوشش گیاهی از آنالیزهای چند متغیره استفاده شد. نتایج، حضور ۱۵ گونه مشترک بین مناطق احیایی قرق و شاهد، ۲۱ گونه منحصر به منطقه احیایی و ۱۲ گونه منحصر به منطقه ی شاهد را نشان داد. ۱۳ گونه گیاهی برخی از صفات عملکردی، پاسخ های معنیداری به عملیات احیایی قرق نشان دادند. کلیه شاخص های تنوع و غنای محاسبه شده در منطقه احیایی قرق بهطور معنی داری بیشتر از منطقه شاهد بودند. آنالیز RDA نشان داد که ترکیب گیاهی منطقه تحت تأثیر عملیات احیایی قرق بوده است بهطوریکه گونه های مهم و ارزشمند مرتعی، بیش ترین پاسخ را به عملیات احیایی قرق در منطقه داده اند. بهطورکلی قرق انجام شده در منطقه تأثیر مثبتی بر شاخص های پوشش گیاهی داشته است.
سیدعلی حسینی، جمشید خطیر نامنی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۵-۱۳۹۳ )
چکیده
مطالعه تغییرات پوششگیاهی در شرایط چرا و عدم چرای دام در رویشگاههای مرتعی، با توجه به نقش آن در برنامهریزیهای احیای مراتع، اهمیت ویژهای دارد. تاثیر قرق در روند تغییرات پوشش گیاهی مراتع طبیعی در منطقه نیمه استپی گمیشان در استان گلستان از سال ۱۳۶۷ تا ۱۳۸۴ مورد مطالعه قرار گرفت. بدینصورت که هر ساله پارامترهای پوشش گیاهی در داخل و خارج قرق در کوادراتهای ثابت اندازهگیری شد. سپس، تولیدگیاهان به روش قطع و توزین با استفاده از کوادراتهای تصادفی اندازهگیری شد. دادهها با آزمون Tدر نرمافزار MiniTab ۱۵ مقایسه شدند. نتایج نشان داد کل پوشش تاجی و گندمیان دائمی در داخل قرق نسبت به خارج به طور معنیدار افزایش یافتند ولی بوتهای¬ها، پهن برگان و گراس¬های یکساله کاهش یافتند. افزایش گندمیان دائمی در داخل قرق به علت افزایش گندمی دائمی Puccinella distans بوده، که از گونههای کلاس I است. کاهش بوتهایها در داخل و خارج قرق بهعلت کاهش گونه بوتهای Halocnemum strobilaceum بوده که از گونههای کلاس III است. گونههای دائمیArtemisia sieberi و Frankenia hirsuta که در سال مبدا قرق وجود نداشتند، در سالهای بعد مستقر شدند. نتایج مقایسه تولید نشان داد میزان تولید کل و گندمیان دائمی در داخل قرق نسبت به خارج افزایش داشته است. همچنین وضعیت مرتع داخل قرق از متوسط به خوب بهبود یافت.
موسی کم، مجید محمداسمعیلی، علی ستاریان، حسین صبوری،
دوره ۲، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
تحقیق حاضر به منظور بررسی نقش حفاظت مراتع بر روی خصوصیات بانک بذر خاک در مراتع گمیشان واقع در استان گلستان انجام شد. پس از مشخص کردن مناطق معرف در داخل و خارج منطقه قرق با شرایط اکولوژیکی یکسان، در اوایل زمستان نمونه¬برداری شد. در هر منطقه معرف، پنج ترانسکت ۱۰۰ متری و در طول هر ترانسکت ۱۰ پلات ۴ مترمربعی مستقر شدند. برای نمونهبرداری بانک بذر خاک، در مرکز هر یک پلاتها، متر مربعی قاب ۲۰×۲۰ سانتی¬متری کار گذاشته، خاک داخل آنها از دو عمق ۵-۰ و ۱۰-۵ سانتی¬متری برداشت شد. نمونههای خاک به مدت ۳ ماه در یخچال در دمای ۵-۳ درجه سانتی¬گراد نگهداری شدند. نمونه¬ها پس از تیمار سرما برای کشت به گلخانه منتقل و به روش جوانهزنی بررسی شدند. برای بررسی اثر چرا، عمق خاک و اثر متقابل آنها بر تراکم، غنا و تنوع گونه¬ای و تشابه بانک بذر خاک با پوشش روی زمینی از آمدن GLM و مقایسه میانگین¬ها با آزمون LSD انجام شد. نتایج نشان دادند که تراکم، غنا، تنوع گونه¬ای و تشابه بانک بذر خاک با پوشش روی زمینی در منطقه حفاظت شده به طور معنی¬داری (۰۱/۰>P) بیشتر از منطقه چرا شده بود. همچنین نتایج آنالیز آماری نشان داد که تراکم، غنا، تنوع گونه¬ای و تشابه بانک بذر خاک با پوشش روی زمینی در عمق ۵-۰ از لحاظ معنی¬داری بیشتر از عمق ۱۰-۵ سانتی¬متری بود.
رضا یاری، غلامعلی حشمتی، شعله قلافیمود، سعید بیگی،
دوره ۲، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از اهداف بلندمدت مدیریت در اکوسیستم¬های طبیعی حفظ تنوع¬گونه¬ای می¬باشد. با توجه به اهمیت ارزیابی و پایش تنوع گونه¬ای در پی¬بردن به نحوه مدیریت اعمال¬شده، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر قرق و چرای شدید بر تنوع گونه¬ای ذخیرگاه ژنتیکی ترشیزوک و مراتع خادم¬آباد باغستان شهرستان فردوس می¬باشد. در منطقه معرف هر رویشگاه ۴ ترانسکت ۱۰۰ متری مستقر و نمونه¬برداری در امتداد ترانسکت و در پلات¬های یک متر¬مربعی بصورت تصادفی- سیستماتیک انجام شد. اولین پلات یک مترمربعی بهصورت تصادفی و سایر پلات¬ها با فاصله ۲۰ متر از یکدیگر و در نهایت ¬نمونه¬برداری در امتداد ۴ ترانسکت و در ۲۰ پلات یک مترمربعی صورت پذیرفت. در تمامی پلات¬ها تراکم و درصد پوشش تمامی گونه¬های موجود، اندازه¬گیری شد. با غنای¬گونه-ای، شاخص¬های یکنواختی و غالبیت گونه¬ای محاسبه شد. همچنین برای بررسی معنی¬داری و عدم معنی¬داری شاخص یکنواختی شانون-وینر از آزمون T-student استفاده شد. غنای گونه¬ای در ذخیرگاه ژنتیکی ترشیزوک ۲۰ گونه و در مراتع خادم¬آباد باغستان ۱۰ گونه برآورد گردید. نتایج نشان داد که شاخص شانون-وینر تنوع گونه¬ای در ذخیرگاه حفاظت¬شده ژنتیکی ترشیزوک ۳/۷۰۴ و در مراتع خادم¬آباد باغستان ۱/۹۲۸ و دارای اختلاف معنی¬دار می¬باشد (۰,۰۰۵>P). قرق و حفاظت باعث افزایش تنوع گونه¬ای و در نتیجه، حضور متعادل و زیاد گونه¬ها با دامنههای اکولوژیک متغیر، از پایداری اکولوژیکی بیشتری در مقابل عرصه تحت چرا برخوردار است.
روناک احمدی، قدرت اله حیدری،
دوره ۵، شماره ۱۱ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
اعمال مدیریت صحیح و کارآمد اکوسیستمهای مرتعی مستلزم داشتن اطلاعات کافی از میزان شدت چرا و تأثیر آن بر ویژگیهای مختلف گونههای گیاهی موجود در مراتع است. این مطالعه به منظور مقایسۀ سه نوع مدیریت قرق، چرای متوسط و چرای شدید در مرتع قشلاقی چقاکدو انجام شد. نمونهبرداری به روش سیستماتیک- تصادفی در هر رویشگاه چرایی انجام شد. در هر رویشگاه چرایی سه ترانسکت ۱۰۰ متری بطور تصادفی مستقر و در طول هر ترانسکت، ۱۰ پلات یک متر مربعی با فاصله ۱۰ متر از هم قرار داده شدند. ویژگیهای مورد بررسی شامل تولید، درصد پوشش، فرمهای رویشی (گندمیان، پهنبرگان و بوتهایها)، شکلهای زیستی (کاموفیتها، همیکریپتوفیتها، تروفیتها و کریپتوفیتها)، خوشخوراکی گونهها (کلاس I (خوشخوراک)، کلاس II (مطلوب) و کلاس III (غیرخوشخوراک))، شاخصهای غنا (مارگالف و منهنیک) و تنوع (شانون- وینر و سیمپسون) بود. تجزیه دادهها در محیط SPSS۲۰ انجام شد. مقایسۀ ویژگیهای ترکیب گیاهی و شاخصهای تنوع و غنا بین رویشگاههای با شدتهای چرایی مختلف توسط آزمون دانکن صورت پذیرفت. نتایج حاصل از محاسبۀ شاخصهای تنوع و غنا نشان داد که مقدار عددی این شاخصها در رویشگاه قرق بیشترین مقدار و در رویشگاه با چرای شدید کمترین مقدار را دارد. آزمون آماری دانکن نیز معنیدار بودن اختلاف بین این سه رویشگاه را از لحاظ تفاوت در میزان تنوع در سطح آماری یک درصد به اثبات رساند. ویژگیهای رویشگاه قرق شامل؛ همیکریپتوفیتها و کریپتوفیتها، گیاهان کلاس I، گندمیان چندساله و فوربها است. همچنین ویژگیهای رویشگاه چرای متوسط شامل؛ وفور گیاهان کلاس II بود و ویژگیهای رویشگاه چرای شدید نیز شامل؛ گندمیان یکساله، تروفیتها، بوتهایها و گیاهان کلاس III بود. به طور کلی چرای شدید دام باعث کاهش غنا و تنوع گونهای شده است، بنابراین به دلیل تأثیر منفی بر پایداری اکوسیستم، توجه مدیران مرتع را میطلبد.
<span style="line-height: ۱۵۰%; font-family: " b="" nazanin";="" font-size:="" ۱۰pt;="" mso-ascii-font-family:="" "times="" new="" roman";="" mso-hansi-font-family:="" roman";"="" lang="FA">
سارا محمدی، محمدرضا طاطیان، رضا تمرتاش، مسعود محمودی،
دوره ۶، شماره ۱۲ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
با توجه به نقش مدیریت اکوسیستمهای مرتعی بر عناصر غذایی، تحقیق حاضر در راستای بررسی ارتباط عناصر غذایی خاک و گیاه در مدیریتهای مختلف چرایی و آگاهی از شرایط تغییرات آنها در مراتع لاسوره واقع در استان لرستان انجام شد. برای این منظور پس از شناسایی و تعیین حدود منطقه، مدیریتهای چرایی شامل چرای آزاد، قرق کوتاهمدت (یکساله) و میانمدت (پنجساله) با بازدیدهای میدانی تعیین شد. با استفاده از روش سیستماتیک-تصادفی و به کمک دو ترانسکت ۱۰۰ متری و ۱۰ پلات یک مترمربعی در هر تیپ گیاهی اقدام به نمونهبرداری شد. پس از تعیین گونههای غالب، براساس درصد تاج پوشش در پلاتها، نمونهبرداری از آنها انجام شد. همچنین در هر پلات، نمونهبرداری از خاک پای گونههای غالب، با توجه به متوسط عمق نفوذ ریشه در خاک، صورت گرفت. سپس خصوصیات خاک و گیاه از قبیل نیتروژن، فسفر و پتاسیم در آزمایشگاه اندازهگیری شد. در نهایت دادههای جمعآوریشده به کمک نرمافزار SPSS ۲۰ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای این منظور آنالیز واریانس و مقایسه میانگینها (آزمون توکی) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که گونهها و تیمارهای چرایی بر روی غلظت هر سه عنصر غذایی اثر معنیدار (در سطح ۵ درصد) دارند ولی اثر متقابل گونه و تیمار بر عناصر غذایی فقط برای عنصر فسفر تغییرات معنیدار (در سطح ۵ درصد) از خود نشان داد. همچنین از تیمار چرا به قرق یکساله و سپس پنجساله میزان عناصر افزایش معنیدار داشته است ولی در مورد خاک، تنها اثر قرق طولانیتر (پنجساله) موجب افزایش معنیدار عناصر غذایی شده و در قرق یکساله اختلاف معنیدار با چرا مشاهده نشده است.
رستم خلیفه زاده، مهشید سوری، علیرضا افتخاری،
دوره ۸، شماره ۱۶ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
مطالعه تغییرات پوشش گیاهی در مراتع قرق شده و تحت چرای دام بهعنوان یکی از پیشنیازهای اساسی جهت بهکارگیری در امر اصلاح مراتع مطرح میباشد. دراین پژوهش ترکیب گونههای گیاهی و گروههای کارکردی گیاهی در دو سایت قرق (با طول دوره ۶ سال) و خارج قرق، در مراتع نیمهاستپی لزور در استان تهران مقایسه شد. نمونهبرداری به روش تصادفی- سیستماتیک و با استفاده از ترانسکت و پلات انجام شد. نتایج نشان داد ۲۳ گونه بهصورت مشترک در هر دو منطقه قرق و خارج قرق، ۴ گونه فقط در منطقه قرق و ۸ گونه فقط در منطقه خارج قرق حضور داشتند. نتایج آزمون t نشان داد قرق سبب افزایش معنیدار درصد پوشش تاجی گونههای علوفهایAgropyron intermedium، Bromus tomentellus، Festuca ovina و Thymus Fedtschenkoiشد (۰۱/۰>p). همچنین درصد تاج پوشش گندمیان، گیاهان چندساله و همیکریپتوفیتها در منطقه قرق افزایش معنیداری داشت(۰۱/۰>p). قرق افزایش معنیدار درصد پوشش تاجی تیرههایGramineae، Lamiaceae وRubiaceae و کاهش معنیدار تیرهApiaceaeرا در پی داشت. نتایج این تحقیق نشان داد اجرای قرق در مدتزمان۶ سال، تغییرات مطلوبی در ترکیب پوشش گیاهی منطقه ایجاد کرده است. از دیگر نتایج این پژوهش، استفاده از ترکیب گروههای کارکردی همیکریپتوفیت و تروفیت جهت تشخیص شدت چرای دام در مراتع ییلاقی است. بهطوریکه غالبیت همیکریپتوفیتها و کاهش تروفیتها مبین شدت چرای سبک تا متوسط و افزایش تروفیتها و کاهش همیکریپتوفیتها در ترکیب گیاهی، بیانگر شدت چرای زیاد دام است.