[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
فرم های ضروری::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 11، شماره 23 - ( 12-1402 ) ::
جلد 11 شماره 23 صفحات 65-51 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر عوامل توپوگرافی و خاکی بر برخی ویژگی‌های کمّی و کیفی صمغ کتیرا گون زرد (Astragalus parrowianus Fischer.) مطالعه موردی: مراتع جلمبادان شهرستان جوین
علی حاجی آبادی ، جلیل فرزادمهر* ، حامد سنگونی
، j.farzadmehr@torbath.ac.ir
چکیده:   (311 مشاهده)
این مطالعه با هدف بررسی و شناخت ویژگی‏های شیمیایی و فیزیکی کتیرای حاصل از گون زرد (Astragalus parrowianus Fischer.) در مراتع جلمبادان شهرستان جوین و مطالعه ارتباط این ویژگی­ها با خصوصیات خاکشناسی و توپوگرافی انجام شد. به‌منظور برداشت صمغ گون، در تیر و مردادماه 1399 به مراتع جلمبادان شهرستان جوین مراجعه شد و با استفاده از منابع علمی و راهنمایی بهره­برداران محلی، 4 مکان مختلف حضور گون زرد مورد شناسایی قرار گرفت. سپس در هریک از مکان‌ها نمونه‌برداری صمغ کتیرا از پایه‌های گون استخرج شد و به‌منظور  تهیه نمونه خاک پروفیل در عمق 60-0 سانتی‏متری حفر شد. ویژگی­های کمی صمغ کتیرا شامل میزان تولید، میزان خاکستر، میزان گرانروی و ویژگی‌های کیفی کتیرای استحصال شده شامل میزان عناصر پتاسیم، کلسیم، فسفر و سدیم، میزان قندهای آرابینوز، گالاکتوز، فروکتوز، گلوکز و ساکارز و میزان اسیدهای آمینه پرولین، سرین و والین اندازه‌گیری شد. در نمونه‌های خاک برداشت شده فاکتورهای هدایت الکتریکی، درصد شن، درصد سیلت، درصد رس، قلیائیت خاک، درصد اشباع آب خاک، میزان پتاسیم خاک و مقدار ماده‏آلی در آزمایشگاه با استفاده از روش­های استاندارد تعیین شدند. نقشه‌های شیب، جهت و ارتفاع نیز به‌منظور تعیین خصوصیات توپوگرافی تهیه شد. سپس با استفاده از تجزیه واریانس یک طرفه، وجود اختلاف معنی­دار بین مکان­های مختلف به اثبات رسید و در نهایت با استفاده از رج­بندی با تحلیل جداکننده‏های پارامتری شده (RDA)، ارتباط بین ویژگی­های محیطی و خصوصیات کتیرا مورد بررسی قرار گرفت. از میان ویژگی‌های خاک مقدار ماده آلی، درصد رس، شن، مقدار سنگریزه و هدایت الکتریکی دارای تفاوت معنی‌داری در سایت‌های مورد مطالعه هستند. درحالی‌که پتاسیم، قلیائیت و درصد سیلت تفاوت معنی‌داری در میان سایتهای مورد بررسی ندارند. ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی صمغ کتیرا به‌جز والین، منیزیم، ساکارز و گالاکتوز در میان سایت‎های مورد بررسی دارای اختلاف معنی‌دار است. سایت یک دارای کمترین میزان گرانروی، کلسیم، سدیم، فروکتوز، پرولین و بیشترین مقدار محصول و خاکستر است. سایت دو دارای بیشترین مقدار پتاسیم، فسفر، آرابینوز، گلوکوز، پرولین است. سایت سه بیشترین گرانروی، کلسیم و سرین و کمترین ساکارز و گالاکتوز است. سایت چهار دارای کمترین میزان محصول، پتاسیم، فسفر، آرابینوز، گلوکز، خاکستر، سرین و بیشترین مقدار سدیم و فروکتوز است. همچنین حدود 90 درصد از تغییرات توسط محور اول نمودار RDA توجیه می­شوند و متغیرهای ارتفاع از سطح دریا (72 درصد)، قلیائیت خاک (42 درصد)، جهت شیب (36 درصد)، هدایت الکتریکی (34 درصد) و درصد شیب ( 33 درصد) مهم­ترین عوامل مؤثر در تفکیک مکان­های مختلف رویش گون کتیرایی زرد در منطقه جلمبادان بوده­اند. مهم­ترین عوامل مؤثر در تفکیک مکان­های مختلف رویش گون کتیرایی زرد در منطقه جلمبادان بوده­اند. با توجه به نتایج ویژگی‌های صمغ کتیرا تحت تاثیر عوامل محیطی است و هر یک از ویژگیهای صمغ کتیرا تحت تاثیر برخی از ویژگیهای محیطی قرار دارند. از این برای اهداف صنعتی مختلف که ویژگی مشخصی از صمغ کتیرا مزیت دارد لازم است تا محیطی که گونه گون در آن پرورش می‌یابد و یا صمغ آن برداشت می‌شود از جهت عوامل محیطی مورد نظر در شرایط بهینه باشد.

 
شماره‌ی مقاله: 5
واژه‌های کلیدی: کتیرا، گون، توپوگرافی، خاک، رسته‌بندی
متن کامل [PDF 1082 kb]   (42 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/10/22 | پذیرش: 1402/6/25 | انتشار: 1403/1/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Haji Abadi A, Farzadmehr J, Sangoony H. Investigating the effect of topography and soil factors on some quantitative and qualitative characteristics of Astragalus parrowianus Fischer. gum tragacanth (Case study: Jalambadan Rangelands, Jovein). PEC 2024; 11 (23) : 5
URL: http://pec.gonbad.ac.ir/article-1-900-fa.html

حاجی آبادی علی، فرزادمهر جلیل، سنگونی حامد. تاثیر عوامل توپوگرافی و خاکی بر برخی ویژگی‌های کمّی و کیفی صمغ کتیرا گون زرد (Astragalus parrowianus Fischer.) مطالعه موردی: مراتع جلمبادان شهرستان جوین. حفاظت زیست بوم گیاهان. 1402; 11 (23) :51-65

URL: http://pec.gonbad.ac.ir/article-1-900-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 23 - ( 12-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله حفاظت زیست بوم گیاهان Journal of Plant Ecosystem Conservation
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4645