:: دوره 6، شماره 12 - ( بهار و تابستان 1397 ) ::
جلد 6 شماره 12 صفحات 108-93 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر حفاظت کوتاه مدت و میان مدت بر تغییرات عناصر غذایی خاک و گیاه در مراتع لاسوره استان لرستان
سارا محمدی1 ، محمدرضا طاطیان* ، رضا تمرتاش1 ، مسعود محمودی3
1- دانشگاه علومشاورزی و منابع طبیعی ساری
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشگاه علومشاورزی و منابع طبیعی ساری ، mr_t979@yahoo.com
3- اداره منابع طبیعی دورود
چکیده:   (3647 مشاهده)

با توجه به نقش مدیریت اکوسیستم‌های مرتعی بر عناصر غذایی، تحقیق حاضر در راستای بررسی ارتباط عناصر غذایی خاک و گیاه در مدیریت‌های مختلف چرایی و آگاهی از شرایط تغییرات آن‌ها در مراتع لاسوره واقع در استان لرستان انجام شد. برای این منظور پس از شناسایی و تعیین حدود منطقه، مدیریت‌های چرایی شامل چرای آزاد، قرق کوتاه­مدت (یک­ساله) و میان­مدت (پنج­ساله) با بازدیدهای میدانی تعیین شد. با استفاده از روش سیستماتیک-تصادفی و به کمک دو ترانسکت 100 متری و 10 پلات یک مترمربعی در هر تیپ گیاهی اقدام به نمونه­برداری شد. پس از تعیین گونه­های غالب، براساس درصد تاج پوشش در پلات­ها، نمونه­برداری از آن‌ها انجام شد. همچنین در هر پلات، نمونه‌برداری از خاک پای گونه‌های غالب، با توجه به متوسط عمق نفوذ ریشه در خاک، صورت گرفت. سپس خصوصیات خاک و گیاه از قبیل نیتروژن، فسفر و پتاسیم در آزمایشگاه اندازه‌گیری شد. در نهایت داده‌های جمع‌آوری­شده به کمک نرم­افزار SPSS 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای این منظور آنالیز واریانس و مقایسه میانگین‌ها (آزمون توکی) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که گونه­ها و تیمارهای چرایی بر روی غلظت هر سه عنصر غذایی اثر معنی‌دار (در سطح 5 درصد) دارند ولی اثر متقابل گونه و تیمار بر عناصر غذایی فقط برای عنصر فسفر تغییرات معنی‌دار (در سطح 5 درصد) از خود نشان داد. همچنین از تیمار چرا به قرق یک­ساله و سپس پنج­ساله میزان عناصر افزایش معنی­دار داشته است ولی در مورد خاک، تنها اثر قرق طولانی­تر (پنج­ساله) موجب افزایش معنی­دار عناصر غذایی شده و در قرق یک­ساله اختلاف معنی­دار با چرا مشاهده نشده است.

واژه‌های کلیدی: مراتع لاسوره، عناصر غذایی، تیمارهای چرایی، قرق، خاک
متن کامل [PDF 273 kb]   (689 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/3/24 | پذیرش: 1396/11/9 | انتشار: 1397/9/3
فهرست منابع
1. پیرزاد، ع.ر.، شکیبا، م.ر.، زهتاب الماسی، س و محمدی، ا. 1394. تأثیر تنش آبی بر میزان جذب برخی عناصر غذایی در بابونه¬ی آلمانی (Matricaria chamomilla)، مجله¬ی پژوهش و سازندگی، شماره¬ی 106. 7-1 ص ص.
2. تمرتاش، ر.، جعفری، م.، حیدری شریف آبادی، ح.، زاهدی امیری، ق و زهتابیان، غ.ر.، 1392. بررسی ارتباط عناصر غذایی خاک با پوشش گیاهی در حوزه¬ی آبخیز لار، پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، شماره 7، سال 4، 43-56 ص ص.
3. جعفری حقیقی، م. 1382. روش¬های تجزیه خاک، نمونه برداری و تجزیه¬های مهم فیزیکی و شیمیایی با تأکید بر اصول نئوری و کاربردی، انتشارات ندی ضحی. 236 صفحه.
4. جمشیدی، ع. 1378. بررسی تأثیر عملیات کشاورزی( کیفیت آب) در تخریب اراضی، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، 97 صفحه.
5. حیدریان آقاخانی، م.، نقی پور، ا و نصری، م. 1389. تأثیر قرق بر روی پوشش گیاهی و خصوصیات شیمیایی خاک(مطالعه ی موردی:سیساب بجنورد)، مجله تحقیقات منابع تجدیدشونده، سال اول، شماره 2، 15-27 ص ص.
6. خادمی، ز.، میرزاوند، ج.، دهقانی، ف.، خوشگفتار منش، ح و کیخا، غ.ع. 1385. تغییرات زمانی غلظت عناصر غذایی در قسمت¬های مختلف گیاه گندم، مؤسسه تحقیقات خاک و آب،نشریه فنی شماره 1294، تهران، ایران.
7. خوشگفتارمنش، ا.ح. 1386. مبانی تغذیه گیاه. دانشگاه صنعتی اصفهان، 168 صفحه.
8. خیامیم، ف و خادمی، ح. 1389. توانایی سه گونه گیاهی در جذب پتاسیم از فلوگوپیت، مجله پژوهش¬های تولید گیاهی، جلد 7، شماره 4، صفحه 109-91.
9. رمضان پور، ح و رسولی، ن. 1394. بررسی اثرات تغییر کاربري اراضی و مواد مادري بر برخی ویژگی‌هاي خاك، نشریه پژوهشهاي خاك (علوم خاك و آب)، جلد 29، شماره 2، صفحه 2331-221.
10. زرین کفش، م.، پهلوان، ز و معینی، ا. 1393. بررسی مقایسه¬ای وضعیت عناصر غذایی خاک در خاک های تحت پوشش کاربری های (باغ، شالیزار و جنگل) در اراضی شهرستان رامسر، کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، با محوریت کشاورزی، 1-12 ص ص.
11. شفق کلوانق، ج و عباس وندآذر، ا. 1393. تأثیر نیتروژن، فسفر و پتاسیم خاک بر پراکنش گونه¬های مرتعی، علف¬های هرز و پایداری گونه¬ها در مراتع خلعت پوشان تبریز، نشریه¬ی دانش کشاورزی و تولید پایدار، 24(2): 82-74 ص ص.
12. غازان شاهی، ج. 1385، آنالیز خاک و گیاه، انتشارات آییژ، 274 صفحه.
13. متینی زاده، م.، خوشنویس، م.، آرمند، ن.، علیزاده، ط و شمس آبادی.، ف. 1394. رابطه¬ی هم زیستی میکوریزی با عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم و آنزیم¬های خاک ریزوسفر شن در رویشگاه¬ چهارطاق اردل، مجله جنگل ایران، 7(3): 340-329 ص ص.
14. مقدم نیا، ع.ر. دستورانی، ق و میرطاهری، م. 1392. بررسی اثرات قرق بر برخی پارامترهای گیاهی در منطقه حفاظت شده شیراحمد سبزوار، فصلنامه¬ی علمی محیط زیست، شماره¬ی 56. 57- 66 ص ص.
15. ولی زاده یونجانی، ر.، میرزایی، ف و باقری، ا. 1394. مقایسه عناصر غذایی خاک و گیاهان مرتعی بر اساس طبقات ارتفاعی و مراحل زیستگرد در دامنه¬های شمالی سبلان، نشریه علوم آب و خاک، 19(73): 246-233 ص ص.


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 12 - ( بهار و تابستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها